ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Започнах темата в раздела за готварство, но този път мисля да не пиша само за готвене. Нека първо усетим празничното настроение и тогава да хващаме черпака в ръце.
Виждате ли го, вече е надкрачил шейната и е приготвил чувала
Спомнете си това
и това
Надявам се че, вече настроението ви е друго ..... виждам усмивка на лицата ви. Така е, Коледата е най красивия празник в годината. Извинявам се, но ще започна с това как красивите неща могат да бъдат обременителни и да създават проблеми. Искам да споделя с вас всичко , което е било причина да ми се развали настроението на празника. Първо разходите. На този ден искам да подаря на близките си най хубавите подаръци, да им покажа колко са важни за мен и колко много ги обичам . И се втурвам по магазините . Доста време ми трябваше да осъзная, че това не означава най скъпите като суми, а просто най желаните подаръци .Ето един съвет, който може и да не искате, но аз като репетираща свекърва ще ви го кажа. Ако искате да зарадвате някого, а не знаете какво да му купите - спомнете си какво хоби има. Припомнете си вашите мечталки и ще ме разберете.
Втората ми грешка Да реша, че трябва да сложа на трапезата най най най, ама най рецептите дето са ме впечатлили и то точно на празника. Вече правя менюто си предварително, като оставям само това, което иска или по малко време за приготвяне или...това най го обичам ...може да се приготви предварително и да почака до празника. Дори и да ви излъжа, че ще купя нещо готово от магазина, така или иначе просто няма да ми повярвате
Сега за празничното настроение - всеки ден от декември предварително си наумявам нещо хубаво, което ще правя, или ще планирам за празника. Ако може да е заедно с цялото семейство, още по добре. Превърна ли го обаче в строг график с дата за изпълнение, вече е досада, а не удоволствие. Затова оставям на въображението си да реши какво точно му се прави
Ще ви помоля да не забравяме нещо важно, Коледата е вълшебна, защото носи в себе си коледния дух. Ако в този ден всеки е зарадвал някой с нещо дребно, от което има нужда, то празника има друго настроение. И нека това наистина е добрина към някой малко познат или непознат, а удоволствието може да е наистина огромно , ако всичко това е станало анонимно. Огледайте се около вас, има толкова много хора,на които точно този ден може да превърнем в истински празник .
Нека не забравяме нашите приятели, дребните жестове ще направят празника им специален.
Сега нека да погледнем в миналогодишните теми, в които сме оставили част от миналите празници.
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.ph ... 98&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.ph ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=4&t=1899" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=4&t=1971" onclick="window.open(this.href);return false;
Отивам да набера сили, за да мога да ви напиша част от рецептите си за тази година.
Виждате ли го, вече е надкрачил шейната и е приготвил чувала
Спомнете си това
и това
Надявам се че, вече настроението ви е друго ..... виждам усмивка на лицата ви. Така е, Коледата е най красивия празник в годината. Извинявам се, но ще започна с това как красивите неща могат да бъдат обременителни и да създават проблеми. Искам да споделя с вас всичко , което е било причина да ми се развали настроението на празника. Първо разходите. На този ден искам да подаря на близките си най хубавите подаръци, да им покажа колко са важни за мен и колко много ги обичам . И се втурвам по магазините . Доста време ми трябваше да осъзная, че това не означава най скъпите като суми, а просто най желаните подаръци .Ето един съвет, който може и да не искате, но аз като репетираща свекърва ще ви го кажа. Ако искате да зарадвате някого, а не знаете какво да му купите - спомнете си какво хоби има. Припомнете си вашите мечталки и ще ме разберете.
Втората ми грешка Да реша, че трябва да сложа на трапезата най най най, ама най рецептите дето са ме впечатлили и то точно на празника. Вече правя менюто си предварително, като оставям само това, което иска или по малко време за приготвяне или...това най го обичам ...може да се приготви предварително и да почака до празника. Дори и да ви излъжа, че ще купя нещо готово от магазина, така или иначе просто няма да ми повярвате
Сега за празничното настроение - всеки ден от декември предварително си наумявам нещо хубаво, което ще правя, или ще планирам за празника. Ако може да е заедно с цялото семейство, още по добре. Превърна ли го обаче в строг график с дата за изпълнение, вече е досада, а не удоволствие. Затова оставям на въображението си да реши какво точно му се прави
Ще ви помоля да не забравяме нещо важно, Коледата е вълшебна, защото носи в себе си коледния дух. Ако в този ден всеки е зарадвал някой с нещо дребно, от което има нужда, то празника има друго настроение. И нека това наистина е добрина към някой малко познат или непознат, а удоволствието може да е наистина огромно , ако всичко това е станало анонимно. Огледайте се около вас, има толкова много хора,на които точно този ден може да превърнем в истински празник .
Нека не забравяме нашите приятели, дребните жестове ще направят празника им специален.
Сега нека да погледнем в миналогодишните теми, в които сме оставили част от миналите празници.
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.ph ... 98&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.ph ... 79&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=4&t=1899" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=4&t=1971" onclick="window.open(this.href);return false;
Отивам да набера сили, за да мога да ви напиша част от рецептите си за тази година.
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Започвам с една от салатите ми фаворит за всички празници. Всички, подчертавам всички много я харесват, има обаче засищаш вкус и трябва да се внимава като се включи в менюто
МОЯТА МАКАРОНЕНА САЛАТА
Наричам я моята, защото сигурно има доста вариации по темата, но в моята никога не се знае какво ще има вътре и това определено я прави специална Няма да напиша количества, защото е в зависимост от наличните продукти и търпи всякакви вариации по темата
Макарони - твърдо сварени и измити - не избирайте прекалено едри, нито прекалено ситни форми, гледайте пастата да е качествена, за да остане цяла и добре оформена след варенето.
Едно или няколко вида меса,сварени и нарязани на кубчета - добре се получава и с пушено месо - колкото ви е по джоба и по мерак.
Кисели краставички, за придаване на леко кисел вкус
Зеленчуков микс - готов и сварен
Зелен лук - повече
Магданоз - повече
Черен пипер
Сол
Оцет
Олио
По желание може да добавите кубчета кашкавал
Събирате подготвените неща в една купа с капак, разбърквате и прибирате в хладилника. Оставяте я да престои и да се хомогенизира. Преди сервиране я овкусявате отново, защото подправките са поети от макароните .
Да ви е сладко!
МОЯТА МАКАРОНЕНА САЛАТА
Наричам я моята, защото сигурно има доста вариации по темата, но в моята никога не се знае какво ще има вътре и това определено я прави специална Няма да напиша количества, защото е в зависимост от наличните продукти и търпи всякакви вариации по темата
Макарони - твърдо сварени и измити - не избирайте прекалено едри, нито прекалено ситни форми, гледайте пастата да е качествена, за да остане цяла и добре оформена след варенето.
Едно или няколко вида меса,сварени и нарязани на кубчета - добре се получава и с пушено месо - колкото ви е по джоба и по мерак.
Кисели краставички, за придаване на леко кисел вкус
Зеленчуков микс - готов и сварен
Зелен лук - повече
Магданоз - повече
Черен пипер
Сол
Оцет
Олио
По желание може да добавите кубчета кашкавал
Събирате подготвените неща в една купа с капак, разбърквате и прибирате в хладилника. Оставяте я да престои и да се хомогенизира. Преди сервиране я овкусявате отново, защото подправките са поети от макароните .
Да ви е сладко!
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Браво на теб, точно от тази тема имах нужда. И от старите такива теми. Преди две години много ми хареса снимка на масата на Marioletka. Трите вида салати са много оригинално поднесени.
Тази година ще си открадна от нейните идеи. Слагам снимката тук, че да ми е под ръка и да не я търся пак като наближи празника.
Тази година ще си открадна от нейните идеи. Слагам снимката тук, че да ми е под ръка и да не я търся пак като наближи празника.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Сега ще ви предложа най страхотната и нетипична рецепта за торта. Лесна е за изпълнение, няма печене и има нужда да престои в хладилник минимум една вечер. Вкуса й няма нищо общо с обикновените торти.
РАЗЛИЧНА ТОРТА
Продукти:
Готов пандишпанен блат за торта /единичен, а не троен/ - ако ви се играе може и сами да си го опечете, но с готовия е бързо и лесно
3 сметани за готвене от малките или 2 от големите опаковки /коригирам се -заквасена сметана/
Един компот - най добре праскови
Купичка с печени орехови ядки
1 или 2 жълтъка от пресни яйца - може и без тях ако ви притеснява присъствието им в плънката
1 ч.ч. захар
1 ванилия
За украсата - сметана за разбиване, плодове, стърготини и каквото още ви подскаже фантазията.
Приготвяне -
1.Отцедете прасковите от сока, сложете отделения сок да заври. През това време старателно издълбайте блата с лъжица, така че да се получи нещо като купичка. Поставете купичката в съда за сервиране, като внимавате да не се счупи, защото вече е тънък и крехък. Не оставяйте блата дебел. Внимателно с лъжица го сиропирайте с врящия сироп.
2.Нарежете на парченца отцедените праскови от компота
Наситнете на трохи издълбаните парченца от блата
Разбийте жълтъците със захарта, внимателно добавете сметаната, начупените орехови ядки, натронените трохи от блата, ванилията и изсипете всичко това в така наречената купичка.
Подравнете отгоре и направете украсата .
Време за приготвяне - не повече от 20 -30 минути. Задължително трябва да престои в хладилник, колкото повече стои толкова по хубава става, ако има кой да я остави.
РАЗЛИЧНА ТОРТА
Продукти:
Готов пандишпанен блат за торта /единичен, а не троен/ - ако ви се играе може и сами да си го опечете, но с готовия е бързо и лесно
3 сметани за готвене от малките или 2 от големите опаковки /коригирам се -заквасена сметана/
Един компот - най добре праскови
Купичка с печени орехови ядки
1 или 2 жълтъка от пресни яйца - може и без тях ако ви притеснява присъствието им в плънката
1 ч.ч. захар
1 ванилия
За украсата - сметана за разбиване, плодове, стърготини и каквото още ви подскаже фантазията.
Приготвяне -
1.Отцедете прасковите от сока, сложете отделения сок да заври. През това време старателно издълбайте блата с лъжица, така че да се получи нещо като купичка. Поставете купичката в съда за сервиране, като внимавате да не се счупи, защото вече е тънък и крехък. Не оставяйте блата дебел. Внимателно с лъжица го сиропирайте с врящия сироп.
2.Нарежете на парченца отцедените праскови от компота
Наситнете на трохи издълбаните парченца от блата
Разбийте жълтъците със захарта, внимателно добавете сметаната, начупените орехови ядки, натронените трохи от блата, ванилията и изсипете всичко това в така наречената купичка.
Подравнете отгоре и направете украсата .
Време за приготвяне - не повече от 20 -30 минути. Задължително трябва да престои в хладилник, колкото повече стои толкова по хубава става, ако има кой да я остави.
Последно промяна от orkud на Ное 19, '12, 19:55, променено общо 1 път.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Каква по-точно сметана е нужна - заквасена, течна сладкарска или течна за готвене, тази последната май не става за сладкиши?
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Правилно питаш - заквасена сметана за плънката, а за украсата - сладкарска за разбиване.
-
- Кафе машина
- Мнения: 4885
- Регистриран на: Сеп 20, '10, 22:22
- Дал благодарност: 338 пъти
- Получил благодарност: 278 пъти
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Благодаря, сигурно ще я опитам, много обичам лесните за приготвяне неща.
- vivianna444
- Кана кафе
- Мнения: 595
- Регистриран на: Юли 29, '12, 22:06
- Местоположение: Sofia
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Оrkud благодаря за идеята
аз правя нещо подобно, но с бисквитки или бишкоти и настъргана лимомена кора в сметаната (обожавам тази комбинация ), но слагам сурови орехи
идеята с печени орехи обаче определено ме ентусиазира с други думи: десерта за Коледа е решен
аз правя нещо подобно, но с бисквитки или бишкоти и настъргана лимомена кора в сметаната (обожавам тази комбинация ), но слагам сурови орехи
идеята с печени орехи обаче определено ме ентусиазира с други думи: десерта за Коледа е решен
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Ето още една идея, която търпи предварително приготвяне - рецептата е от форума на мамите -
Кашкавалено руло - Вземаш 300-400 гр. кашкавал , слагаш го в найлонова торбичка и я пускаш във вряла вода. Вариш около 10 минути. Изваждаш омекналия кашкавал и разточваш на лист с дебелина 2 см. Подреждаш отгоре нарязана на тънки пластини шунка, пастет от сирене, орехи, листа от попарен спанак/маруля, магданоз, подправки и пр. Пълнежът е по твой избор. Разточва се върху найлонов лист, за да е по-лесно след това да увиеш рулото от кашкавала. Слагаш го на студено да се стегне. Преди да поднесеш, нарязваш на филии. Много красиво, ефектно и вкусно.
Кашкавалено руло - Вземаш 300-400 гр. кашкавал , слагаш го в найлонова торбичка и я пускаш във вряла вода. Вариш около 10 минути. Изваждаш омекналия кашкавал и разточваш на лист с дебелина 2 см. Подреждаш отгоре нарязана на тънки пластини шунка, пастет от сирене, орехи, листа от попарен спанак/маруля, магданоз, подправки и пр. Пълнежът е по твой избор. Разточва се върху найлонов лист, за да е по-лесно след това да увиеш рулото от кашкавала. Слагаш го на студено да се стегне. Преди да поднесеш, нарязваш на филии. Много красиво, ефектно и вкусно.
- vodo-leika
- Кафе машина
- Мнения: 4962
- Регистриран на: Ное 25, '09, 20:29
Re: ИДВАТ ПРАЗНИЦИ ДА СЕ ПОДГОТВИМ
Не мога да повярвам каква хубава тема сте сложили!
Аз все цъкам на "виж собствените си мнения", че нямам време, а то какви магии сте изровили!
Аз нямам с какво да се похваля, освен че половината подаръци вече са купени, ама за това ще изровя другата тема!
Коледният дух е навсякъде!
Аз все цъкам на "виж собствените си мнения", че нямам време, а то какви магии сте изровили!
Аз нямам с какво да се похваля, освен че половината подаръци вече са купени, ама за това ще изровя другата тема!
Коледният дух е навсякъде!