Хляб, баници, закуски за шампиони

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
tonimimi
Двойно кафе
Мнения: 198
Регистриран на: Яну 21, '14, 09:28
Местоположение: Шумен

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от tonimimi »

и аз ще ви предложа нещо вкусно:ПАЛАЧИНКА ОТ МАЯ-СОЛЕНА
400гр.прясно мляко
4 яйца
5-6 с.л.брашно.това се разбърква с миксера за палачинка.В тавата от печката(тавата трябва да е максимално голяма,няма значение дали е квадратна или правоъгълна)се намазва с олио и се слага в предварително загрята фурна.когато се загрее добре се изсипва сместа и се пече докато стане златиста.
пълнеж:2 пак. сирене крема
2 кренвирша или колбас по желание,кисели краставички,сирене-натрошено,копър,2 скл.чесън и 1-2 с.л.кисело мляко.
всичко се обърква.палачинката се вади и сместа се слага в единият край и се навива,като се оставя малко смес за намазване на палачинката отвън.слага се в подходяща чиния и се оставя в хладилника за 5-6 часа.да ви е сладко ;)
Аватар
kremenu6a
Дълго кафе
Мнения: 141
Регистриран на: Апр 1, '13, 13:17
Местоположение: Пафос

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от kremenu6a »

Titi написа:Една идея за ентусиасти
Изображение
Ммммм много вкусно стана :stiskam: И лесна за правене закуска Благодаря за чудната идея Тити :tzvetentze:
Понасяй с достойнство нещата,които не можеш да промениш
tonimimi
Двойно кафе
Мнения: 198
Регистриран на: Яну 21, '14, 09:28
Местоположение: Шумен

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от tonimimi »

Тази сутрин забърках един тутманик.Много стара рецепта и много бърза:2-яйца,1/2ч.ч.олио,1 кофичка кисело мляко с една чаена лъжица сода за хляб,200 гр.-сирене,14 супени лъжици брашно.Всичко се обърква до направата на гъста смес.Пече се в умерена фурна на 200 градуса.Тавата е намазана и посипана със брашно.ДА ВИ Е СЛАДКО :dovolen:
laydidi13
Баш кафе майстор
Мнения: 2310
Регистриран на: Юни 26, '12, 22:06

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от laydidi13 »

Записах си рецептата,утре ще се пробва :daaa: днес за закуска правих палачинки със сладко от ягоди :ieeemyzh:
Аватар
katina
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1436
Регистриран на: Юни 7, '12, 18:46
Местоположение: Хасково
Дал благодарност: 64 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от katina »

Домашен хляб месен на ръка, нищо общо с хлебопекарните, които не харесвам
Изображение Стана страхотен, топъл хляб със сиренце ммм :smmm:
Вчерашният ден е вече история, утрешният е загадка, а днешният е дар.
laydidi13
Баш кафе майстор
Мнения: 2310
Регистриран на: Юни 26, '12, 22:06

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от laydidi13 »

Добре изглежда,чак ми се дояде. :potekoha:
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1098
Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
Местоположение: Бургас

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от el pistolero »

Поне от две години не бях правил любимите си кифлички от обикновено кифлено тесто, дори с леко намалена захар - вместо 120гр. на кг. брашно, само 90гр на кг. брашно.
Половината ги навъртях с локумена плънка, а останалите една част със сирене и яйце, а другата част с кашкавал. Една лимитирана серия от цели две кифлички получиха бонус плънка от разполовен плод смокиня, спасен от последното бурканче смокиново сладко. :D
Изображение
Ухааа :potekoha:
Изображение
Изображение

Бяха опечени вчера с идеята да има кифлички за похапване през уикенда, но някак си срокът им на съхранение бързо изтече още тази сутрин :mrgreen:
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от Titi »

Уаууу :potekoha: :potekoha:
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1195
Регистриран на: Апр 7, '13, 12:17
Местоположение: Хасково

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от sendi1966 »

Ел пистолеро,би ли споделила рецептата за кифличките?
el pistolero
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1098
Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
Местоположение: Бургас

Re: Хляб, баници, закуски за шампиони

Мнение от el pistolero »

sendi1966 написа:Ел пистолеро,би ли споделила рецептата за кифличките?
Не бих споделила, защото само бих споделил ;)


Брашно - 1000 гр
Мая прясна - 25 гр или суха - 1 ½ пакетче
Вода - около 400- 420 мл
Захар - 120 гр
Олио - 120 мл + 50- на мл нужни за намазване, окръгляне и разточване
Сол - 12 гр
Яйце - 1 бр ( реално е достатъчно и половин яйце, защото е само за намазване преди изпичане)
За плънка - локум 200гр или мармалад, или пък сирене с яйце или нещо друго не много течно.

С продуктите без яйцето и без плънката се замесва тесто и се оставя да втасва на 28-30 °С за около 90 мин.
Разделя се на късове за колкото броя кифлички ще се прави( от това стандартрно кифлено тесто се правят и гевреците и розичките по пекарните). Стандартно се правят 10 броя от тази доза и стават с размери на купешка кифла от павилион за закуски. За малки кифлички се дели на 30, 40 ... стигал съм и до 50 къса- тези от снимките са 41 бр. Окръглят се късовете и се оставят за 10-15 мин да се отпуснат на омаслена с олио повърхност, после се разточват на триъгълници с много остър връх, за да има площ за навиване, поставя се плънка, навива се и се поставя в тавата. Като се наредят в тавите, се слагат за окончателно втасване... най- лесно е в загрята до 40-50- на градуса фурна, която е изключена и почва да изстива докато се наредят тавите вътре. Втасване около 40-50 минути, намазване с разбитото яйце, може да се поръси захар, сусам или маково семе. Изпичане на 180-200°С за 20- 25 мин.
Лимонът по форма е жълт.

Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”