Страница 1 от 20

Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Дек 30, '09, 11:23
от lusien
Индекс на рецептите

франзели - Blue sky
Питка Средиземноморски стил - krisi
основен бял хляб - rosti
Неаполитански хляб - Blue sky
Хляб с кисело мляко - rosti
рецепта за питка - lusien
портокалов кекс - lusien

------------------------

Видях тази темичка в друг форум и реших да я пусна и тук, защото... да се похваля на мен дядо Коледа ми донесе домашна хлебопекарна Да си призная аз отдавна си мечтаех за такава... Та, машината ми е Мулинекс и понеже дядо Коледа малко подрани с подаръка реших да направя една погача в нея и да изненадам нашите, при които щяхме да ходим на гости. В интерес на истината бях доста скептично настроена от това какво ще се получи, но за моя изненада погачата стана наистина много вкусна. Сложих й и дренчета за всеки за късмет, но ако знаех, че ще стане толкова вкусна щях да изявя желание да направя коледната пита с късмети, която правим. А, ето я и нея:
Изображение
Е, не е нещо невероятно, но за човек, като мен, който марзи да готви, пък и не му се отдава много, много си е направо постижение :) Май се поотплеснах в разказите... но, идеята ми за тази тема е, ако някоя от вас има такава машина и е изпрабвала рецепти, различни от тези в книжката, която си е към нея да ги сподели, а също и своя опит, за да не правя издънки

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Дек 30, '09, 12:13
от Blue sky
Честито, със здраве да си я ползваш :stiskam:
имаме няколко машини тук във форума ;) , има и пуснати няколко рецепти в темата за хляба, но е хубаво да си има и отделна темичка. Като за начало можеш ти да дадеш твоята рецепта за погачата :dovolen:

п.п. Премери си сега дупето с шивашки метър и виж след два месеца пак как е, като почнеш всеки ден да въртиш едни франзели, един топъл хляб с масълце :hihihi: ;) :D

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Дек 30, '09, 18:52
от nel4o
Е точно по тази причина не съм си купила такваз убавиня :twisted: Все пак на ръка е по трудоемко и често ме домързява. От това страда само мъжО :twisted:

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 2, '10, 12:00
от lusien
Благодаря ти, Блу! Ето рецептата за питката /мързеше ме да я преписвам, та го направих малко мързеливата:)/
Изображение
Вчера реших да пробвам и как ще стане един кекс. Пишеше, че е лимонов, но аз реших да го направя с портокалови корички, които нарязах на ситно. Честно да си призная не бях очарована от него. Явно защото не се разделят жълтъците от белтъците и не става пухкав, като кекса, който аз си бъркам.
А, ето рецептата за кекса и крайния резултат ;)
Изображение
Изображение

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 2, '10, 17:06
от toni
Много добър изглежда кекса, глетав ли остана? Не се отказвай, ще му нацелиш цаката. Дъщеря ми направи лютеница и стана много истинска. Сега ще варим мармалад, не сме решили от какво още.

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 2, '10, 17:09
от Satori
Сегасе загледах в рецептата - с такова количество брашно трябва да стане доста хлебен този сладкиш.

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 3, '10, 09:46
от lusien
Ами в интерес на истината кекса не стана нито глетав, нито хлебен, просто не беше пухкав като кекс, иначе на вкус беше хубав, без забележки. А за количеството брашно не мога да кажа дали е малко или много, единственото, което пише, че е за 1 кг краен продукт.
Вчера правих за първи път хляб и стана превъзходен :potekoha: Ето го и него:
Изображение
Сигурно омръзва формата, все излизат, като тухлички :lol: , за това другия път ще направя погача за разнообразие :daaa:

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 3, '10, 10:22
от Satori
Люсиен, най-вероятно не е станал пухкав именно заради това количество брашно, ама може и да греша. Важното е, че е станал хубав :daaa:

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 3, '10, 11:02
от lusien
Сатори, единственото, което познати ми казаха за тази машинка е да спазвам пропорциите и за това не посмях да си правя експерименти. Аз не съм от добрите готвачи, но моето лично мнение е, че не стана пухкав, защото не се делят белтъците от жълтъците на яйцата. Разбитите на сняг белтъци май правят хубав кекса. Ако някой знае други рецепти за такава машина с удоволствие бих пробвала нещичко ;)

Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)

Публикувано на: Яну 3, '10, 11:08
от Satori
lusien написа:Сатори, единственото, което познати ми казаха за тази машинка е да спазвам пропорциите и за това не посмях да си правя експерименти. Аз не съм от добрите готвачи, но моето лично мнение е, че не стана пухкав, защото не се делят белтъците от жълтъците на яйцата. Разбитите на сняг белтъци май правят хубав кекса. Ако някой знае други рецепти за такава машина с удоволствие бих пробвала нещичко ;)
Ами не е задължително това за белтъците и жълтъците - в смисъл един кекс може да е лек, и без да се разбиват отделно. Пропорциите на остатналите съставки също имат значение - в една смес, в която относителният дял на брашното е много голям, трудно може да стане по-пухкава, и обратното. Също има значение и печенето - леките пухкави сладкиши се пекат много внимателно - да не е твърде висока температурата, нито пък времето да е твърде дълго. Но това са само мои догадки, по пътя на логиката и опита ми със сладкиши. Нямам никакъв опит с такива машини.