Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
Изпълнявах всякакви кулинарни желания на гостуващи деца - печено агнешко, телешко варено, яхния от домашно пиле и други любими госби.
Извън заявките направих ето този сладкиш с маково семе. Стана фин и сочен - както очаквах.
Извън заявките направих ето този сладкиш с маково семе. Стана фин и сочен - както очаквах.
Re: Какво сготвих днес
Ще може ли рецептата за сладкиша с маково семе ?
Правила съм по една рецепта,но при този маковия пълнеж е като във обвивка от тесто.
Правила съм по една рецепта,но при този маковия пълнеж е като във обвивка от тесто.
Re: Какво сготвих днес
Apis, ето ти рецептата. Написано изглежда дълго и сложно, но всъщност става доста бързо.apis написа:Ще може ли рецептата за сладкиша с маково семе ?
Правила съм по една рецепта,но при този маковия пълнеж е като във обвивка от тесто.
за тестото: 180 гр брашно, 2 чл бакпулвер, 65 гр масло, 65 гр захар, 1 яйце, щипка сол
за маковата плънка: ½ л прясно мляко, 80 гр грис, 50 гр масло, 1 яйце, 150 гр (може и повече) маково семе, 1 круша, ром или ромова есенция, ванилия
за заливката: ¼ л прясно мляко, ½ пакетче ванилов пудинг (на д-р Йоткер напр. или друго нишесте 40 гр.), 60 гр захар, 60 гр масло, 2 яйца
Продуктите за тестото се омесват много набързо, ако тестото е много ронливо, може да се добави 1 сл прясно мляко, оформя се на топка и увито във фолио се оставя за около час в хладилника.
Грисът се сварява с млякото и захарта и в още топлия крем се добавят маслото и макът, а като се охлади малко и нарязаната на дребни кубчета круша и яйцето и се ароматизира с ванилия и ром/ромова есенция. Може да се наложи да добавите още мляко, защото има различен грис, трябва да е с гъста консистенция.
От млекото и ½ пакетче пудинг/нишесте се сварява кремче. Добавяй постепенно захарта и опитвай, защото в готовите смеси има захар. Докато е топло се добавя маслото, а като поизстине и яйцата (поотделно жълтъците и разбитите на сняг белтъци). Доста е редичко, но споко, нали ще се пече.
В намазана с масло форма ( 24-26 см) се разстила тестото, като се изтегля и нагоре по стената (получава се доста тъничко). Изсипва се маковата смес и най-отгоре пудинговата заливка.
Пече се 1 час на 150-160 градуса с вентилатор (без предварително загряване на фурната) или на
180 градуса без вентилатор в предварително загрята фурна. Ако е без вентилатор евентуално трябва да се покрие с фолио като прикафевее отгоре.
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3452
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 232 пъти
- Получил благодарност: 115 пъти
Re: Какво сготвих днес
Венче страхотен изглежда сладкиша , непременно ще го опитам
А аз вчера правих сладко от маслодайна роза, и понеже листенцата ми бяха само една купа, добавих смлени 1кг моркови и 1 кг ябълки, и 1 кг захар и в хлебопекарната на функция сладко стана като конфитюр накрая последните 10 мин сложих малко лимонтозу и горещо го насипах в буркани и ги обърнах обратно - излезе 6 половинки бурканчета за елач и адет дет са вика
А аз вчера правих сладко от маслодайна роза, и понеже листенцата ми бяха само една купа, добавих смлени 1кг моркови и 1 кг ябълки, и 1 кг захар и в хлебопекарната на функция сладко стана като конфитюр накрая последните 10 мин сложих малко лимонтозу и горещо го насипах в буркани и ги обърнах обратно - излезе 6 половинки бурканчета за елач и адет дет са вика
Re: Какво сготвих днес
Благодаря за рецептата !
Ще го правя,но наистина е сложен,и най вече ако няма как да премерим 60,65 гр.захар,80гр.грис.
А и с печенето трябва да се внимава да не прегори.
Ще го правя,но наистина е сложен,и най вече ако няма как да премерим 60,65 гр.захар,80гр.грис.
А и с печенето трябва да се внимава да не прегори.
Re: Какво сготвих днес
Много готвите бре! Кога ви остава време? Ами градините?
Ето от мен, не е от днес, а от онзи ден, ама отчет
Супа с миди, фенел, картофчета, чедър и сметана
И бързи скариди с каквото намерих - лайм, пипер, люта чушка
И от днес - калпазански палачинки в смотан тиган, едва извадих две цели
Ето от мен, не е от днес, а от онзи ден, ама отчет
Супа с миди, фенел, картофчета, чедър и сметана
И бързи скариди с каквото намерих - лайм, пипер, люта чушка
И от днес - калпазански палачинки в смотан тиган, едва извадих две цели
- polyabs
- Кафе машина
- Мнения: 3452
- Регистриран на: Юли 13, '13, 18:15
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 232 пъти
- Получил благодарност: 115 пъти
Re: Какво сготвих днес
Лоис сигурно е вкусно, но и вида на гозбите и подредбата радват окото и изглеждат фантастично!
Re: Какво сготвих днес
Сложих да се пекат пълнени чушки. Пуснах в употреба ориза от гръцкия пазар - чудесен на вид, но стана много лепкав. Дали пък с ония неразбираеми букви не е пишело, че е за суши, макар че на пазара не изглеждаше да бъка от поклонници на азиатската кухня.
Apis, не е сложно, сигурно имаш чашка, която знаеш колко брашно и захар побира, а на опаковките го пише грамажа и делиш на око. Да не е лекарство, айде чак пък толкоз
И аз харесвам сладкото от рози, но не съм правила досега. Купувала съм, но май само от листенца. Не се ли губи вкусът и ароматът на рози между морковите и ябълките ?
Скаридите не можах да ги заобичам, но покрай снимките на Лоиз може да пробвам отново
Apis, не е сложно, сигурно имаш чашка, която знаеш колко брашно и захар побира, а на опаковките го пише грамажа и делиш на око. Да не е лекарство, айде чак пък толкоз
И аз харесвам сладкото от рози, но не съм правила досега. Купувала съм, но май само от листенца. Не се ли губи вкусът и ароматът на рози между морковите и ябълките ?
Скаридите не можах да ги заобичам, но покрай снимките на Лоиз може да пробвам отново
Re: Какво сготвих днес
Имам три бурканчета сушени домати на кубчета, в някаква мазнина плуват. Купувала съм ги, но никой не ги яде.
Кка да ги оползотворя, какво да ги направя, в какво и къде?
да ги смеля в чопъра с малко кедрови ядки и пармезан като пестото?
в някакви манджи да се слагат?
Кка да ги оползотворя, какво да ги направя, в какво и къде?
да ги смеля в чопъра с малко кедрови ядки и пармезан като пестото?
в някакви манджи да се слагат?
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...