Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
Светка, днеска много скромно
Венетка, и на мен не ми дават да правя сладкиши у нас. Или ако поискат, са някакви супер смотани, например днес поръчката беше: онова, едни такива на хапки нарязани, бели, отгоре поляти с шоколад и поръсени с кокос - аз идентифицирах пияни монахини в това описание и другото беше: реване, ама без орехи!
Но снощи поискаха тайландското рибено къри, което си е постижение, защото първия път като го поднесох, оценката беше: като сутляш с риба
Та ето го и кърито, със сьомга и скариди и с бял ориз - нищо общо няма със сутляша, кълна се
Венетка, и на мен не ми дават да правя сладкиши у нас. Или ако поискат, са някакви супер смотани, например днес поръчката беше: онова, едни такива на хапки нарязани, бели, отгоре поляти с шоколад и поръсени с кокос - аз идентифицирах пияни монахини в това описание и другото беше: реване, ама без орехи!
Но снощи поискаха тайландското рибено къри, което си е постижение, защото първия път като го поднесох, оценката беше: като сутляш с риба
Та ето го и кърито, със сьомга и скариди и с бял ориз - нищо общо няма със сутляша, кълна се
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: Какво сготвих днес
О, Lois само от снимката да ти се дояде.
Наистина не прилича на сутляш. Изненадала си ги.
Наистина не прилича на сутляш. Изненадала си ги.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Re: Какво сготвих днес
Лоис, ми кво се оплакваш, имаш си супер забавления с твоите домашни. Виж как ти поддържат настроението!
Re: Какво сготвих днес
Маестра, на това защо му се казва "къри"?
Не е ли просто риба с ориз?
Не е ли просто риба с ориз?
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Какво сготвих днес
Защото основата му е къри паста, която може да е най-различна. Има червени, зелени, жълти кърита. В тях може да има, а може и да няма къри като съставка, тоест стритите и смлени корени на растението къри, което много от нас имат в градините си.
Задължителните компоненти са лук, най-често шалот, чесън, джинджър, лимонена трева и люти чушки. От тук почват разликите - червен пушен пипер, доматена паста - червено къри. Куркума, къри, - жълто; зелени люти чушки, кориандър, босилек (ама тайландски) - зелено къри. Винаги има кимион, кориандър, смлян бял или черен пиер, понякога фенел или айван (не съм сигурна точно как е на бг). Та тези работи всичките, понякога част от тях се запичат, се смилат на паста. Слагаш част от тази паста в тигана с малко олио, запържваш и наливаш бульон или кокосово мляко. От там следват зеленчуците и месото или пилето, рибата. Може да има лимон, листа от кефир лайм, листа от перила (пак някво тяхно типично растение от рода на копривките), рибен сос, галангал (това е подобно на джинджъра, но различно), вариантите са безкрай.
Получава се нещо като яхния, но с много различен аромат и вкус (сигурно щото няма чубрица вътре ).
На мен ми харесва
И за протокола, днес правих лингуини със спанак, сметана и синьо сирене и нарязани вътре варени яйца, остана неснимано. Ииииии направих на домочадието пияните монахини, които си бяха поръчали.
Задължителните компоненти са лук, най-често шалот, чесън, джинджър, лимонена трева и люти чушки. От тук почват разликите - червен пушен пипер, доматена паста - червено къри. Куркума, къри, - жълто; зелени люти чушки, кориандър, босилек (ама тайландски) - зелено къри. Винаги има кимион, кориандър, смлян бял или черен пиер, понякога фенел или айван (не съм сигурна точно как е на бг). Та тези работи всичките, понякога част от тях се запичат, се смилат на паста. Слагаш част от тази паста в тигана с малко олио, запържваш и наливаш бульон или кокосово мляко. От там следват зеленчуците и месото или пилето, рибата. Може да има лимон, листа от кефир лайм, листа от перила (пак някво тяхно типично растение от рода на копривките), рибен сос, галангал (това е подобно на джинджъра, но различно), вариантите са безкрай.
Получава се нещо като яхния, но с много различен аромат и вкус (сигурно щото няма чубрица вътре ).
На мен ми харесва
И за протокола, днес правих лингуини със спанак, сметана и синьо сирене и нарязани вътре варени яйца, остана неснимано. Ииииии направих на домочадието пияните монахини, които си бяха поръчали.
Re: Какво сготвих днес
Ми аз открай време готвя ориза с куркума, чер пипер, чесън, и почти винаги слагам люто къри и какво ли още не.
Ама му казваме гъби с ориз, а не къри с гъби, де да знам.
Ти ся ще ми кажеш, че като правя пиле яхния и слагам тика масала, да не
му викам манджичка пилешка, ами пиле тика масала?:lol:
само ше объркам домашните
трябва наистина да ми напишеш точните подправки на твоето къри, да видя какво от тях имам
ще стане ли със свинско бон филе?
Ама му казваме гъби с ориз, а не къри с гъби, де да знам.
Ти ся ще ми кажеш, че като правя пиле яхния и слагам тика масала, да не
му викам манджичка пилешка, ами пиле тика масала?:lol:
само ше объркам домашните
трябва наистина да ми напишеш точните подправки на твоето къри, да видя какво от тях имам
ще стане ли със свинско бон филе?
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Какво сготвих днес
Тая вечер наденица по ловджийски с червено винце
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
Re: Какво сготвих днес
Значи Калико, оризът не се готви заедно с манджата, прави се бял ориз (може и жълт де, с шафран), и се сервира заедно със соса и месата или зеленчуците. Цялата тая работа с къритата е спорна от хиляди години, та и до днес.
Пускам ти един линк, където горе-долу е обяснено кое-как и откъде е дошло, http://www.bbc.co.uk/food/0/24432750" onclick="window.open(this.href);return false;
За да не се мъчиш с Гугъл транслейта ти драснах набързо някои части от тоя текст, дано се разбира нещо, че още пия кафе
По отношение на мойто къри, ще седна да ги напиша в детайли, че ще стане километър пост.
Пускам ти един линк, където горе-долу е обяснено кое-как и откъде е дошло, http://www.bbc.co.uk/food/0/24432750" onclick="window.open(this.href);return false;
За да не се мъчиш с Гугъл транслейта ти драснах набързо някои части от тоя текст, дано се разбира нещо, че още пия кафе
Та, в общи линии, нашият винен кебап може спокойно да се нарича къри, само дето не е толкова лют и не съдържа тия екзотични миризми.Кратка история на кърито
Кърито е толкова любима храна на британците, че те дори честват национална седмица на кърито. Но как е измислено кърито?
Независимо дали говорим за роган джош, корма или агнешко виндалу, всички тези ястия са парченца от историята на света.
Не е чудно, че обединеното кралство приема кърито за национално ястие, с неговите повече от 9000 индийски, пакистански и бангладешски ресторанти и след създаването на британско-азиатската класика пилешка тика масала. Според сайта на Националната седмица на кърито, всеки ден поне 23 милиона души ядат къри.
От създаването му, думата къри (curry) е променила значението си и е придобила статут на дума от меню. Означавала по-рано просто индийска храна, сега описва разнообразни видове ястия в многобройни части по света, но всички те са солени и с много подправки. Навсякъде по света има различни вариации и особености. През 1390 г, в Англия е публикувана готварска книга, наречена The form of cury, и всички топли ястия в нея са наречени cury, от френската дума cuire, готвено.
Вероятно думата curry идва от тамилската дума kari, или пикантен сос, който в началото е бил рядък, подобен на супа, подправен пикантен дресинг, поднасян в южна Индия, наред с много други подобни сосове за месо и зеленчуци.
Европейците заимстват думата за да означат множество от собствените си течни сосове, а португалците го популяризират, когато колонизират части от Индия. Съществува рецепта за kari от португалска готварска книга от ХVII век.
Португалците откриват Индия, Великобритания ги последва, но именно тя е страната, която пренася подправките към целия останал свят. Първата рецепта за къри на английски е публикувана през 1747 г.
Да приготвиш къри в индийски стил е означавало задушено с пиле или заек, с много ориз и множество подправки – порциите са били точно обратното на това, което са днес. Онова, което е било индийски сос, с който да полееш ориза, в Англия се превръща в задушено, яхния с малко ориз вътре.
Междувременно в Индия самото оригинално kari се променя, с когато лютите чушки, открити в Мексико и Южна Америка, достигат до там. От този момент насетне кърито съдържа люти чушки и се превръща в световен феномен.
Британците вземат подправки от цял свят и започват да ги отглеждат в други страни, при различни климатични условия. Сега те са нация, която разполага с толкова много и различни подправки, чо дори когато индийците се прибират у дома за ваканция, си носят подправки от Англия.
Но произходът на кърито може да се проследи още по-назад във времето. Учените смятат, че са открили свидетелства за 4000 годишно “прото-къри” в античната Индуска цивилизация в долината на Инд. Следи от сготвен джинджифил и куркума (които все още са част от кърита като днешното агнешко виндалу) са открити при археологически находки в античния град Фармана, западно от Делхи. Долината на Инд е била дом на една от първите градски цивилизации, заедно с тези от Египет и Месопотамия и се простира на територията на днешен Пакистан и части от Индия. Откритието е датирано между 2500 и 2200 г пр.н.е., което го датира като един от първите документирани случаи за употреба на подправки.
Дори и нашето съчетаване на ориз с къри може да бъде проследено назад във времето, тъй като е установена широка употреба на ориз, наред с пшеница, ечемик, просо, леща, банани и боб мунг.
Тези доказателства сочат, че кърито може би е сред най-старите ястия, приготвяни от човечеството, въпреки модерните добавки като люти чушки и черен пипер към многообразието от сосове.
По отношение на мойто къри, ще седна да ги напиша в детайли, че ще стане километър пост.
Re: Какво сготвих днес
И сега за статистиката:
Вчера имах гости, и импровизирах с едни банички, от гостито при Венче, които се оказаха купени от някъде си от Канами, та ето моята интерпретация: с кашкавал, яйце, маслини и копър, поръсени с разни семки
Плюс едни бавно готвени ребърца, направо размазани от топлина, покрити с пикантен уиски сос
И към тях печени пармезанови картофки с чесън и мащерка
Позабавлявахме се с малко снимки над чиниите
Ооо, и забравих десерта бре, как можах: шоколадов мус с кафе
Светка, тая наденичка си я снимал отвън под навеса на барбекюто, нали? Страхотна светлина си уцелил!
Вчера имах гости, и импровизирах с едни банички, от гостито при Венче, които се оказаха купени от някъде си от Канами, та ето моята интерпретация: с кашкавал, яйце, маслини и копър, поръсени с разни семки
Плюс едни бавно готвени ребърца, направо размазани от топлина, покрити с пикантен уиски сос
И към тях печени пармезанови картофки с чесън и мащерка
Позабавлявахме се с малко снимки над чиниите
Ооо, и забравих десерта бре, как можах: шоколадов мус с кафе
Светка, тая наденичка си я снимал отвън под навеса на барбекюто, нали? Страхотна светлина си уцелил!