Да готвим здравословно

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Да готвим здравословно

Мнение от Titi »

Нямаме тема за здравословни рецепти, а както повечето от вас знаят, аз съм твърд привърженик на този начин на готвене и хранене. Като за начало ще ви споделя рецептите за палачинките, които правих в неделя за закуска и за пъстървата, която снощи приготвих. Ще копирам рецептите директно от там, от където и аз съм ги ползвала. Надявам се да не остана единствената, пишеща в тази тема и да сме си полезни с нови идеи.

Бананови палачинки без брашно, запечени на тефлонов тиган с капки зехтин.
1 узрял банан
2 цели яйца
Това е всичко! Просто се смесват заедно в купата и се пасират на пюре.
След това ръсвате няколко капки зехтин в тефлоновия тиган и с малък черпак сипвате от сместа. Пекат се на ниска, до средна температура
Изображение

Пъстърва на тиган с лук и моркови
източник: http://www.kulinarno-joana.com/2010/05/ ... egetables/" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение
Продукти:
2 пъстърви
3-4 супени лъжици зехтин
1 глава лук, нарязана на полумесеци
1 голям морков, нарязан на парчета по диагонал или кръгчета
100 мл. бяло вино (аз използвах сухо шери)
сокът и настърганата кора от 1/2 лимон
няколко стръка пресен магданоз
сол и прясно смлян шарен пипер
Пъстървите се почистват, измиват и подсушават. Поръсват се със сол и прясно смлян шарен пипер.
Зехтинът се загрява в голям тиган. В него се сотират лукът и морковите за 3-4 минути като се разбъркват периодично. Зеленчуците се избутват към края на тигана и при тях се добавят пъстървите. Запържват се по 3-4 минути от всяка страна. Добавя се виното, лимоновата кора, сокът и наситнения магданоз. Рибите и зеленчуците се задушават за 5-6 минути и ястието е готово.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Димана
Кафе машина
Мнения: 3082
Регистриран на: Яну 29, '11, 16:59

Re: Да готвим здравословно

Мнение от Димана »

Споделям опит с пъстървите. Любимият вид риба на цялото семейство!!! Наблизо до града ни има развъдник и си вземаме оттам прясна. Зимно време и замразена върши работа. Вместо на тиган, я приготвям на скара. А ако искам и зеленчуци, я увивам във фолио заедно с морков, броколи и парченце лимон. В корема слагам доста нарязан магданоз, а зеленчуците са наоколо. Посолявам, една ливка зехтин и "повивам" в алуминиево фолио. Ако пъстървата е сьомгова, минава и без зехтин.
Става хем вкусно, хем здравословно. :stiskam:
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15816
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 710 пъти
Получил благодарност: 1479 пъти

Re: Да готвим здравословно

Мнение от Гео, граф »

Не съм сигурна, че поста ми е за тази тема, но е важно да се знае във връзка със здравословното хранене - хидрогенираното масло е опасно за вашето здраве :!:
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
libra
Наркоман
Мнения: 11635
Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
Дал благодарност: 73 пъти
Получил благодарност: 53 пъти

Re: Да готвим здравословно

Мнение от libra »

Няма спасение от набухватели,пластификатори,оцветители и прочее подобрители.
До някъде спасението на българите е,че са бедни и не могат да си позволяват голяма част от готовите храни,готви се по-вече домашна храна,та си спестяваме част от гореспоменатите благини.
Преди 10-на години започна да се предлага цедено мляко.Като го видях в Метро в едни големи кофи,се сетих,че едвали някой кваси ,па после цеди.
Зачетох се в съдържанието-3,2 % масленост :hmmm:Аритметиката не излиза . Много се зачудих какъв е набухвателя.
А най-накрая се оказа ,че съдържа животински желатин-демек свински уши ,крака и кожи.
Този продукт според мен е и в снежанка-та ,майонезите,руските салати и т.н.Бляк!
dantonova
Двойно кафе
Мнения: 182
Регистриран на: Авг 8, '11, 17:41

Re: Да готвим здравословно

Мнение от dantonova »

Много полезна темичка! :daaa:

Тити, всичко изглежда много вкусно! :nod:

Обаче! Всеобщо разпространена заблуда е, че има знак за равенство между здравословна храна и готвене с малко мазнина. Много, много погрешно! Всъщност, ако нямаме много излишни килограми, е напълно ненужно да се ограничава драстично приемът на мазнини, особено от растителен произход. Растителните мазнини, особено нерафинираните, са и полезни, и необходими (дори жизнено важни) за организма. Също и животинските, когато са истински и използват с мярка. А пък за използването на тефлонови съдове за готвене отдавна е известно, че носи повече вреди, отколкото ползи. От една страна самият материал е нездравословен, от друга - единственият смисъл да се ползва, е че дава възможност да се готви без мазнина, а тогава се образуват изключително вредни химични съединения (както и при печенето на скара). Много по-добра алтернатива са керамичните съдове.

libra, не се притеснявай, напоследък вероятно само в най-евтините марки кисели млека, готови кремчета и т.н., се използва желатин (който всъщност не е набухвател). Почти напълно е изместен от т.нар. карагенан - желиращо вещество, което се извлича от водорасли. Има много "ценното" (за хранителната индустрия :mrgreen: ) свойство да остава желеобразно и при по-висока температура, докато желатинът изисква съхранение в хладилник. Използва се почти навсякъде, дори в колбаси.
И слава богу, че дори и да сме бедни, почти не се налага да "си позволяваме" готови храни. Това може "да си позволи" само някой, който се отнася с голяма доза безгрижие или небрежност към здравето си.
Последно промяна от dantonova на Яну 25, '14, 12:29, променено общо 1 път.
Мириам
Кана кафе
Мнения: 527
Регистриран на: Окт 1, '13, 15:46

Re: Да готвим здравословно

Мнение от Мириам »

Димана написа:Споделям опит с пъстървите. Любимият вид риба на цялото семейство!!! Наблизо до града ни има развъдник и си вземаме оттам прясна. Зимно време и замразена върши работа. Вместо на тиган, я приготвям на скара. А ако искам и зеленчуци, я увивам във фолио заедно с морков, броколи и парченце лимон. В корема слагам доста нарязан магданоз, а зеленчуците са наоколо. Посолявам, една ливка зехтин и "повивам" в алуминиево фолио. Ако пъстървата е сьомгова, минава и без зехтин.
Става хем вкусно, хем здравословно. :stiskam:
Ние също най обичаме пъстървите,и ние често ги хапваме,понеже вуйчо работи с фуражи и с рибарници и често взима от там прясна пъстърва.
Най-често и ние ги правим с фолио-пъстървата се измива добре.Нарязва се наситно бекон,кашкавал,магданоз и черен пипер-смесва се.Рибата се намазва отвън и отвътре със зехтин,слага се плънката и се завива във фолио.След 20 мин.може да се сервира както е във фолиото с резен лимон.Става много вкусно
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Да готвим здравословно

Мнение от Titi »

През почивните дни правих пилешки ролца с ананас.
Пилешко филе, начуква се на тънко през найлонче. Сол, чер пипер. Върху него един пласт настърган кашкавал, отгоре втори пласт магданоз и върху магданоза парченца ананас от консерва.
Завиват се рулца, стегнато омотавам с конец и в тавичка без никаква мазнина или вода, защото в процеса на печене кашкавала се разтопява и от него изтича достатъчно течност.
Завивам тавичката с фолио, след 20 минути го махам да се зачервят ролцата.
През лятото ги правя с праскови, вместо ананас.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
cvetnica
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1555
Регистриран на: Юни 10, '13, 10:34

Re: Да готвим здравословно

Мнение от cvetnica »

Правили ли сте сладкиши с подсладител?
Всеки един човек е уникален, точно като всички останали. :)
Маргарет Мийд
Аватар
calico
Наркоман I ранг
Мнения: 24721
Регистриран на: Дек 2, '09, 15:41

Re: Да готвим здравословно

Мнение от calico »

cvetnica написа:Правили ли сте сладкиши с подсладител?

дано не са, забрави ги тези канцерогени :evil:
само стевия ако е нужно заради диабет
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Да готвим здравословно

Мнение от Titi »

cvetnica написа:Правили ли сте сладкиши с подсладител?
То здравословното хранене и подсладителите нямат допирни точки, та в този смисъл аз не съм ползвала никога подсладители.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”