Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
При Светката много ме впечатляват количествата
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- venetka70
- Кафе машина
- Мнения: 3610
- Регистриран на: Май 21, '15, 12:17
- Местоположение: Белица, Силистра / Пловдив /Момчиловци / Чирчик, Узбекистан и накъдето ме отвее вятъра
- Дал благодарност: 23 пъти
- Получил благодарност: 36 пъти
Re: Какво сготвих днес
Сладкиша е от възможно най-лесните. Необходими са ти 1 пакет домашна юфка от 200 гр / потърси възможно най-тънката /, 1 литър прясно мляко, 3 жълтъка, 5 с.л брашно, не много пълни, захар на вкус и 125 гр. краве масло. За аромат може 1 ванилия, но аз го харесвам крема не ароматизиран. В тавичка с диаметър около 30 см и висок борд се сипва юфката от пакета. Размиваш брашното с жълтъците и малко вода до еднородна смес и сипваш в сгорещеното, подсладено на вкус мляко и правиш рядък яйчен крем. Важно е да подсладиш млякото малко повече, защото част от сладостта ще се поеме от юфката. Накрая добавяш кравето масло и бъркаш до разтопяването му. С горещия крем заливаш юфката в тавата и на няколко пъти разбърваш добре, за да не останат места с юфка, който не са попили от крема. Юфката поема постепенно целия крем и става гъста, кремообразна смес. Докато юфката попива крема, правиш глазурата от белтъците и захар, нанасяш отгоре, оформяш пламъци и слагаш за кратко в гореща фурна, докато станат леко розови пламъците. Охлаждаш и се наслаждаваш. Сладкиша съм го срещала и под името млечна баница. Дъщеря ми го харесва много и му е лепнала странното име- изпотен сладкиш. А е неречен така, защото като се охлади през глазурата избиват едни малки капчици като роса и поради това е наречен у дома с това име.kim написа:Вени, рецепта за тези двете? Глазурата може да не я пишеш, нея я знам.venetka70 написа:Сладкиша е с юфка и млечен крем и глазура от белтъчени пламъци. Направих и любимото на дъщеря ми сирене за мазане с лук и подправки.
Сиренето за мазане е вариант на рецепта на свекър ми, известна като касапско сирене. Ние сме модифицирали рецептата, за да е удобна за мазане на филийка. Обикновено децата не харесват лук, но при нас е обратно. Любим е на дъщеря ми. Как се прави- в купа се натрошава на дребно сирене, слага се наситнен лук, две-три лъжици гъстичко кисело мляко. С пасатора смесвам всичко до еднородна смес и накрая добавям едро смлян червен пипер. Правила съм и с копър, става и с друга любима подправка. А два-три пъти съм добавяла и пушена шунка и става също интересно. Варианти може всеки да си измисли и да прецени колко кисело мляко да добави в зависимост от това, колко гъсто му харесва да е сиренето.
Дълъг пост стана, извинете.
Flowerlover
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
Иногда вовремя сделанные шаги меняют походку всей жизни!!
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10026
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 585 пъти
- Получил благодарност: 1069 пъти
Re: Какво сготвих днес
Супер, Венетка! - и за тънката юфка и за сиренето за мазане! Ех,този форум, какво ли не е споделено тук!
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: Какво сготвих днес
Благодаря Вени за рецептите Ще се пробват. Може да опитам да заменя сиренето с извара
да видя какво ще се получи.
да видя какво ще се получи.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10026
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 585 пъти
- Получил благодарност: 1069 пъти
Re: Какво сготвих днес
Е, то аз извара, орехи и сметана ще добавя, пробвам и добавям , докато ми хареса на вкус.
- къщичка
- Кафе машина
- Мнения: 4940
- Регистриран на: Ное 6, '13, 12:46
- Местоположение: с. Николово, Русенско
- Дал благодарност: 121 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Какво сготвих днес
Може ли рецептите за солената торта часовник и хулиганският ябълков сладкиш?Emilly1212 написа:Днес празничният ни обяд беше приготвен от мен и мама, като за предястие аз направих любимата солена торта часовник:
Основното ястие беше традиционно за нашия край от времето на баба...кървавица с картофи на фурна, специалист е мама, много вкусно, но не снимах, кюфтета от смляно месо за децата, а за десерт сиропирана баница с локум и орехи, и един страшно вкусен хулигански ябълков сладкиш :
- Emilly1212
- Кафе машина
- Мнения: 4381
- Регистриран на: Май 10, '15, 21:16
- Местоположение: Троян
- Дал благодарност: 1968 пъти
- Получил благодарност: 682 пъти
Re: Какво сготвих днес
Къщичка, довечера като се прибера от работа ще ти ги пратя на ЛС.
Най-важните неща на този свят са онези, които нямат етикет с цена, защото колкото и много да струват, не могат да бъдат нито купени, нито продадени!
Нашето любимо място - Emilly1212
Нашето любимо място - Emilly1212
Re: Какво сготвих днес
За обяд направих спагети, а за вечеря - пиле с кисело зеле и ориз
Търся добри хора
Re: Какво сготвих днес
Аз правя супа с картофи, бекон и чедър, няква извратена рецепта, после ще докладвам резултата
Re: Какво сготвих днес
Lois написа:Аз правя супа с картофи, бекон и чедър, няква извратена рецепта, после ще докладвам резултата
това звучи мммм давай рецептата
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...