Хляб, баници, закуски за шампиони

Изкушения за лакомници и гурмани.

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот tonimimi » Чет Яну 30, 2014 12:39 pm

и аз ще ви предложа нещо вкусно:ПАЛАЧИНКА ОТ МАЯ-СОЛЕНА
400гр.прясно мляко
4 яйца
5-6 с.л.брашно.това се разбърква с миксера за палачинка.В тавата от печката(тавата трябва да е максимално голяма,няма значение дали е квадратна или правоъгълна)се намазва с олио и се слага в предварително загрята фурна.когато се загрее добре се изсипва сместа и се пече докато стане златиста.
пълнеж:2 пак. сирене крема
2 кренвирша или колбас по желание,кисели краставички,сирене-натрошено,копър,2 скл.чесън и 1-2 с.л.кисело мляко.
всичко се обърква.палачинката се вади и сместа се слага в единият край и се навива,като се оставя малко смес за намазване на палачинката отвън.слага се в подходяща чиния и се оставя в хладилника за 5-6 часа.да ви е сладко ;)
tonimimi
Кафе с мляко
 
Мнения: 204
Години: 48
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 10:28 am
Местоположение: Шумен
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот kremenu6a » Съб Фев 01, 2014 10:03 am

Titi написа:Една идея за ентусиасти
Изображение

Ммммм много вкусно стана :stiskam: И лесна за правене закуска Благодаря за чудната идея Тити :tzvetentze:
Понасяй с достойнство нещата,които не можеш да промениш
Аватар
kremenu6a
Дълго кафе
 
Мнения: 144
Години: 32
Регистриран на: Пон Апр 01, 2013 1:17 pm
Местоположение: Пафос
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот tonimimi » Пон Юни 23, 2014 5:04 pm

Тази сутрин забърках един тутманик.Много стара рецепта и много бърза:2-яйца,1/2ч.ч.олио,1 кофичка кисело мляко с една чаена лъжица сода за хляб,200 гр.-сирене,14 супени лъжици брашно.Всичко се обърква до направата на гъста смес.Пече се в умерена фурна на 200 градуса.Тавата е намазана и посипана със брашно.ДА ВИ Е СЛАДКО :dovolen:
tonimimi
Кафе с мляко
 
Мнения: 204
Години: 48
Регистриран на: Вто Яну 21, 2014 10:28 am
Местоположение: Шумен
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот laydidi13 » Съб Юни 28, 2014 2:30 pm

Записах си рецептата,утре ще се пробва :daaa: днес за закуска правих палачинки със сладко от ягоди :ieeemyzh:
"едно е да ти се иска,друго е- да можеш,а пък трето и четвърто да го направиш" -Николай Хайтов-Мъжки времена.
Аватар
laydidi13
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2376
Регистриран на: Вто Юни 26, 2012 10:06 pm
Местоположение: гр.Бургас
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот katina » Сря Яну 07, 2015 4:31 pm

Домашен хляб месен на ръка, нищо общо с хлебопекарните, които не харесвам
Изображение Стана страхотен, топъл хляб със сиренце ммм :smmm:
Аватар
katina
Кафевар/ка/
 
Мнения: 971
Години: 57
Регистриран на: Чет Юни 07, 2012 6:46 pm
Местоположение: Хасково
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот laydidi13 » Сря Яну 07, 2015 6:24 pm

Добре изглежда,чак ми се дояде. :potekoha:
"едно е да ти се иска,друго е- да можеш,а пък трето и четвърто да го направиш" -Николай Хайтов-Мъжки времена.
Аватар
laydidi13
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2376
Регистриран на: Вто Юни 26, 2012 10:06 pm
Местоположение: гр.Бургас
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот el pistolero » Съб Фев 07, 2015 11:55 am

Поне от две години не бях правил любимите си кифлички от обикновено кифлено тесто, дори с леко намалена захар - вместо 120гр. на кг. брашно, само 90гр на кг. брашно.
Половината ги навъртях с локумена плънка, а останалите една част със сирене и яйце, а другата част с кашкавал. Една лимитирана серия от цели две кифлички получиха бонус плънка от разполовен плод смокиня, спасен от последното бурканче смокиново сладко. :D
Изображение
Ухааа :potekoha:
Изображение
Изображение

Бяха опечени вчера с идеята да има кифлички за похапване през уикенда, но някак си срокът им на съхранение бързо изтече още тази сутрин :mrgreen:
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1107
Години: 1
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 12:15 am
Местоположение: Бургас
Пол: Мъж

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот Titi » Съб Фев 07, 2015 12:17 pm

Уаууу :potekoha: :potekoha:
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/
Аватар
Titi
Чист кофеин
 
Мнения: 7970
Години: 52
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 11:51 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот sendi1966 » Съб Фев 07, 2015 5:50 pm

Ел пистолеро,би ли споделила рецептата за кифличките?
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1163
Години: 51
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот el pistolero » Нед Фев 08, 2015 12:39 am

sendi1966 написа:Ел пистолеро,би ли споделила рецептата за кифличките?


Не бих споделила, защото само бих споделил ;)


Брашно - 1000 гр
Мая прясна - 25 гр или суха - 1 ½ пакетче
Вода - около 400- 420 мл
Захар - 120 гр
Олио - 120 мл + 50- на мл нужни за намазване, окръгляне и разточване
Сол - 12 гр
Яйце - 1 бр ( реално е достатъчно и половин яйце, защото е само за намазване преди изпичане)
За плънка - локум 200гр или мармалад, или пък сирене с яйце или нещо друго не много течно.

С продуктите без яйцето и без плънката се замесва тесто и се оставя да втасва на 28-30 °С за около 90 мин.
Разделя се на късове за колкото броя кифлички ще се прави( от това стандартрно кифлено тесто се правят и гевреците и розичките по пекарните). Стандартно се правят 10 броя от тази доза и стават с размери на купешка кифла от павилион за закуски. За малки кифлички се дели на 30, 40 ... стигал съм и до 50 къса- тези от снимките са 41 бр. Окръглят се късовете и се оставят за 10-15 мин да се отпуснат на омаслена с олио повърхност, после се разточват на триъгълници с много остър връх, за да има площ за навиване, поставя се плънка, навива се и се поставя в тавата. Като се наредят в тавите, се слагат за окончателно втасване... най- лесно е в загрята до 40-50- на градуса фурна, която е изключена и почва да изстива докато се наредят тавите вътре. Втасване около 40-50 минути, намазване с разбитото яйце, може да се поръси захар, сусам или маково семе. Изпичане на 180-200°С за 20- 25 мин.
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1107
Години: 1
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 12:15 am
Местоположение: Бургас
Пол: Мъж

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот sendi1966 » Нед Фев 08, 2015 9:42 am

Ел пистолеро,благодаря за споделената рецепта.
Моля да бъда извинена,че съм объркала пола :oops: Не погледнах предварително :ufff:
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1163
Години: 51
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот mariyanag » Нед Фев 08, 2015 12:16 pm

el pistolero,
благодаря за рецептата. :tzvetentze:
За снимка - не успях да се преборя с гладните мъже, още топли ги овършаха.
:Моите китки
http://mariyanag.snimka.bg/
Аватар
mariyanag
Кафевар/ка/
 
Мнения: 774
Години: 49
Регистриран на: Чет Ное 06, 2014 1:47 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот el pistolero » Сря Фев 10, 2016 7:45 pm

Изображение

Ъпгрейднах си рецептата и освен, че орязвам захарта и олиото на половина, от известно време насам вече не ползвам никакви яйца за намазване и съм много доволен от резултата- коричката става по- мека и с по- добър цвят. Те така се правят и виенски кифли и кроасани де.
Просто трябва да има достатъчно влажност при окончателното втасване и после пара при първите няколко минути от печенето, а по желание може веднага след изпичането и изваждане от фурната да се намажат лекичко с олио посредством четка- попиват го на момента и после не съхнат така бързо, както съхнат намазваните с яйце.
Яйцата ще ги оставя само за случаите, когато трябва да се ръси нещо (захар, семена)- за прилепител само.
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1107
Години: 1
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 12:15 am
Местоположение: Бургас
Пол: Мъж

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот GIOIA(Джоя) » Чет Фев 11, 2016 12:43 am

Страхотно изглеждат!Браво,el pistolero! :sbow: :sclap:
Пишеш 1 1/2 пакетче мая,това предполагам от 7 гр,а не от 11гр?
Печеш по 2 тави едновременно,с вентилатор,с вентилатор с нагревател или само на горен и долен реотан?
Аватар
GIOIA(Джоя)
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2428
Регистриран на: Вто Яну 03, 2012 7:15 pm
Местоположение: София,Суходол
Пол: Жена

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнениеот el pistolero » Чет Фев 11, 2016 12:56 pm

Маята от малките пакетчета по 7гр. Ако имаш от 11гр едно ти стига... но даже и само едно пакетче от 7 грама да сложиш пак ще стане- просто ще се почака повечко с ферментацията.

В моят случай вентилатора е без нагревател, нагряват се долната и горна повърхност, на дъното слагам малка метална тавичка с вода, за да има пара.
Никакъв проблем няма да се пече във фурни без вентилатор или с вентилатор, който духа с топъл въздух- просто се съобразявате с особеностите на наличната ви техника и дали може само една или повече тави да печете.
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1107
Години: 1
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 12:15 am
Местоположение: Бургас
Пол: Мъж

ПредишнаСледваща

Назад към Готварство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 2 госта