Хитринки разни и разнообразни
Re: Хитринки разни и разнообразни
От една година не е писано в тази тема, защото е останала някъде много назад. Сега търсех къде е темата с индексите на готварските рецепти и попаднах на тази. Изчетох я отначало до край, много е интересна и полезна, включително и собствения ми последен пост, за който напълно съм забравила. Не мислите ли, че е добре тази тема да е закована и само да се допълва?Titi написа:Полезно, много полезно!
http://evita74.hit.bg/na4alna.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Хитринки разни и разнообразни
За отбора на блондинките - в този "кекс" има безобразно много течен шоколад Напръсква се добре с някакво шоколадово ликьорче за тонус, има си и пакетче пудра захар
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11805
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 145 пъти
- Получил благодарност: 185 пъти
- Обратна връзка:
Re: Хитринки разни и разнообразни
Две рецепти за печено цяло пиле:
1.Цяло пиле се изпича чудесно върху едра морска сол.Разделя се през гърба и се разтваря/или разчеква /върху едра сол с дебелина около 1см.Дъното на тавичката се покрива с метално фолио и отгоре се разстила солта.Чистенето после е много лесно.Става чудесно,ако пилето е подсушено,а не мокро.
2.Също интересна рецепта за пиле е "биретото"пиле.Все се каня да я направя,ама само съм я опитвала на вкус до сега.Цяло пиле/посолено и омазано с масло/ се намушва върху отворена бутилка бира.Бутилката се слага в тавичка и се пече.Няколко пъти се полива с бира,която от топлината започва да изтича от бутилката и се събира в тавичката.Много вкусно се получава.
1.Цяло пиле се изпича чудесно върху едра морска сол.Разделя се през гърба и се разтваря/или разчеква /върху едра сол с дебелина около 1см.Дъното на тавичката се покрива с метално фолио и отгоре се разстила солта.Чистенето после е много лесно.Става чудесно,ако пилето е подсушено,а не мокро.
2.Също интересна рецепта за пиле е "биретото"пиле.Все се каня да я направя,ама само съм я опитвала на вкус до сега.Цяло пиле/посолено и омазано с масло/ се намушва върху отворена бутилка бира.Бутилката се слага в тавичка и се пече.Няколко пъти се полива с бира,която от топлината започва да изтича от бутилката и се събира в тавичката.Много вкусно се получава.
Животът е трагедия за чувстващите и комедия за мислещите.Хораций
- gonel
- Кафевар/ка/
- Мнения: 952
- Регистриран на: Фев 23, '10, 08:27
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 24 пъти
Re: Хитринки разни и разнообразни
Все се каня да ви пиша за моя любим кус-кус.
Понеже в последно време съм с проблемен стомах вече ще стана на топчеста кожа с този кус-кус, но не ми омръзва...
Варя кус-кус и вода в съотношение 1 към 3 - точно като ориза...
Първо в тенджерката слагам масло, позапържвам го, досипвам водата и като заври - слагам една част кус-кус.
Варя на все по-отслабващ огън, като след 5-8 мата минута изключвам котлона и само от време на време леко разбърквам - оставям да си поеме цялата вода и мазнина...
Става много, ама много вкусен!!!
И още едно любимо нещо - пържени яйца в масло! Нещо много различно и вкусно!!!
Само слагам бучка масло, като се поразтопи - чупя яйцата и бъркам, докато стискам яко уста, че ще олсюнча света...
И едно, дето го видях в моя приятелка в Истанбул - имат едни /точно като шапки за баня/ найлони с ластиче по края - за прибиране на останали храни с чинийката в хладилника... И аз си взех - много са удобни! Найлончето е на плодчета и фигурки, има 5 размера в един пакет.
Ако мернете някъде такива, ми сФирнете и на мен, че много ги ползвам...
Дано някой се светне и у нас да ги произвежда...
Понеже в последно време съм с проблемен стомах вече ще стана на топчеста кожа с този кус-кус, но не ми омръзва...
Варя кус-кус и вода в съотношение 1 към 3 - точно като ориза...
Първо в тенджерката слагам масло, позапържвам го, досипвам водата и като заври - слагам една част кус-кус.
Варя на все по-отслабващ огън, като след 5-8 мата минута изключвам котлона и само от време на време леко разбърквам - оставям да си поеме цялата вода и мазнина...
Става много, ама много вкусен!!!
И още едно любимо нещо - пържени яйца в масло! Нещо много различно и вкусно!!!
Само слагам бучка масло, като се поразтопи - чупя яйцата и бъркам, докато стискам яко уста, че ще олсюнча света...
И едно, дето го видях в моя приятелка в Истанбул - имат едни /точно като шапки за баня/ найлони с ластиче по края - за прибиране на останали храни с чинийката в хладилника... И аз си взех - много са удобни! Найлончето е на плодчета и фигурки, има 5 размера в един пакет.
Ако мернете някъде такива, ми сФирнете и на мен, че много ги ползвам...
Дано някой се светне и у нас да ги произвежда...
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
- marioletka
- Кафе с мляко
- Мнения: 272
- Регистриран на: Дек 1, '10, 18:32
- Местоположение: до София
Re: Хитринки разни и разнообразни
gonel написа:Все се каня да ви пиша за моя любим кус-кус.
Понеже в последно време съм с проблемен стомах вече ще стана на топчеста кожа с този кус-кус, но не ми омръзва...
Варя кус-кус и вода в съотношение 1 към 3 - точно като ориза...
Първо в тенджерката слагам масло, позапържвам го, досипвам водата и като заври - слагам една част кус-кус.
Варя на все по-отслабващ огън, като след 5-8 мата минута изключвам котлона и само от време на време леко разбърквам - оставям да си поеме цялата вода и мазнина...
Става много, ама много вкусен!!!
Аз правя точно по този начин варен ориз, след като е заврял го изключвам и го оставям на котлона захлупен без да го отварям поне 15-20 мин. и после само се наслаждавам.
Това с яйцата задължително ще го пробвам
Песимистът вижда трудности във всяка възможност, оптимистът - във всяка трудност - възможности.
Уинстън Чърчил
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 8148402236
Уинстън Чърчил
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 8148402236
- gonel
- Кафевар/ка/
- Мнения: 952
- Регистриран на: Фев 23, '10, 08:27
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 24 пъти
Re: Хитринки разни и разнообразни
В Истанбул има един хубав ресторант "Джинджифил"на най-популярната за разходки улица Бейоглу.
Вегетариански е, готвено само със зехтин, здравословни начини на приготвяне... И вкусно на всичкото отгоре...
И там след ядене поднасят по една мъничка разлата чашка, пълна с подправки за дъвчене - има "Резене" с анасонов аромат, една подправка на топчета със сладка глазура, карамфил и други разни, не ги познавам... Много е приятно, аз и много обичам анасон...
После си купих някои от подправките...
Пиша ви всичко това, за да кажа какво откритие направих днес - приготвих си млякото с мюсли някакви там, сложих щипка смляно ленено семе и гледам чашката с подправки ми намига... /не е същата чашка, не ги подаряват, аз си стъкмих такава у дома.../
Сложих в млякото от тях - това "Резене", топчетата и същински анасон... ВЕЛИКО!!! Много ми хареса! Определено ще продължа така...
В последно време взех да се отварям откъм подправки въобще!
За шопска салата приготвям сиренето отделно - нарязвам на кубчета; отделно правя смес от зехтин, мащерка, червен пипер едро смлян - само щипка за красота/може и леко лют/... После разбърквам добре кубчетата сирене с тази смес - стават много ароматни! И добавям към шопската... Мммм! Опитайте и пийте една и за мен!!!
Вегетариански е, готвено само със зехтин, здравословни начини на приготвяне... И вкусно на всичкото отгоре...
И там след ядене поднасят по една мъничка разлата чашка, пълна с подправки за дъвчене - има "Резене" с анасонов аромат, една подправка на топчета със сладка глазура, карамфил и други разни, не ги познавам... Много е приятно, аз и много обичам анасон...
После си купих някои от подправките...
Пиша ви всичко това, за да кажа какво откритие направих днес - приготвих си млякото с мюсли някакви там, сложих щипка смляно ленено семе и гледам чашката с подправки ми намига... /не е същата чашка, не ги подаряват, аз си стъкмих такава у дома.../
Сложих в млякото от тях - това "Резене", топчетата и същински анасон... ВЕЛИКО!!! Много ми хареса! Определено ще продължа така...
В последно време взех да се отварям откъм подправки въобще!
За шопска салата приготвям сиренето отделно - нарязвам на кубчета; отделно правя смес от зехтин, мащерка, червен пипер едро смлян - само щипка за красота/може и леко лют/... После разбърквам добре кубчетата сирене с тази смес - стават много ароматни! И добавям към шопската... Мммм! Опитайте и пийте една и за мен!!!
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
Re: Хитринки разни и разнообразни
gonel, лигите ми потекоха от вкусните описания. Бяхме в Турция на почивка, очите ми изтичаха по тези подправки по пазарите, но като незнам кое какво е и как се ползва, пък и като няма как да се разберем с продавача да ни обясни и нищо не си купих. И се ядосвах на това. А сиренето с подправки и аз го правя когато не ме мързи, разкошно става. Слагам подправките в един плик, нарязвам сиренето на кубчета, пускам ги в плика и разтръсквам да се налепят хубаво. Превъзходно мезе, поръсено с малко зехтинец.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31531
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 816 пъти
- Получил благодарност: 1731 пъти
Re: Хитринки разни и разнообразни
Мислех къде ще е подходящо място да ви кажа, ако ви интересува да експериментирате.
Пробвайте да заместите олиото с майонеза: а) между листата, когато правите баница по обичайния ви начин; б) когато замесвате тесто с прибавяне на олио.
Ако не ви хареса, не ме бийте - не съм го опитвала, само слушах хвалби.
Пробвайте да заместите олиото с майонеза: а) между листата, когато правите баница по обичайния ви начин; б) когато замесвате тесто с прибавяне на олио.
Ако не ви хареса, не ме бийте - не съм го опитвала, само слушах хвалби.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.