Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Ами то в книжката така пише - да не се допират, аз също винаги внимавам за това. На явно можело и да се допиратdancheto написа:Винаги във водата разбърквам солта, захарта и маята и разбърквам, като се смеси всичко, сипвам във формата, където съм сложила олиото и едва накрая брашното. Какво значи да не се допират, нали вътре пак ще се объркат заедно.....
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Случайно да знаете някой сайт или магазин, в който продават резервни ванички за хлебопекарна NEO?
- Asarina
- Кафе машина
- Мнения: 3940
- Регистриран на: Мар 31, '13, 16:23
- Местоположение: София - Лобош
- Дал благодарност: 2 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Аз съм решила да правя закваска от ръжено брашно, но на пакета брашно (от Елиаз) пише - със следи от глутен.Виола написа:Момичета, знаете ли къде мога да намеря безглутенова мая? Искам да направя хляб от царевично брашно, но за него ми трябва такава мая, а не намирам в супермаркетите.
Мисля да направя хляб с типово брашно и ръжена закваска
Моята хлебопекарна е от 1.5 кг и никога не забърквам продуктите предварително. Слагам отдолу течните, отгоре брашното и маята. Това с допирането важи когато е отложен старта и престоят известно време
- къщичка
- Кафе машина
- Мнения: 4940
- Регистриран на: Ное 6, '13, 12:46
- Местоположение: с. Николово, Русенско
- Дал благодарност: 122 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Виола написа:Момичета, знаете ли къде мога да намеря безглутенова мая? Искам да направя хляб от царевично брашно, но за него ми трябва такава мая, а не намирам в супермаркетите.
Виолка, безглутенов хляб ли искаш да направиш?
Ако е така, трудно ще го докараш да не се троши.
Моят син е на безглутенова диета и му правя хляб в хлебопекарна. Съставките купувам от диетичните магазини, няма ги във големите вериги.
Брашното е смес без глутен -ориз, тапиока, картофи и кво беше още, купувам на фирмата Doves farm, в състава на брашното има и ксантанова гума, която прави пухкав хляба, без нея не става.
Маята също е на тази марка, най ми е изгодна, струва около 7 лв, но стига за много хлебчета. Мляко ползвам без казеин - оризово, кокосово, бадемово, соево ...
Рецептата ми е на око, но ако държиш точната, ще измеря като приготвям хляб и ще ти я напиша.
Ако не намериш такава мая, задай фирмата в гугъл, май правят доставки или аз ще ти изпратя.
Слагам и яйца, иначе става подметка.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10026
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 590 пъти
- Получил благодарност: 1071 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Веси, да не е много маята, която слагаш? Всеки следващ път ще става по-хубав хляба, наблюдавай процеса и ще успееш да намериш баланса.
- dancheto
- Кафе машина
- Мнения: 4882
- Регистриран на: Фев 24, '11, 08:48
- Местоположение: хасково
- Дал благодарност: 10 пъти
- Получил благодарност: 21 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Titi написа:Ами то в книжката така пише - да не се допират, аз също винаги внимавам за това. На явно можело и да се допиратdancheto написа:Винаги във водата разбърквам солта, захарта и маята и разбърквам, като се смеси всичко, сипвам във формата, където съм сложила олиото и едва накрая брашното. Какво значи да не се допират, нали вътре пак ще се объркат заедно.....
Винаги приготвям хляба по този начин и никога не съм имала проблем, дори и на отложен старт.Asarina написа: Моята хлебопекарна е от 1.5 кг и никога не забърквам продуктите предварително. Слагам отдолу течните, отгоре брашното и маята. Това с допирането важи когато е отложен старта и престоят известно време
Независим дистрибутор на АкваСорс
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
greeneyed написа:Веси, да не е много маята, която слагаш? Всеки следващ път ще става по-хубав хляба, наблюдавай процеса и ще успееш да намериш баланса.
използвах рецепта от книжката на хлебопекарната и там пишеше 1 пакетче мая ,утре ще пробвам да намаля маята ,но не знам колко да я намаля , че да не би да не втаса тестото.Ще се правят експерименти явно докато свикна и намеря правилните пропорции.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10026
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 590 пъти
- Получил благодарност: 1071 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Когато слагах 1 пакетче суха мая 7 гр, се надигаше много; сега слагам в 1 ч.л. колкото се събере на ваничка 900 гр , а брашното е 1:2 части бяло и пълнозърнесто.
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Маята на др.Йотхер е 7 гр,а аз купувам една френска,коята е 11 гр.пакетчето.
В комплекта към машината имам мерителна лъжичка , с която отмервам маята.
В книжката с рецептите,маята е дадена в мерителни лъжички.
Та виж,колко грама е маята,която ползваш,да не би това да е причината,както ти е писала greeneyed?
В комплекта към машината имам мерителна лъжичка , с която отмервам маята.
В книжката с рецептите,маята е дадена в мерителни лъжички.
Та виж,колко грама е маята,която ползваш,да не би това да е причината,както ти е писала greeneyed?
- kim
- Наркоман
- Мнения: 13536
- Регистриран на: Авг 23, '12, 15:40
- Дал благодарност: 164 пъти
- Получил благодарност: 261 пъти
Re: Домашна хлебопекарна - рецепти и съвети:)
Веси, мисля, че тестото ти е било разделено на две отделни топки при бъркалките и след втасване едната е втасала над другата топка тесто. Аз от години не следя последователност на съставките и пак се получава.
Може би тестото ти е било малко по-твърдо или е случайност при месенето. Това не означава, че вторият път пак ще е така. Пробвай и с жива мая. Тя винаги се умножава по 3. Ако в рецептата е 7 гр. сухата, живата трябва да е 21 гр., т.е половин кубче.Успех.
Може би тестото ти е било малко по-твърдо или е случайност при месенето. Това не означава, че вторият път пак ще е така. Пробвай и с жива мая. Тя винаги се умножава по 3. Ако в рецептата е 7 гр. сухата, живата трябва да е 21 гр., т.е половин кубче.Успех.
Ти не си капка в океана. Ти си целият океан, в една капка.
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”
Rumi
– Как говориш, след като нямаш мозък?- попита Дороти.
– Не знам – каза Плашилото – но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят.
“Магьосникът от Оз”