Хитринки разни и разнообразни

Изкушения за лакомници и гурмани.

Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот nel4o » Вто Ное 24, 2009 8:16 pm

Предлагам тук да споделяме хитри трикове при приготвяне на манджите.

Да споделя като за начало - пилешкото месо го накисвам в леко разбит белтък и подправки от предния ден - ефектът е невероятно крехко месо, дори бялото месо на сух тиган става великолепно. 8-)
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2751
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 10:38 pm
Пол: Жена

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот Blue sky » Вто Ное 24, 2009 8:44 pm

за ефект на пилето като в китайски ресторант - хем крехко, хем като леко гумено отгоре, сещате се какво имам предвид - бяло месо се нарязва на парченца и се маринова за половин-един час в нишесте и захар - примерно по 2 чаени лъжички са достатъчни за една малка стандартна тарелка

лимонът пуска двойно повече сок като се подържи няколко секунди под гореща вода.
за да не ми люти лука, го слагам за няколко минути в купа със студена вода
когато правя картофено пюре, за да не стане лепкаво като туткал, първо беля картофите и ги държа в топла вода колкото имам време по-дълго, поне 40 мин, така пада излишното нишесте
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
 
Мнения: 6064
Години: 38
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:35 pm
Пол: Жена

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот Satori » Вто Ное 24, 2009 9:25 pm

Ястия с ориз - например гъби с ориз - стават с приятен жълт цвят, ако в мазнината се задуши настърган морков.
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот evita » Вто Ное 24, 2009 10:27 pm

Хитринка за по -приятен вкус на салатите.
Първо оцета (или лимоновия сок)след това олиото или зехтина.Причината е ,че самата мазнина прави филм върху зеленчуците,така овкусяването е по-трудно.
Аватар
evita
Кафе машина
 
Мнения: 3521
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 8:20 pm
Пол: Жена

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот lila » Вто Ное 24, 2009 10:45 pm

Черен дроб - преди пържене се "изкисва" в прясно мляко - става супер крехък.
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 99
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот DOBI » Сря Ное 25, 2009 9:54 pm

За да не се слепват макаронените изделия - първо се кипва водата,после се слага солта.Вренето затихва за момент и се слагат макаронените изделия.
http://dobiart.fr
Аватар
DOBI
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1647
Години: 55
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 11:32 am
Местоположение: Нант
Пол: Жена

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот ida_ili64 » Сря Ное 25, 2009 10:53 pm

evita написа:Хитринка за по -приятен вкус на салатите.
Първо оцета (или лимоновия сок)след това олиото или зехтина.Причината е ,че самата мазнина прави филм върху зеленчуците,така овкусяването е по-трудно.


Еви,аз от както съм в Германия,научих една друга хитринка... ;) Тук сосът за салатата се забърква отделно и после се полива.Обикновенният е следния:
сол,оцет,зехтин и колкото е оцета измерен в лъжички,наполвината му-захар.Разбиваш хубаво и заливаш.Всички мои познати в България са впечатлени от вкуса.А може и да се добави заквасена сметана,особено за зелени салати(без домати вътре.Може да се добавят и пресни ситно накълцани подправки според вкуса и сезона.
Аватар
ida_ili64
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2837
Години: 52
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:38 pm
Местоположение: между Eвропа и Родопите
Пол: Жена

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот evita » Сря Ное 25, 2009 11:00 pm

Иде,така е ,има си готови подправки.
Аз говоря за класическото подкиселяване на зелевата салата например :D
Аватар
evita
Кафе машина
 
Мнения: 3521
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 8:20 pm
Пол: Жена

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот didkec » Чет Ное 26, 2009 1:35 am

Пържолките за скара стават страхотни, вкусни и крехки, като към марината се сложи и прясно мляко, да престоят поне половин час ;)
Аватар
didkec
Кана кафе
 
Мнения: 502
Години: 38
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 8:11 pm
Местоположение: Den Haag
Пол: Жена

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот Satori » Съб Ное 28, 2009 5:34 pm

При приготвяне на сладкиши с пресни плодове отгоре - примерно тарталети, плодовете се намазват с разтворен желатин. Хем не вехнат, хем стават с лек блясък. Трикът може да се ползва и при солени ордьоври или сандвичи.

Пъдпъдъчите яйца се варят по следния начин: във вряща вода с малко сол се пускат суровите яйца. Беленето е по-лесно не като при кокошето яйце, а като се чукне леко яйцето, за да се спука черупката, след което тя се начупва между пръстите цялата. След това леко се подхваща и се обелва подобно на ябълка както се бели с нощ - наведнъж, просто се издърпва на ивичка.

Като се приготвят печива с бакпулвер, той се прибавя в брашното, не в течните съставки.
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот lila » Съб Ное 28, 2009 7:50 pm

Започна едно яко слюноотделяне ... отивам да си навра главата в хладилника :lol:
lila
Чист кофеин
 
Мнения: 8898
Години: 99
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:28 pm
Пол: Не съм сигурен

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот DOBI » Съб Ное 28, 2009 7:54 pm

Aз готвя само с морска сол.За варене използвам едрата,а за готвене цветът на солта-доста е по дребна и е от бяло до розово на цвят.В никакъв случей предварително смляна морска сол,защото при смиланети й я сушат и това отнема всичките й качества.
http://dobiart.fr
Аватар
DOBI
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1647
Години: 55
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 11:32 am
Местоположение: Нант
Пол: Жена

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот Titi » Пон Ное 30, 2009 12:36 pm

Свинско месо за пържоли или печене става много крехко, ако се накисне в марината от кисело мляко плюс разните му там подправки каквито си имате.

За да се получи пухкаво картофено пюре, задължително и картофите, и млякото трябва да са горещи. Иначе става лепкаво. И още - картофено пюре се прави само от стари картофи, никога не се използват млади /пролетни/.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/
Аватар
Titi
Чист кофеин
 
Мнения: 7961
Години: 52
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 11:51 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Постни манджи

Мнениеот Мария Николова » Пон Ное 30, 2009 2:03 pm

Моята майка за всяка манджа леко препичаше брашното, едва да му се промени цвета. Това прибавя допълнителен аромат в букета аромати на различните манджи. И аз не пропущам да променя цвета на брашното в спецалната за това детска стоманена купичка с плоско дъно.
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Аватар
Мария Николова
Наркоман
 
Мнения: 21244
Години: 74
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 12:44 am
Местоположение: Нова Загора
Пол: Жена

Re: Хитринки разни и разнообразни

Мнениеот ida_ili64 » Пон Ное 30, 2009 2:20 pm

Titi написа:Свинско месо за пържоли или печене става много крехко, ако се накисне в марината от кисело мляко плюс разните му там подправки каквито си имате.

За да се получи пухкаво картофено пюре, задължително и картофите, и млякото трябва да са горещи. Иначе става лепкаво. И още - картофено пюре се прави само от стари картофи, никога не се използват млади /пролетни/.


Понеже за втори път се споменава картофено пюре,да добавя нещичко.Аз винаги добавям едно сурово цяло яйце накрая.Така пюрето става невероятно и много по пухкаво.
Аватар
ida_ili64
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2837
Години: 52
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:38 pm
Местоположение: между Eвропа и Родопите
Пол: Жена

Следваща

Назад към Готварство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта