Хляб, баници, закуски за шампиони

Изкушения за лакомници и гурмани.

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот GIOIA(Джоя) » Съб Фев 13, 2016 1:06 pm

El pistolero,това са тънкости,който не са ми много ясни,а са важни.
Благодаря за разясненията! :tzvetentze:
Това ,с тавичката вода на дъното е хитро :daaa: Защото винаги изсъхват печивата с вентилатор,а без него,не можеш да печеш по 2 тави,защото не се разпределя равномерно топлината.
При първа възможност ще се пробвам :daaa:
Аватар
GIOIA(Джоя)
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2285
Регистриран на: Вто Яну 03, 2012 7:15 pm
Местоположение: София,Суходол
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот ToBo » Съб Апр 23, 2016 10:05 am

Барабойник или сиренак
Троянска рецепта. Троянки може да подобрят рецептата. Аз тази я знам от свекърва ми и не искам да се забравя ;)

За кръгла тава с диаметър 30 см се замесва тесто от
1/2 кг брашно
1/4 кубче мая
1 яйце
2-3 с. л. кисело мляко
2 с. л. зехтин/олио (там му казват оливие :dovolen: )
около 200 мл вода
1 ч. л. или малко повече сол

Оставя се да втаса. После се разделя на 2 и се точат кори. Долната се надига малко по ръба на тавата и върху нея се слага плънката. Горната се затиска малко да се залепи за долната. Надупчва се няколко пъти с вилица, за да не се издуе и се пече като питка. При мен на 200-220 гр. фурна до зачервяване.

Плънка за барабойник
4 глави лук, нарязани на дребно
4 картофа на търкалета или нарязани/рендосани на едро
Това се запържва в олио. Като се махне от огъня, се добавят орехи и нарязани люти чушки, сол, чубрица.

Плънка за сиренак:
200 г сирене се натрошава и омесва с едно яице. Като се сложи върху тестото, се наръсва с чубрица.

Това е барабойникът. Сиренакът не стига до снимка :mrgreen:
Изображение
Никога не е късно да засадиш клематис...
Аватар
ToBo
Чист кофеин
 
Мнения: 7131
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 8:41 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот patrisiq22 » Сря Юли 20, 2016 9:09 pm

Някой от вас правил ли е софиянки, аз вчера правих за първи път и станаха страхотни.
Аватар
patrisiq22
Kъсо кафе
 
Мнения: 59
Години: 48
Регистриран на: Сря Авг 19, 2015 6:28 pm
Местоположение: Sofia
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот liubami » Съб Сеп 24, 2016 4:38 pm

Вкъщи замириса на детство :)По-меки от памук :nod: :daaa: Изображение
Изображение
А ето и рецептата:
Продукти:
70 грама краве саламурено сирене или фета
70 грама кашкавал, гауда, ементал или друго сирене от този вид
120 грама краве масло
120 грама кисело мляко
1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
150 грама брашно или колкото за меко и нелепнещо тесто
Аватар
liubami
Кана кафе
 
Мнения: 508
Години: 38
Регистриран на: Пет Яну 11, 2013 2:08 pm
Местоположение: софия
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот Titi » Вто Ное 15, 2016 6:12 pm

Ще ви напиша тук рецептата за един тънък шведски хляб със семена, към който буквално се пристрастих и почти не оставам без него. Даже не е хляб точно, а нещо като хрупкави тънки крекери със семена. Изключително полезен и диетичен, освен това се прави лесно и бързо.
Казва се KNÄCKEBRÖD. Ще използвам снимки от нета, защото на мен не ми е идвало на ума да го снимам.
Изображение

Изображение
Съставки:
2 чаши брашно, аз използвам ръжено, лимец или овесени ядки.
1 чаша слънчогледови семки
1/2 чаша тиквени семки
1/2 чаша ленено семе
1/2 чаша сусам
3/4 чаша зехтин
3, 5 чаши вряща вода
морска сол
!! Това е базовата рецепта, но може да се слагат всякакви семена по желание. Аз към горните три вида вчера прибавих и слънчогледови семки, и чиа.

Смесват се всички сухи съставки, след това се добавя зехтина и водата. Оставя се за около час хубаво да се надуят семената. Става рядка, лепкава смес. Тавата на фурната се застила с хартия за печене и сместа се разстила на много тънък слой, с дебелина няколко милиметра. Ръцете трябва да се мокрят или да се използват найлонови ръкавици, за да не лепне.
Изображение
Когато сместа е разстлана, се маркират с нож парчетата, за да се начупи по-лесно след изпичането и се наръсва отгоре с кристалчета морска сол.
Изображение
Пече се във фурна с вентилатор на 150 градуса за около 1 час, но трябва да се пипа и да се извади когато вече сместа не е мека. Ако трябва, удължава се времето за печене.
После се яде кой с каквото обича, вариантите са безброй - само с краве масълце или с нещо сладко отгоре. Аз ги ям и само така, без нищо, ужасно хрупкави и вкусни са.
Изображение

Изображение

https://www.google.bg/search?q=KN%C3%84 ... fCS7Jfgw-j
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/
Аватар
Titi
Чист кофеин
 
Мнения: 7968
Години: 52
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 11:51 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот Гео, граф » Сря Ное 16, 2016 10:51 am

Леле, Тити, ослюнчих се само като гледам снимките :potekoha: , мра за семена всякакви и непременно ще си направя такова нещо при първо свободно време :nod: :daaa: ! Обаче кажи как звучи името на нашенски, че ми звучи като Нясиярви Ювяскюля :lol: :lol: ...

Titi написа:... Казва се KNÄCKEBRÖD...
''Защото да се живее е приключение опасно, несигурно и вредно, но пък приятно.'' - Мимет
Снимките ми!

И пътя е хубав, и пристигането е безкрайно.
Днеска го сАдим, утре го кОпам :-)
Аватар
Гео, граф
Чист кофеин
 
Мнения: 9378
Години: 54
Регистриран на: Нед Юли 25, 2010 11:54 pm
Местоположение: София-Подуенската градинка
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот renimoss » Сря Ное 16, 2016 1:34 pm

Ехааа, Тити, страхотна рецепта, благодаря!
В Швеция и аз ядях такъв постоянно, но защо не ми хрумвало да си правя, а у нас ми липсва.
Още днес ще пробвам рецептата.
KNÄCKEBRÖD значи хрупкав/чуплив хляб.
Аватар
renimoss
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1627
Регистриран на: Пон Май 27, 2013 5:26 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот Titi » Сря Ное 16, 2016 2:23 pm

Да се похвалите, като го направите, наистина е много, много вкусен, полезен и ненадебеляващ :dovolen:
Гео, KNÄCKEBRÖD звучи приблизително като кнеккебрьод, като ьо не е точния звук за Ö. Той е нещо смесено между Е, О и ьо, горе -долу като звука който неволно излиза от устата ти, като се напънеш в тоалетната :lol:
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/
Аватар
Titi
Чист кофеин
 
Мнения: 7968
Години: 52
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 11:51 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот Nini » Сря Ное 16, 2016 4:51 pm

Тити, да си жива и здрава, че се сети да споделиш :tzeluvka: Много вкусно :potekoha: и много лесно за приготвяне. Направих го с брашно от лимец. Аз както винаги препичам :lol:

Изображение

Изображение
Nini
Кафе машина
 
Мнения: 4406
Регистриран на: Сря Яну 25, 2012 9:49 pm
Местоположение: Пловдив
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот apis » Чет Ное 17, 2016 11:36 am

Браво Nini , много бързо изпробва рецептата !
apis
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1050
Регистриран на: Съб Мар 02, 2013 12:41 am
Пол: Мъж

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот Албена » Чет Ное 17, 2016 12:55 pm

Тити ,с каквито и звуци да се произнася името на този хляб ,страхотен е. Докато опитвах дали е добър с хумус и сушени домати ,ометох почти половин тава. :angelche:

Изображение
Аватар
Албена
Кафе машина
 
Мнения: 3870
Години: 50
Регистриран на: Вто Фев 02, 2010 10:57 am
Местоположение: Габрово
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот Titi » Пет Ное 18, 2016 12:04 pm

Радвам се, че ти хареса, Албенко :dovolen: Охоо и Нини го е направила, браво на вас, бързаци.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/
Аватар
Titi
Чист кофеин
 
Мнения: 7968
Години: 52
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 11:51 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот Тутти » Вто Ное 29, 2016 8:57 pm

Аз обещах да дам рецептата за питката от РД на форума.

Питка с шарена сол
1 кг брашно
1/2 пакет масло(60 гр)
1/3 ч.ч.олио(най-добре от гроздово семе,но може и друго)
Мая 20 гр прясна или 2 пакетчета суха
Захар 1 ч.л.
Прясно мляко 150 мл
Вода 150 мл
Шарена сол - четири с.л.
Яйца 2 бр.
Не се предвижда допълнително сол,защото шарената сол е достатъчно.

Брашното се пресява направо в дълбока тенджера или дълбок съд.Прави се кладенче,вътре се слага маята,малко хладка вода,захарта и с малко брашно се обърква маята в кладенчето.Като бухне,започваме добавянето на продуктите в следния ред:едно яйце и един белтък(другия се отделя в чашка,за да се намаже питката преди печене)после затоплените вода и мляко,като водата се усвои от брашното,чак тогава започваме да добавяме затопленото масло и олио.
ВАЖНО Е ДА СЕ ЗНАЕ,ЧЕ МЕСЕНЕТО Е В ЕДНА ПОСОКА И С ЕДНА РЪКА,ТРАЕ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ-ТРИ МИНУТИ,затова се бърка в дълбок съд.С другата ръка поддържаме съда,да не се върти.Така се развиват конците.
Щом и мазнината се усвои,веднага се оформя топчица от тестото,тя остава в тенджерата или дълбокия съд,той се покрива с домакинско прозрачно фолио и се поставя във фурната на 40 градуса.Фурната се изключва и се чака да втаса.
ДЪЛБОКИЯ СЪД ЗА ВТАСВАНЕТО СЪЩО Е ВАЖЕН,ТАКА ИМА ГОЛЯМА ПУХКАВОСТ.АЗ ГО ПРАВЯ В ТЕНДЖЕРАТА ПОД НАЛЯГАНЕ,разбира се без капака.
Като втаса,леко се изсипва на намазнен плот,НЕ СЕ МЕСИ ПОВЕЧЕ,само с ръка или нож се разделя на четири части.Пак с ръка без да се натиска се оформят плоски като пици питки,като между тях се намазва с олио и се поръсва с шарената сол-между всяка плоска питка.Всяка питка ляга върху другата.После с нож се реже като торта(16 бр.)парчета,всяко парче се суче съвсем произволно на кравайче,много лесно,няма нужда от някаква форма,защото при второто втасване си изпълва тавичката.Парчетата се подреждат в тавичката.Добре е тавичката да се покрие с хартия за печене,но не е задължително.Ако няма хартия,се намазва с мазнинка.След като се остави да втаса кратко за петнадесетина минути,се намазва с разбитото яйце.Отгоре може да се поръси със сусам или маково семе.Фурната е предварително загрята на 220 градуса,и щом се сложи питката да се пече,намаляваме на 210 градуса.Пече се до готовност,първите двадесет минути не се отваря фурната.След като се опече,се изважда от фурната ,после се покрива с кърпа и щом леко се охлади,се вади върху решетка да изстива.
Аватар
Тутти
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1126
Регистриран на: Съб Ное 21, 2015 7:47 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот Златка Трънова » Пет Фев 17, 2017 3:26 pm

Кифлички с печени сини сливи и с шоколад , и питка на кифлички с кашкавал.
Изображение
Изображение
Златка Трънова
Кафе с мляко
 
Мнения: 277
Години: 52
Регистриран на: Вто Сеп 20, 2016 10:56 pm
Местоположение: Стара Загора
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот Ава_и_мама » Пет Фев 17, 2017 6:43 pm

С голяма молба към админа!!!
Тази тема да я забоде Н А Й - О Т П Р Е Д,.
Да не търсим... влизаш, взимаш рецептата, готвиш, сервираш и бегом навън! В градината, в РАЯ ! :tzvetoman: :tzvetoman: :tzvetoman:
Ава_и_мама
Кафе с мляко
 
Мнения: 254
Години: 52
Регистриран на: Пон Яну 23, 2017 9:26 pm
Местоположение: гр. София
Пол: Жена

Предишна

Назад към Готварство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта