Помагайте
Помагайте
Вчера правих сладко от бели череши. Пълна катастрофа. Моля ви, открийте къде сбърках, защото трябва да направя такова сладко, за да зарадвам дъщеря ми.
Ето какво направих: три килограма бели череши, три килограма захар. Изчистих черешите от костилките и ги засипах със захарта, престояха така 6 чАса. Четох рецепта в нета, че 1 кг. бели череши се варят 20 мин. Моето сладко го варих 1 час, на газов котлон, на силен огън. Щом капката не се разливаше, го махнах от котлона. Сложих 3 каф. лъжички лимонтузо.
Насипах го в бурканчета, видя ми се доста гъстичко. Точеше се на конци.
На сутринта, когато "сладкото" беше изстинало, установих, че е по-твърдо от камък. Не съм направила сладко, а захарта просто се е карамелизирала и като е изстинала е станало представяте си на какво, все едно захарно петле.
Кажете ми сега къде съм сбъркала. Този уикенд отивам да купувам нови череши и просто трябва, задължително трябва да направя това сладко. Помагайте, не мога да разбера къде ми е грешката и се страхувам, че и втория ми опит ще е със същия резултат.
Ето какво направих: три килограма бели череши, три килограма захар. Изчистих черешите от костилките и ги засипах със захарта, престояха така 6 чАса. Четох рецепта в нета, че 1 кг. бели череши се варят 20 мин. Моето сладко го варих 1 час, на газов котлон, на силен огън. Щом капката не се разливаше, го махнах от котлона. Сложих 3 каф. лъжички лимонтузо.
Насипах го в бурканчета, видя ми се доста гъстичко. Точеше се на конци.
На сутринта, когато "сладкото" беше изстинало, установих, че е по-твърдо от камък. Не съм направила сладко, а захарта просто се е карамелизирала и като е изстинала е станало представяте си на какво, все едно захарно петле.
Кажете ми сега къде съм сбъркала. Този уикенд отивам да купувам нови череши и просто трябва, задължително трябва да направя това сладко. Помагайте, не мога да разбера къде ми е грешката и се страхувам, че и втория ми опит ще е със същия резултат.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- ra4eto
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1034
- Регистриран на: Мар 1, '11, 14:49
- Местоположение: Габра,София
Re: Помагайте
Ох, Тити, то на теб не ти е до смях, ама аз като те прочетох избухнах в хилеж.
Ами, мила, щом има захар, особено на такава температура, винаги състоянието е течно, затова спазвай времето на варене. Черешите колкото и сок да пускат, като врат със захарта, винаги се изпарява известно количество. Когато изстине, се сгъстява.
Ами, мила, щом има захар, особено на такава температура, винаги състоянието е течно, затова спазвай времето на варене. Черешите колкото и сок да пускат, като врат със захарта, винаги се изпарява известно количество. Когато изстине, се сгъстява.
-
- Наркоман
- Мнения: 11642
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 90 пъти
- Получил благодарност: 62 пъти
Re: Помагайте
Евентуална грешка може да бъде количеството т.е -3 кг изчистени,а не с костилките .Вари го на по-слабо и следи по-често за гъстотата.
П.П -гледам из рецептите,че на 1 кг череши,1 кг. захар се добявя 200 гр. вода или се слага 800гр захар.
П.П -гледам из рецептите,че на 1 кг череши,1 кг. захар се добявя 200 гр. вода или се слага 800гр захар.
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Помагайте
Изпуснала си момента, в който капката е почнала да не се разлива. Аз имам изпробван метод за правене на сладка, който е мързелив на всичко отгоре. Слагам количеството в тава и го включвам на фурна точно за половин час 180 градуса. Изключвам и оставям за една вечер. На следващия ден го слагам отново и след 20 мин почвам да следя за гъстотата.
Така постигам няколко неща - не вися на котлон или печка да бъркам, плода не се кашва и се напоява със сироп и остава със запазен хубав вид.
Внимавай във времето за формиране на капката. По добре да го свалиш идея по рано и после да да го включиш отново за 5 минути. Не слагай лимононата киселина преди да си сигурна, че е готово.
Съвета ми е да го направиш на три пъти - като изстине хубаво едва тогава си личи действителната гъстота. Друга възможност е да свалиш сладкото, да сипеш лъжичка в плоска чиния да изстине хубаво и да го включиш, ако се налага.
Така постигам няколко неща - не вися на котлон или печка да бъркам, плода не се кашва и се напоява със сироп и остава със запазен хубав вид.
Внимавай във времето за формиране на капката. По добре да го свалиш идея по рано и после да да го включиш отново за 5 минути. Не слагай лимононата киселина преди да си сигурна, че е готово.
Съвета ми е да го направиш на три пъти - като изстине хубаво едва тогава си личи действителната гъстота. Друга възможност е да свалиш сладкото, да сипеш лъжичка в плоска чиния да изстине хубаво и да го включиш, ако се налага.
Re: Помагайте
Това може да се пооправи. Аз съм оправяла такива сладка по следния начин: позатопли бурканчетата в микровълновата, ама гледай да не кипнат - целта е да изсипеш съдържанието без да счупиш буркана. Изсипи гъстото в около литър вода и чаша захар, ама кипнали, за да няма кристали. Бъркай, за да се хомогенизира и нека поври около 5-10 минути, ама на слаб котлон - сладко по принцип се вари на бавно. Ако искаш сложи после 1/2 ч.л. лимонена киселина.
Аз винаги правя сладко на око - тук обаче килограм на килограм ми се вижда множко, и то без вода. Освен това по-рядко е по-добре от много твърдо. Ще се оправи, не го хвърляй!
Много сполучливи сладка стават и в микровълновата, ама това си е бая количество за там. За 1кг е идеално.
Ако не съм обяснила нещо за "оправянето" като хората - питай. И не се отказвай от правенето на сладка.
Аз винаги правя сладко на око - тук обаче килограм на килограм ми се вижда множко, и то без вода. Освен това по-рядко е по-добре от много твърдо. Ще се оправи, не го хвърляй!
Много сполучливи сладка стават и в микровълновата, ама това си е бая количество за там. За 1кг е идеално.
Ако не съм обяснила нещо за "оправянето" като хората - питай. И не се отказвай от правенето на сладка.
Re: Помагайте
Тити, аз няколко пъти наред от вишни правих подобни каменни пестили. уж всичко там наред, капка и пр. и пр. ама като изстине и не може да се вкара пирон в него.
установих че когато ми изглежда рядко и като компот, като изстине става отлично. това е момента когато започне да изкарва пяната отгоре, да се пени. струва ти се рядко обаче е готово.
освен това тия каменни сладка дето ги направих ги изядохме. просто трябва непосредствено преди консумация да се стопли ввъ вряла вода буркана, като се отпусне и става за ядене. после пак се бетонира.
установих че когато ми изглежда рядко и като компот, като изстине става отлично. това е момента когато започне да изкарва пяната отгоре, да се пени. струва ти се рядко обаче е готово.
освен това тия каменни сладка дето ги направих ги изядохме. просто трябва непосредствено преди консумация да се стопли ввъ вряла вода буркана, като се отпусне и става за ядене. после пак се бетонира.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Помагайте
Вие направо ми върнахте надеждичката, че ще успея да направя хубаво сладко. А за това, обърканото, не го изхвърлих само защото мъжа ми настоя все пак да го прибера, добре, че го послушах. През уикенда отново ще се развихря, стискайте ми палци да ви се похваля какво хубаво сладко е станало. Ще се опитам да поправя и "захарното петле" , аз мислех да го начукам на крокан и да го използвам за торти
Много ви благодаря, толкова ми е хубаво, че ви има и винаги мога да получа адекватни съвети
Много ви благодаря, толкова ми е хубаво, че ви има и винаги мога да получа адекватни съвети
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Помагайте
Тити, аз семо помагам когато се правят такива щуротлъци като сладка, ама от маман знам една тайна
3килограма плод и кило захар-това е пропорцията. Изчистените от костилките плодове се насипват със захарта и престояват една нощ. На сутринта плодовете се махат с гевгирена лъжица, а сиропа се възварява до степен да остане с 1/4 по-малко количество. После слагаш вътре плодовете и продължаваш да вариш на бавен огън. Пробващ с капка, но ако чакаш тя съвсем да не се разлива сладкото ще стане на кирпич Да се движи капката!
Това е тайната ! Маман е специалист, а аз съм за конкурса "гребане с лъжици"
3килограма плод и кило захар-това е пропорцията. Изчистените от костилките плодове се насипват със захарта и престояват една нощ. На сутринта плодовете се махат с гевгирена лъжица, а сиропа се възварява до степен да остане с 1/4 по-малко количество. После слагаш вътре плодовете и продължаваш да вариш на бавен огън. Пробващ с капка, но ако чакаш тя съвсем да не се разлива сладкото ще стане на кирпич Да се движи капката!
Това е тайната ! Маман е специалист, а аз съм за конкурса "гребане с лъжици"
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили Титаник.
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Помагайте
Аз правя сладко така:
Никога не слагам плодовете в захар.
Правя захарен сироп Малко по редичък.
Изчистените плодове, за предпочитане сухи ги изсипвам в сиропа
и варя не повече от половин час.
Тогава започвам да се ослушвам за капката,
но все пак се ръководя от това, което се получава при бъркане.
Когато сложа лимонтозу, сиропа лекичко отпуска (разрежда се),
но после се оправя, за това не го варя повече.
Когато изстине винаги е с една идея по гъст.
Така стават превъзходни всички сладка и плодовете са свежи.
Никога не слагам плодовете в захар.
Правя захарен сироп Малко по редичък.
Изчистените плодове, за предпочитане сухи ги изсипвам в сиропа
и варя не повече от половин час.
Тогава започвам да се ослушвам за капката,
но все пак се ръководя от това, което се получава при бъркане.
Когато сложа лимонтозу, сиропа лекичко отпуска (разрежда се),
но после се оправя, за това не го варя повече.
Когато изстине винаги е с една идея по гъст.
Така стават превъзходни всички сладка и плодовете са свежи.