Какво сготвих днес

Изкушения за лакомници и гурмани.

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот fiorina » Вто Яну 10, 2017 5:07 pm

Като сме на тема оризови макарони (Calico, непременно ще пробвам :dovolen: ), да споделя една рецепта за италиански оризови курабийки - от вестник Всичко за семейството.
За 15-16 бройки
100 гр пудра захар
100 гр оризово брашно
1 яйце
60 гр фино смлени лешници
половин пакетче бакпулвер
1 ч.л. смлян или ситно нарязан пресен джинджифил
кристална захар за овалване
Яйцето и пудрата захар и бакпулвера се разбиват на пяна
Прибавят се ядките, джинджифила, брашното
Оформят се малки топчета, овалват се в захарта и се пекат 15 мин. на 180 градуса върху хартия.
Тъй като купих 500 гр оризово брашно, а първия път ги направих точно по рецептата, защото ми се видяха рискови :lol: , после правих още няколко пъти с вариации напр. вместо лешници - орехи, вместо пудра захар - кристална, вместо бяла кристална - кафява и т.н.
Мъжете в къщи казаха - "ама то няма нищо в тях"; а момичетата много ги харесаха.
fiorina
Виенско кафе
 
Мнения: 488
Регистриран на: Пон Окт 21, 2013 11:09 am
Местоположение: Варна
Пол: Жена

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот kannamy » Вто Яну 10, 2017 7:56 pm

В туй студено време набъркочих голяма тенджера шкембе чорба .Чесънче и лютко мммм вкусотийка
Аватар
kannamy
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1239
Регистриран на: Пон Яну 16, 2012 5:36 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот Светката » Вто Яну 10, 2017 8:28 pm

Изображение
Усмихвай се често.
Това не ти струва нищо,
но ефектът е неизмерим!

Очите ти излъчват топлина,светлина и други комунални услуги.
Аватар
Светката
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2074
Регистриран на: Чет Фев 17, 2011 9:07 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот stef » Вто Яну 10, 2017 8:49 pm

Светка, :daaa:
stef
Виенско кафе
 
Мнения: 382
Години: 49
Регистриран на: Съб Яну 04, 2014 6:20 pm
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот elena kirilova » Вто Яну 10, 2017 9:14 pm

оставих готвенето за утре
ще правя куркудена чорба,макарони на фурна и чушки бюрек
ще се стои в кухнята ама няма как ;)
трябва да сготвя за поне три дни напред
http://www.snimka.bg/?profile,uploadinf ... =6;#paging

''Не мога да се задоволя само с красиви мечти, искам и красиви реалности."
elena kirilova
Наркоман
 
Мнения: 10228
Години: 54
Регистриран на: Пет Яну 29, 2010 2:14 pm
Местоположение: гр.Костинброд
Пол: Жена

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот Тутти » Сря Яну 11, 2017 12:36 am

Какво е куркудена чорба?Как я правиш?Може и накратко,просто да знам.
Аватар
Тутти
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1467
Регистриран на: Съб Ное 21, 2015 7:47 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот Tanet » Сря Яну 11, 2017 9:41 am

Тути, куркудената чорба се прави от по-тлъсти свински мръвки, които се сваряват почти до готовност във вода и към края се долива зелев сок. Слага се кромид ила още-по хубаво праз лук, накълцано кисело зеле, фиде, мащерка /тя за нас е задължителна за тази чорба/, някъде опукват червена чушка и я слагат ние си опукваме суха люта чушка и натрошаваме защото дава специфичен аромат. Специално свекърва ми я подбърква с брашно и червен пипер и добавя и консерва домат и морков смлени /също става вкусно ама домата да не е много/, докато майка ми не понеже баща ми обича по-бистри супи.. Трябва обаче мръвките да имат тлъстичко.
"Истинските неща в живота, не са нещата"
Изображение

градинките на "утринния покой"
Аватар
Tanet
Кафе машина
 
Мнения: 4495
Години: 46
Регистриран на: Сря Яну 13, 2010 12:52 pm
Местоположение: Севлиево 5-а зона
Пол: Жена

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот elena kirilova » Сря Яну 11, 2017 10:06 am

куркудена чорба или аз й казвам зелева чорба
правя я с нетлъсто свинско месо
нарязвам на късове и слагам да се вари
след като е отнета пяната слагам нарязано на ситно кисело зеле,но не много
заедно се варят
запържвам си праз лук със морковче и малко брашно
слагам и тях
после ориз
и задължително зелев сок
като подправки чубрица и печена червена чушка
от тези дето сме сушили
сушената чушка може да е и люта ,но е важно да е опечена
има страхотен аромат
не слагам домати в супата
как домати и зелев сок заедно :shock: :hmmm:
и е важно чорбата да ври няколко минути със чубрицата заедно,да се овкуси
мммммм,хайде отивам на печката
толкова я обичаме тази чорба,че си затварям зелев сок в бутилки за лятото или за когато ни се дояде
и нарязано кисело зеле имам във фризера :mrgreen:
http://www.snimka.bg/?profile,uploadinf ... =6;#paging

''Не мога да се задоволя само с красиви мечти, искам и красиви реалности."
elena kirilova
Наркоман
 
Мнения: 10228
Години: 54
Регистриран на: Пет Яну 29, 2010 2:14 pm
Местоположение: гр.Костинброд
Пол: Жена

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот Тутти » Сря Яну 11, 2017 2:50 pm

Понеже съм схватлива,вече я правя.Благодаря за рецептата. :daaa:
Аватар
Тутти
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1467
Регистриран на: Съб Ное 21, 2015 7:47 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот liubami » Сря Яну 11, 2017 2:52 pm

Lois ,супата е фантастична!Имах само 3 картофа и е малко по-рядка,но е много вкусна.Благодаря ти! :tzeluvka: Ако някой знае рецепта за идеалната Френска лучена супа нека да пише! Изображение
Аватар
liubami
Кана кафе
 
Мнения: 577
Години: 38
Регистриран на: Пет Яну 11, 2013 2:08 pm
Местоположение: софия
Пол: Жена

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот Тутти » Сря Яну 11, 2017 4:03 pm

Аз я правих точно така и стана чудна.Това е на Жак Пепен френската лучена супа.Много я обичам,всъщност това е една от двете супи,които аз ям.

Лионска лучена супа

Необходими продукти
15-20 тънки филии франзела
3 с.л. масло
2 средни глави лук, нарязани на тънко (общо около 3 ч.ч.)
6 ч.ч. пилешки бульон
1/2 ч.л. сол или на вкус
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
2 ч.ч. настъргано сирене Грюер или Ементал
2 жълтъка, от големи яйца
1/2 ч.ч. сладко порто

начин на приготвяне
Загрейте фурната на 200 градуса.
Поставете филийките върху тавичка и ги запечете за 8-10 минути докато станат златисто-кафяви. Извадете ги и ги оставете настрани.
Загрейте маслото в голяма тенджера и сотирайте лука за 15 минути или до тъмно кафяво (трябва да е добре карамелизиран).Прибавете към лука бульона, солта и черния пипер. Оставете да заври и гответе за около 20 минути. Пасирайте или прекарйте през ръчен пасатор.
Поставете 1/3 от запечения хляб на дъното на голяма керамична тенджера (подходяща за печене във фурна) или касерола. Поръсете отгоре малко сирене, след това наредете оставащия хляб и отново поръсете със сирене, като си запазите достатъчно сирене за поръсване върху супата. Изсипете супата върху хляба, поръсете с останалото сирене, сложете върху тавичка и пъхнете във фурната. Печете за около 35 минути или докато се получи златисто-кафява коричка отгоре.
При сервиране поставете цялата тенджера на масата. Разбийте жълтъците с портото. Направете дупка в коричката на супата, излейте винената смес и разбъркайте всичко добре.
Сервирайте в подходящи купички докато е гореща.

Ако нямаш порто,може и с добро бяло вино.
Аватар
Тутти
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1467
Регистриран на: Съб Ное 21, 2015 7:47 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот Lois » Сря Яну 11, 2017 4:43 pm

Хм, куркудена чорба никога не съм опитвала. Подозирам обаче, че у нас ще намери почитатели :) свеки прави нещо подобно, обаче без мръвките и му казва клин чорба. Зелев сок, праз, ориз и сушена чушка и май друго няма.

Люба, радвам се, че си я харесала, на мен ми стана любима, мисля си че и ако малко се подлюти съвсем екстра за зимата ще стане :)

А аз днес, щото решихме да работим от вкъщи заради снега и студа, и дори обяд си приготвих, чудо нечувано :angelche:
Грах задушен, малко шалот нарязан, 3-4 черита на четвъртинки и пушена сьомга. Отгоре зелен лук, кориандър, маково семе и черен пипер, лимон. Исках да добавя крем фреш, но някой го беше изял (разбирай аз) и го замених с 1 сл крем сирене разбъркано с 1сл кисело мляко. Ама много вкусно :)
Изображение

Обичам лучена супааааа! Обаче не бях срещала рецепта с жълтък, събуди ми любопитството :)
Аватар
Lois
Кафе машина
 
Мнения: 3138
Регистриран на: Пон Авг 12, 2013 11:40 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот Тутти » Сря Яну 11, 2017 5:52 pm

За ММ жълтъка е много важен в лучената супа.Аз не споменах,а е важно,че я разливам в глинени гювечета и така стават индивидуални порции,и също лука не го пасирам,а е нарязан на много тънки половинки шайби,въпрос на вкус.
Сега като сме на супи,да кажа и втората супа,която мога да ям.Нали съм дете на детската градина и родителите ми все бяха на работа,а супата беше задължителна,та затова ненавиждам супи.Тази лучената и супата със скариди,която сега ще споделя,може би защото са нещо съвсем различно от онези супи в детската градина,ги харесвам много.Тя е точно за този сезон,готви се за десет минути и загрява много.

Тайландска супа със скариди(може и с пиле)

Продукти - давам ги със заместващи варианти,някои продукти се намират само в големите хранителни магазини.

Скариди по една или две на порция,със главите и черупките,ако ви стряска,без глава,ама не е така вкусно
Червена люта чушка,ако е прясна е по-добре,но може и суха
Кокосово мляко,но ако трудно го намирате,растителна сметана
Лимонова трева или лимонова кора и сок от един лимон
Гъби няколко,печурки е добре
Бульон от риба или пиле
Кориандър,а който го мрази-магданоз
Чили,може и различни люти чушки,или къри
Чесън три скилидки

Бульона се загрява,добавят се лютата чушка нарязана,чесъна на шайбички,гъбите на филийки,чилито,или къри,лимоновата трева,ако имате,кокосовото мляко или сметаната и завира за пет минути ,след това се пускат скаридите със главите,за да е по-вкусно,почистени само леко откъм гръбчето,където има една тънка тъмна лентичка-това е чревцето на скаридата, ври НЕ повече от четири минути,като се дръпне от огъня,се добавя лимоновия сок,ако няма лимонова трева и кората от лимон,веднага се сервира и се поръсва с кориандър или магданоз.Е,няма такава подгрявка,а вкуса е чудесен,много пикантна супа.
В Изтока и Русия са полудели по тази супа и безспорно е полезна,а и вкусна.
Аватар
Тутти
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1467
Регистриран на: Съб Ное 21, 2015 7:47 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот liubami » Сря Яну 11, 2017 6:56 pm

Тутти,благодаря!Този Грюер защо така го няма по магазините около нас :hmmm: И аз лука го обимам на шайби в супата,сега се сещам за един бял,едър,воднист лук,дали няма да е по-добре? :hmmm:
След супата ми се прияде тестено :dovolen: Voila! Изображение
Тутти и Lois,благодаря че ви има и се радвам,че ви познавам :tzeluvka:
Аватар
liubami
Кана кафе
 
Мнения: 577
Години: 38
Регистриран на: Пет Яну 11, 2013 2:08 pm
Местоположение: софия
Пол: Жена

Re: Какво сготвих днес

Мнениеот calico » Сря Яну 11, 2017 7:01 pm

Тутти :tzeluvka: , мерси за хубавите рецепти, у нас всички са фенове на всякакви супи. Като мине апокалипсиса, ще се заредя с нужните продукти и ще ги пробвам.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
calico
Наркоман
 
Мнения: 22156
Регистриран на: Сря Дек 02, 2009 4:41 pm
Пол: Жена

ПредишнаСледваща

Назад към Готварство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron