Френска кухня

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Френска кухня

Мнение от Blue sky »

Мори, да вземеш да споделиш твоите френски постижения, а? Тук евентуално, или в специална Джули тема :lol: Аз съм си свалила филма, заредила съм се с шоколадов пудинг и днес следобед, ще си устроя празник :ieeemyzh:
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Moria
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1505
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:38

Re: Френска кухня

Мнение от Moria »

O, Bly, досега имам само едно постижение. :hmmmmmm: -пилето по нормандски.
Все пак не може много да се очаква от човек, който току-що е разбрал, че и в кухнята може да се играе. ;)
Рецептата
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=450471.30

Аз самата бях удивена от резултата.
Дъщеря ми заяви, че дробчета не яде, след което се престраши да опита плънката и после я омете половината.
Казвам "престраши", защото плънката нистина изглежда ужасно на вид (като сдъвкана и изплюта храна), но е много вкусна. Аз сложих дробчета и сърца, воденичките ги подминах.
Не направих оригиналния сос , защото нямах хубав бульон . Но разтворих една гъбена крем-супа покрай пилето в края на печенето. Получи се хубав сос. (дъщеря ми и сосове не яде :lol: , ама от този хапна :o ).
Сега събирам смелост за бьофа. То и преди пилето колебанията ми бяха достойни за перото на Шекспир, ама си заслужаваше. Пробвайте. :stiskam:
Изображение
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Френска кухня

Мнение от Blue sky »

Страхотно, много се радвам че и ти потвърди, каквото прочетох във форума :nod: , значи и аз ще го направя тези дни :stiskam: . Само да питам две уточнения - крема сирене - става ли с нашенско си обикновено, или завъртяно да търся, и каква сметана - заквасена ли?
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Moria
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1505
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:38

Re: Френска кухня

Мнение от Moria »

Аз ползвах обикновено бг крема сирене, мащерка от пакетчета чай, щото друга не намерих, мацотих пилето със заквасена сметана и краве масло някакво немско, ама ми беше бая съмнително :hmmmmmm: . Май в рецептите се има предвид др. вид сметана.
То затова смятам, че моето си беше вариация на темата, но с това разполагах.
Важно е, че се получи добре като вкус.
Изображение
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
Мнения: 2554
Регистриран на: Ное 23, '09, 21:38

Re: Френска кухня

Мнение от nel4o »

Да се насося тук с моята

Френска лучена супа
В 50 гр. масло се задушават до златисто 6-7 средни глави лук. (Тук едно малко отклонение - принципно са нужни 4 вида лук, примерно бял, червен, праз и арпаджик, ама аз го карам по лесната процедура) Добавят се две супени лъжици брашно и се задушава още малко. Наливате 1 литър говежди бульон (аз слагам чиста вода, че с говеждо не ми се занимава, а пък избягвам бульоните на кубчета - с тях също става). Добавяте смлян черен пипер и сол. Супата къкри 30 мин. В една купа се разбиват два жълтъка със 100 мл. бяло вино. Добавяте към супата, както се добавя застройка - първо от горещата супа в яйцата по малко, докато се затопли достатъчно сместта, че яйцето да не се пресече и връщате обратно при супата. Не бива да завира отново, така че предварително я сваляте от котлона.

Има два варианта за поднасяне. Единият е в гюведжета с парче силно препечена франзела, поръсена с настърган грюер (може и кашкавал) и запечени (гюведжетата) за 10 мин. на много силна фурна.

Другият вариант е да се препекат франзелките със сиренето (кашкавала) и да се поднесат отделно към супата.

Доби да каже ако някъде нещо пропускам :D
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
mileni
Чист кофеин
Мнения: 5148
Регистриран на: Ное 30, '09, 14:43
Дал благодарност: 206 пъти
Получил благодарност: 82 пъти

Re: Френска кухня

Мнение от mileni »

Moria написа:Аз ползвах обикновено бг крема сирене, мащерка от пакетчета чай, щото друга не намерих, мацотих пилето със заквасена сметана и краве масло някакво немско, ама ми беше бая съмнително :hmmmmmm: . Май в рецептите се има предвид др. вид сметана.
То затова смятам, че моето си беше вариация на темата, но с това разполагах.
Важно е, че се получи добре като вкус.
Направих го и аз това пиленце,мазах с готварска сметана.Плънката ми беше в повече и малко поизлезе,но иначе останахме доволни от вкуса
Изображение.
тук е разполовено вече
Пусни хляба си по водата и ще го намеpиш не след много дни.
http://mileni.snimka.bg/flowers/lyato-2013.762771" onclick="window.open(this.href);return false;
https://picasaweb.google.com/101763371167451658448/201502" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”