Хляб, баници, закуски за шампиони
- Калина-малина
- Двойно кафе
- Мнения: 179
- Регистриран на: Ное 26, '09, 19:33
- Местоположение: Филибето
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Аууу, пак получих слюноотделяне само при споменаване на думата лучник. Нашите приятели, които живеят в Бургас, по празници ходят в Орешак, от където е родом мъжът. На връщане са задължени да минат през Пловдив, за да ни донесат от лучника на баба Надя. По-вкусно нещо не бях яла.
Много сме лудите....но сме пръснати!
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Ми нещо като рецептичка дали имаш, че ние в къщи сме почитатели на този тип яденета... Иска ми се да разнообразя малко, че всеки път го правя лучника по един и същи начин.
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Снощи много ентусиазирано заобяснявах на мъжО каква страхотна баница ще направя за Нова година /имах предвид зелника от видето, дето Танчето ни пусна/. Той недоверчиво попита какво точно ще има в тази баница. Разказах подробно как по-особено се намачкват корите със сиренето вътре, как различно се нареждат в тавата и като стигнах до момента, в който казах, че в средата се слага изпържен праз и домати, той отсече: "Това никой няма да ти го яде"! При което ми се спихна всичкото, ама всичкото желание. Защото знам, че детето наистина няма да го опита, той щом не го иска даже преди да го е видял, то само за себе си ли да се пъна да правя всичко това? Останалите от семейството имат точно неговите кулинарни предпочитания. Тююю, много ме е яд, ще си остана неопитала никога истински зелник.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Ама Тити, то нали има и част със сирене - на тях режеш края със сиренето, на теб праза и готово. Освен това, няма начин да не им хареса, баницата с праз само звучи гадно, иначе е великолепна и все пак аз бих го напарвила без домати, само лук и праз.
He who plants a garden, plants happiness
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
И аз се чудех от доматите няма ли да стане много водно, съответно там как ще се изпече баницата? Но пък от друга страна като слагам тиква, тя също е водниста и се опича. Но варианта те да си ядат частта със сиренето е приемлив, пак са размечтах за тази баница.Blue sky написа:Ама Тити, то нали има и част със сирене - на тях режеш края със сиренето, на теб праза и готово. Освен това, няма начин да не им хареса, баницата с праз само звучи гадно, иначе е великолепна и все пак аз бих го напарвила без домати, само лук и праз.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Калина-малина
- Двойно кафе
- Мнения: 179
- Регистриран на: Ное 26, '09, 19:33
- Местоположение: Филибето
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Гешка Тити, груба грешка Никога не казвай какво ЩЕ направиш! Правиш го, слагаш го на масата и ще видиш, че ще ядат. Сега сами питат , баница с праз ще направиш ли? Много е вкусна, но и моето мнение е да не слагаш домат. Действай, сега ще отида в темата да напиша рецептата, по която аз я правя.
Хм, аз съм си била точно в темата.
Баница с праз
Ето рецептата
1 пакет кори
6-7 стръка праз
сирене
2 яйца за плънката, 1 за намазване
черен пипер.
Нарезаният на ситно праз се задушава в съд с олио и малко водичка. Готов е тогава, когато остане на мазнина и придобие цвят на старо злато. Той се стопява прост, важното е хубаво да се позапържи, за да не остане воднист. Маха се от огъня, поизстива малко и към него се прибавят 2-те яйца, сиренето и черния пипер. Обърква се. Тази плънка се разпределя на две места в баницата. Между корите се слага олио. След като се нареди и нареже баницата, отгоре винаги заливам с 1 разбито яйце и по нарезите слагам масло. Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Хм, аз съм си била точно в темата.
Баница с праз
Ето рецептата
1 пакет кори
6-7 стръка праз
сирене
2 яйца за плънката, 1 за намазване
черен пипер.
Нарезаният на ситно праз се задушава в съд с олио и малко водичка. Готов е тогава, когато остане на мазнина и придобие цвят на старо злато. Той се стопява прост, важното е хубаво да се позапържи, за да не остане воднист. Маха се от огъня, поизстива малко и към него се прибавят 2-те яйца, сиренето и черния пипер. Обърква се. Тази плънка се разпределя на две места в баницата. Между корите се слага олио. След като се нареди и нареже баницата, отгоре винаги заливам с 1 разбито яйце и по нарезите слагам масло. Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Много сме лудите....но сме пръснати!
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Съгласна съм с Калина-Малина - никога не казвай предварително какво ще слагаш в една манджа или какво ще готвиш. Дори и след като са я яли, пак следва да мълчиш. Също и аз бих пропуснала домата.
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
особено много съм съгласна, много помага за злояди, яж и не питай, нали е вкусно какво като имало вътре просо или куп други неща, които иначе никога, по никакъв повод не бихме хапналиSatori написа:никога не казвай предварително какво ще слагаш в една манджа или какво ще готвиш. Дори и след като са я яли, пак следва да мълчиш
He who plants a garden, plants happiness
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Да си постна и тук новогодишната погача
1/2 л. прясно мляко, 1/2 кубче прясна мая, 1 кг.брашно (пресято), 1 с.л. сол, 2 с.л. захар, 2 с.л. олио, 2 яйца, масло за намазване.
маята, захарта, солта и прясното мляко и олиото(точно в тази последователност) се смесват, като млякото трябва да е хладко. Добавя се брашно до гъстотата на тесто за палачинки. Втасва до образуване на мехурчета. Едното яйце заедно с белтъка на другото се разбиват и се добавят към сместа. Замесва се тесто с останалото брашно. Готовото тесто се удря 300 пъти в масата или кухненския плот. Доста е уморително - аз за това ползвам мъжо. После тестото втасва втори път (ако имате време, ако не направо - разточвате). Премесвате с малко брашънце, колкото да не ви лепне. Разделяте на четири части. Първата гледате да е най малка и я оформяте като топка. Поставяте я в центъра на тавата. Другите три части се разточват на площ колкото голяма подложна чиния. Всяка от корите се намазва с разтопено масло и се налагат една върху друга. Разрязвате на 16 части - както се реже торта. Всяко триъгълниче се усуква и се нарежда в тавата около топката. Погачата втасва трети път - до изпълване на тавата. При по-висока температура в стаята вичко това се случва за около час и половина. Втасалата погача намазвате внимателно с останалия жълтък разреден с малко водичка. Печете на 180 градуса около 40 минути.
1/2 л. прясно мляко, 1/2 кубче прясна мая, 1 кг.брашно (пресято), 1 с.л. сол, 2 с.л. захар, 2 с.л. олио, 2 яйца, масло за намазване.
маята, захарта, солта и прясното мляко и олиото(точно в тази последователност) се смесват, като млякото трябва да е хладко. Добавя се брашно до гъстотата на тесто за палачинки. Втасва до образуване на мехурчета. Едното яйце заедно с белтъка на другото се разбиват и се добавят към сместа. Замесва се тесто с останалото брашно. Готовото тесто се удря 300 пъти в масата или кухненския плот. Доста е уморително - аз за това ползвам мъжо. После тестото втасва втори път (ако имате време, ако не направо - разточвате). Премесвате с малко брашънце, колкото да не ви лепне. Разделяте на четири части. Първата гледате да е най малка и я оформяте като топка. Поставяте я в центъра на тавата. Другите три части се разточват на площ колкото голяма подложна чиния. Всяка от корите се намазва с разтопено масло и се налагат една върху друга. Разрязвате на 16 части - както се реже торта. Всяко триъгълниче се усуква и се нарежда в тавата около топката. Погачата втасва трети път - до изпълване на тавата. При по-висока температура в стаята вичко това се случва за около час и половина. Втасалата погача намазвате внимателно с останалия жълтък разреден с малко водичка. Печете на 180 градуса около 40 минути.
Re: Хляб, баници, закуски за шампиони
Нелчо,как точно усукваш,като спирала ли?
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518