Ястия с мляно месо
Re: Ястия с мляно месо
Като боднеш в кюфтето да се разпада - аз се ориентирам по соса - като се сгъсти и заухае.Satori написа:Какво значи "до пълна готовност"? Благодаря за рецептите. На тия кюфтета отдавнасе точа.
- ptiholov
- Кафе машина
- Мнения: 3594
- Регистриран на: Ное 29, '09, 22:18
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 15 пъти
- Получил благодарност: 595 пъти
Re: Ястия с мляно месо
Снощи сготвих вариация на тема "Чили кон карне".Стана много вкусно,и затова реших да ви кажа рецептата.
В тефлонов тиган с малко зехтин на дъното се запържва една глава лук и 3 скилидки чесън,прибавя се и една нарязана зелена чушка.После се добавя 500 гр телешка кайма / но мисля че може да стане с всякаква / и бъркаш,докато се запърже и стане на трохи,като междувременно слагаш по половин чаена лъжичка-канела,млян кориандър, кимион и чили /тъй като се оказа че нямам чили в къщи сложих половин ситно нарязана люта чушка- и ефектът беше същия-леко люто/, 2 ч.л. натурално какао,сол и черен пипер.След като е готова каймата се добавя 300 гр пасирани домати,една консерва червен боб и половин консерва-около 200 гр царевица.От мен сложих 2 ч.л. кафява захар и 2 с.л. ром.Оставя се да се готви ,докато сосът поизври.Надявам се ,че ще ви хареса.
В тефлонов тиган с малко зехтин на дъното се запържва една глава лук и 3 скилидки чесън,прибавя се и една нарязана зелена чушка.После се добавя 500 гр телешка кайма / но мисля че може да стане с всякаква / и бъркаш,докато се запърже и стане на трохи,като междувременно слагаш по половин чаена лъжичка-канела,млян кориандър, кимион и чили /тъй като се оказа че нямам чили в къщи сложих половин ситно нарязана люта чушка- и ефектът беше същия-леко люто/, 2 ч.л. натурално какао,сол и черен пипер.След като е готова каймата се добавя 300 гр пасирани домати,една консерва червен боб и половин консерва-около 200 гр царевица.От мен сложих 2 ч.л. кафява захар и 2 с.л. ром.Оставя се да се готви ,докато сосът поизври.Надявам се ,че ще ви хареса.
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10039
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 627 пъти
- Получил благодарност: 1116 пъти
Re: Ястия с мляно месо
Аз вече го направих и сме очаровани! Тихолов, давай още такива лесни и вкусни рецепти!
- Калина-малина
- Двойно кафе
- Мнения: 179
- Регистриран на: Ное 26, '09, 19:33
- Местоположение: Филибето
Re: Ястия с мляно месо
Названието е икономични шницели
250 гр. кайма се омесва със
100мл. вода,
2 яйца,
21/2 равни супени лъжици брашно с 1 бакпулвер
1 голяма глава кромид лук
сол, черен пипер, кимион
магданоз - слагам 2 връзки.
Бърка се с лъжица, редичко става. Пържи се, като отново се изсипва с лъжица и се разстила, така че да поизтънее.
Ние ги харесваме повече от кюфтета и стават много. Обикновено правя с половин килограм кайма.
250 гр. кайма се омесва със
100мл. вода,
2 яйца,
21/2 равни супени лъжици брашно с 1 бакпулвер
1 голяма глава кромид лук
сол, черен пипер, кимион
магданоз - слагам 2 връзки.
Бърка се с лъжица, редичко става. Пържи се, като отново се изсипва с лъжица и се разстила, така че да поизтънее.
Ние ги харесваме повече от кюфтета и стават много. Обикновено правя с половин килограм кайма.
Много сме лудите....но сме пръснати!
Re: Ястия с мляно месо
Като стана дума за икономично ползване на кайма - в рулото от мляно месо, което правя, последния път сложих няколко настъргани сурови картофа /може и да ви споделях вече - извинете ме/.
Re: Ястия с мляно месо
Калина рецептата ти е много изкусителна , непременно ще я пробваме
Птихолов много пиканте звучи този кулинарен шедьовър
Птихолов много пиканте звучи този кулинарен шедьовър
Re: Ястия с мляно месо
Много разсъждавах по тази рецепта - и ме осени! Логично - открих топлата вода - какаото, царевицата, боба - това са си местни латиноамерикански продукти - значи е нормалнода се смесватpavka написа:Калина рецептата ти е много изкусителна , непременно ще я пробваме
Птихолов много пиканте звучи този кулинарен шедьовър
По Фиеста даваха пиле и сьомга с черен чай и нещо друго с кафе - непомня какво - непременно ще пробвам. Рецептата на Тихолов засега ми е на първо място.
Re: Ястия с мляно месо
От сума време се каня да правя пелмени - не съм яла истински от както бях малка и баба ми правеше. Ето една рецепта, която ще пробвам:
За тестото:
Брашно - 2 ч. чаши
1 яйце
Вода – 3/4 ч. чаши
сол на вкус
За плънката:
Говеждо – 150 г
Свинско – 150 г
Овче/шилешко – 120 г
Масло – 50 г
Лук – 1-2 глави
Яйце – 1 бр.
Сол, млян черен пипер на вкус.
Пресни подправки - копър, магданоз
Брашно – 1 щипка
Приготовление
1. Брашното се пресява, изсипва се на купчинка. Прави се кладенче и се налива водата, половината яйце /това не го разбирам - може да е объркала нещо авторката/ и солта. Размесва се добре и се оставя да почива 20–30 минути, покрито с кърпа.
2. Месото, заедон с маслото, се прекарва два пъти през месомелачка. /В някои рецепти пише, че е по-добре да се накълца, не да се мели/. Може да се ползва според мен пасаторът на Браун за целта.
3. Зелените подправки се попарват и накълцват.
4. За да е по-хубав ароматът на плънката, се добавя накълцан на ситно лук, щипка брашно, яйце, подправки и пресни зелени мерудии.
5. От тестото, след като се разстеле на тънко, се изрязват с чаша кръгчета. Слага се ч.л. плънка, затваря се като полумесец и се съединяват краищата му. Варят се 10–12 минути в кипяща вода или бульон, овкусен с лук, дафинов лист, магданоз, сол и пипер.
6. След като зе издигнат на повърхността на водата, пелмените се оставят да се варят още малко, вадят се с решетъчна лъжица и се поднасят с масло.
Може и да се замразят, след като се напълнят - стига, разбира се, месото да не е било вече размразявано. Мисля да ги правя с телешка кайма или смес свинско-телешко. Ще пропусна зелените подправки.
Рецептата е ОТТУК
За тестото:
Брашно - 2 ч. чаши
1 яйце
Вода – 3/4 ч. чаши
сол на вкус
За плънката:
Говеждо – 150 г
Свинско – 150 г
Овче/шилешко – 120 г
Масло – 50 г
Лук – 1-2 глави
Яйце – 1 бр.
Сол, млян черен пипер на вкус.
Пресни подправки - копър, магданоз
Брашно – 1 щипка
Приготовление
1. Брашното се пресява, изсипва се на купчинка. Прави се кладенче и се налива водата, половината яйце /това не го разбирам - може да е объркала нещо авторката/ и солта. Размесва се добре и се оставя да почива 20–30 минути, покрито с кърпа.
2. Месото, заедон с маслото, се прекарва два пъти през месомелачка. /В някои рецепти пише, че е по-добре да се накълца, не да се мели/. Може да се ползва според мен пасаторът на Браун за целта.
3. Зелените подправки се попарват и накълцват.
4. За да е по-хубав ароматът на плънката, се добавя накълцан на ситно лук, щипка брашно, яйце, подправки и пресни зелени мерудии.
5. От тестото, след като се разстеле на тънко, се изрязват с чаша кръгчета. Слага се ч.л. плънка, затваря се като полумесец и се съединяват краищата му. Варят се 10–12 минути в кипяща вода или бульон, овкусен с лук, дафинов лист, магданоз, сол и пипер.
6. След като зе издигнат на повърхността на водата, пелмените се оставят да се варят още малко, вадят се с решетъчна лъжица и се поднасят с масло.
Може и да се замразят, след като се напълнят - стига, разбира се, месото да не е било вече размразявано. Мисля да ги правя с телешка кайма или смес свинско-телешко. Ще пропусна зелените подправки.
Рецептата е ОТТУК