ШИПКОВ МАРМАЛАД
ШИПКОВ МАРМАЛАД
НЕКОИ СЪОБРАЖЕНИЯ, ОТНОСНО ТЕЗИСИТЕ НА 131-ВИЯ КОНГРЕС НА КОНСЕРВАТИВНАТА ПАРТИЯ ПО ВЪПРОСА ЗА ВАРЕНЕТО НА ШИПКОВ МАРМАЛАД, проведен на ул. Шипченски проход" 271 (второто мазе в ляво)
Скъпииии, другарки и другари!
В тез тежжжки времена на всякакви консервативни отпадъци в консервната промишленост, за здравето на населението населяващо обрасли с шипки гъсталаци, най-пълноценна и най-качествена се явява консервата от домашно приготвен ШИПКОВ МАРМАЛАД.
Затуй, тук пред вас ще изкажа некои съображения за това как трябва да се приготвя шипков мармалад в домашни условия.
Първото и задължително условие е да имате шипки. ШИПКИ казах! Не разните му там заместители! ИСТИНСКИ, БЪЛГАРСКИ, БОДЛИВИ, ШИПКИ С ВКУСНИ, ЛЕКО КИСЕЛИ ЧЕРВЕНИ ПЛОДЧЕТА!
Брането се извършва най-лесно с помощта на подръчно средство, наречено ку-ка. Куката може да бъде както дървена, така и метална, но не хеви-метална...
Пълни се една осемлитрова тенджера с измити шипки, като най-безмилостно се отстраняват от тях всички почернели, некачествини плодчета, попаднали с връзки.
Ииииии... ВНИМАНИЕ В КАРТИНКАТА!
Безмилостно се нарязват на парчета три диви дюли, предварително измити и се ръгат при шипките барабар със семките!
А после... "нека да е лято и печката на шест..."
Когато и на дюлите и на шипките им омекне душата от щастие, че са попаднали на едно и също място в такава горещина, въздухът се изпълва с такъв неподражаем аромат, че кара обитаващите същото въздушно пространство да разширяват ноздри и да вдишват с пълни гърди.
Ноооо... да оставим другите и да се захващаме за работа.
На това място батко ви Оммм се сеща за един любим свой лаф: „Малко акъл да имаш, ама изобщо да не ти дойди!“ Благодаря на моята приятелка от Троян – Теди, която ме светна, че целият индиански труд по смачкването на шипките може да се замени с използването на пасатор. Да, един най обикновен пасатор, който като му натисниш носа и вака: „БЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ!“, а отдолу прави всичко на каша. Защото цялото това сварено нещо трябва да мине през него на порцийки. Добавя му се толкова вода, че хем да не е много рядко, хем като се разреди, да мине през гевгиря. Гевгирът ще ни лиши от семките и част от власинките. Колкото по-рядко е, толкова повече маТРЯл ша влези в тенджерата.
След гивгирът идва ред наааааа... на дамските найлонови чорапи. Може да си ги купите отвсякъде! Вземете за всеки случай поне два чифта, защото колкото и да ме изненадаха с издържливостта си, винаги се късат.
Та! Процедурата е следната!
Изпирате чорапа за всеки случай, след което го пускате в буркан право надолу, като с ластикът обгръщате гърлото на буркана. След това с чирпак изсипвате елексира вътре, вадите чорапа. Започвате леееко и нежно, но настойчиво... все едно е женска гръд... Не е туй аджамийска работа! Че за шипковия мармалад и за гърдите женски трябват ръце силни, ама нежни, ласкави и гальовни. Накря остават съвсем малко власинки. Изплаквате ги обилно с вода и... пак! Важно е да следите от коя страна са били власинките. За всеки случай!
След като ви омекнат ръчичките от китките надолу и нагоре, ще се радвате на една почти осемлитрова тенджера, пълна с шипкова каша...
Е, това беше последия завой преди финала!
Изпълвате "почти"-то с 2 кг захар. Разбърквате добре, така че да се разтвори и... пак на котлоня. Да кажем, че тук може да се използва една индианска хитрост. Древните индианци, разполагащи с газови котлони още преди три хиляди години са подгрявали шипковите си мармалади до завиране, а после са използвали електрически котлони включени на толкова, колкото да се изпарява водата без да загаря.
И тук идва ролята на дюлите, които нарязахме без милост и жал!
Когато в шипковата каша има дюли, тя не казва "Пльок! Пльок", когато се вари, а нееежно шепти "бъъълбуууук, бъъълбуууук"... някак си протяжно, мързеливо и като спестява огромно количество време, желира лееко картинката.
От време на време с дървената, плоска лъжица проверявате какво става на дъното, все едно гоните шаранче...
Когато след няколко часа усетите, че сместта вече не е толкова течна, а шипковата каша е потъмняла и е на две трети от първоначалната си линия, изключвате котлона.
Загрявате бурканчета, като внимавате да не се прегреят, че да парят. Загрявате и капачките... Но моля ви, за Бога, не ги печете, както направи г-н Омммм...
Ааааааа.... забравих!
Стръкче любов към хората, на които държите! Че без любов нищо не може... и не става
Скъпииии, другарки и другари!
В тез тежжжки времена на всякакви консервативни отпадъци в консервната промишленост, за здравето на населението населяващо обрасли с шипки гъсталаци, най-пълноценна и най-качествена се явява консервата от домашно приготвен ШИПКОВ МАРМАЛАД.
Затуй, тук пред вас ще изкажа некои съображения за това как трябва да се приготвя шипков мармалад в домашни условия.
Първото и задължително условие е да имате шипки. ШИПКИ казах! Не разните му там заместители! ИСТИНСКИ, БЪЛГАРСКИ, БОДЛИВИ, ШИПКИ С ВКУСНИ, ЛЕКО КИСЕЛИ ЧЕРВЕНИ ПЛОДЧЕТА!
Брането се извършва най-лесно с помощта на подръчно средство, наречено ку-ка. Куката може да бъде както дървена, така и метална, но не хеви-метална...
Пълни се една осемлитрова тенджера с измити шипки, като най-безмилостно се отстраняват от тях всички почернели, некачествини плодчета, попаднали с връзки.
Ииииии... ВНИМАНИЕ В КАРТИНКАТА!
Безмилостно се нарязват на парчета три диви дюли, предварително измити и се ръгат при шипките барабар със семките!
А после... "нека да е лято и печката на шест..."
Когато и на дюлите и на шипките им омекне душата от щастие, че са попаднали на едно и също място в такава горещина, въздухът се изпълва с такъв неподражаем аромат, че кара обитаващите същото въздушно пространство да разширяват ноздри и да вдишват с пълни гърди.
Ноооо... да оставим другите и да се захващаме за работа.
На това място батко ви Оммм се сеща за един любим свой лаф: „Малко акъл да имаш, ама изобщо да не ти дойди!“ Благодаря на моята приятелка от Троян – Теди, която ме светна, че целият индиански труд по смачкването на шипките може да се замени с използването на пасатор. Да, един най обикновен пасатор, който като му натисниш носа и вака: „БЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗ!“, а отдолу прави всичко на каша. Защото цялото това сварено нещо трябва да мине през него на порцийки. Добавя му се толкова вода, че хем да не е много рядко, хем като се разреди, да мине през гевгиря. Гевгирът ще ни лиши от семките и част от власинките. Колкото по-рядко е, толкова повече маТРЯл ша влези в тенджерата.
След гивгирът идва ред наааааа... на дамските найлонови чорапи. Може да си ги купите отвсякъде! Вземете за всеки случай поне два чифта, защото колкото и да ме изненадаха с издържливостта си, винаги се късат.
Та! Процедурата е следната!
Изпирате чорапа за всеки случай, след което го пускате в буркан право надолу, като с ластикът обгръщате гърлото на буркана. След това с чирпак изсипвате елексира вътре, вадите чорапа. Започвате леееко и нежно, но настойчиво... все едно е женска гръд... Не е туй аджамийска работа! Че за шипковия мармалад и за гърдите женски трябват ръце силни, ама нежни, ласкави и гальовни. Накря остават съвсем малко власинки. Изплаквате ги обилно с вода и... пак! Важно е да следите от коя страна са били власинките. За всеки случай!
След като ви омекнат ръчичките от китките надолу и нагоре, ще се радвате на една почти осемлитрова тенджера, пълна с шипкова каша...
Е, това беше последия завой преди финала!
Изпълвате "почти"-то с 2 кг захар. Разбърквате добре, така че да се разтвори и... пак на котлоня. Да кажем, че тук може да се използва една индианска хитрост. Древните индианци, разполагащи с газови котлони още преди три хиляди години са подгрявали шипковите си мармалади до завиране, а после са използвали електрически котлони включени на толкова, колкото да се изпарява водата без да загаря.
И тук идва ролята на дюлите, които нарязахме без милост и жал!
Когато в шипковата каша има дюли, тя не казва "Пльок! Пльок", когато се вари, а нееежно шепти "бъъълбуууук, бъъълбуууук"... някак си протяжно, мързеливо и като спестява огромно количество време, желира лееко картинката.
От време на време с дървената, плоска лъжица проверявате какво става на дъното, все едно гоните шаранче...
Когато след няколко часа усетите, че сместта вече не е толкова течна, а шипковата каша е потъмняла и е на две трети от първоначалната си линия, изключвате котлона.
Загрявате бурканчета, като внимавате да не се прегреят, че да парят. Загрявате и капачките... Но моля ви, за Бога, не ги печете, както направи г-н Омммм...
Ааааааа.... забравих!
Стръкче любов към хората, на които държите! Че без любов нищо не може... и не става
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Пенков, Пенков...Хич не обичам шипков марлмалад, обаче ти така образно описваш цялата процедура, че мисля да опитам.
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Обожавам шипков мармалад.Всяка година се каня да си направя,но брането на шипки ме спира.Струва ми се много трудоемка задача.А иначе както образно го е описал Пенков,чак ми се дояде на филия с краве масло.
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Брането е нищо пред следващите процедури.
Миналата година се престраших, много варене за няколко бурканчета, половината ги смесих с ябълково пюре, за да е повечко, много вкусно беше.
Миналата година се престраших, много варене за няколко бурканчета, половината ги смесих с ябълково пюре, за да е повечко, много вкусно беше.
-
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2667
- Регистриран на: Мар 26, '12, 22:53
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15883
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 855 пъти
- Получил благодарност: 1712 пъти
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
''Започвате леееко и нежно, но настойчиво... все едно е женска гръд... Не е туй аджамийска работа! Че за шипковия мармалад и за гърдите женски трябват ръце силни, ама нежни, ласкави и гальовни.'' ...
Пенков, нямаш равен !!!
Пенков, нямаш равен !!!
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
- Noel
- Наркоман
- Мнения: 10630
- Регистриран на: Яну 7, '14, 19:29
- Местоположение: София кв. Борово
- Получил благодарност: 1 път
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Пенкоф
На другата среща да ме подкупиш с бурканче шипков мармалад,ама от твоя
Иначе съм ти лепнала някоя"награда"
На другата среща да ме подкупиш с бурканче шипков мармалад,ама от твоя
Иначе съм ти лепнала някоя"награда"
Форумът е голям,спасение дебне отвсякъде.
Re: ШИПКОВ МАРМАЛАД
Такава поезия в кулинарията - Ути Бъчваров е на светлинни години от ПенкоФ.
На младини съм правила шипков мармелад - чудесно нещо е! А за козуначено рулце с него и стафидки и орехчета - ммммммм
Аз правя сладко от розови листенца, но нямам дарбата на Пенкоф да опиша процеса - иначе аз щях да взема приза "Поезия в кулинарията"
На младини съм правила шипков мармелад - чудесно нещо е! А за козуначено рулце с него и стафидки и орехчета - ммммммм
Аз правя сладко от розови листенца, но нямам дарбата на Пенкоф да опиша процеса - иначе аз щях да взема приза "Поезия в кулинарията"