Екзотики разни
Re: Екзотики разни
Имам един спомен от детските си години с охлюви. Нашите ги бяха събрали от градината на вилата и ги набутаха в една тенджера с капак. Леле че като се стопли водата, като започнаха да надигат капака тези ми ти гадини.... Ей голямо събиране падна - нашите ги бутат вътре - те излизат навън. Много съм се смялаs_t_m написа:В георгьовското "агнешко с ориз", 4 безработни години замествах агнешкото с охльови! Събрани от чемширената мамина градинка. Държат се една нощ в затворен съд да се изакат напълно. Измиват се под течаща вода и се пущат в тенджера с кипнала вода да се бланшират. Тогава се изваждат от черупките. (Габровци си запазвали черупките за още няколко манджи. ) Останалото е също като агнешко с ориз и зелен лук. Месцето им става по-меко, в сравнение със скарата.
Re: Екзотики разни
Ето и още един линк откъдето аз се научих да правя суши http://www.vecheria.tv/participants_vie ... =119&r=488
Re: Екзотики разни
Карибска капама
Съставки:
1/2 пиле , 500 г телешка плешка , 500 г свински гърди , 250 г свинска наденица , 150 г пушени свински ребра , 500 г картофи , 100 г стерилизирана царевица , 100 г гулия , 2 зелени банана , 2 зелени чушки , 2 глави лук , 1 сушена люта чушка , 4-5 стръка целина , 5-6 с.л. олио , сол на вкус , ориз за гарниране
за маринатата:
сокът от 1/2 зелен лимон , 3-4 скилидки чесън , 1 ч. л. сух кориандър , 1 ч. л. риган
Приготвяне:
Телешкото месо се нарязва на едри парчета и се слага в купа. Добавят се сокът от лайм, нарязаните наситно скилидки чесън и кориандърът, месото се омесва добре и се оставя да се маринова поне 1 часа.Олиото се загрява в тенджера под налягане и в него се запържва нарязаният наедро лук. Сипва се маринованото телешко месо и също се запържва.След това се слагат нарязаните наедро листа целина, налива се гореща вода, тенджерата се затваря и месото се задушава около 30 минути (докато омекне). Свинските ребърца се обезкостяват и се слагат в тенджерата под налягане заедно с кокалите. Добавят се и нарязаните на едри парчета свински гърди и се оставя да ври още 20-25 минути.Гулията се нарязва на кубчета, наденицата – на малки парчета, а пилето – на порции. Прибавят се в тенджерата и ястието ври под капак още 20 минути. Чушките се почистват от семето и се нарязват на малки парченца, обелените картофи – на кубчета, бананите - на шайби. Слагат се в тенджерата заедно с царевицата и стритата чушка, долива се малко вода и ястието се задушава още 20 минути.При сервиране санкочу се гарнира със сварен бял ориз.
Съставки:
1/2 пиле , 500 г телешка плешка , 500 г свински гърди , 250 г свинска наденица , 150 г пушени свински ребра , 500 г картофи , 100 г стерилизирана царевица , 100 г гулия , 2 зелени банана , 2 зелени чушки , 2 глави лук , 1 сушена люта чушка , 4-5 стръка целина , 5-6 с.л. олио , сол на вкус , ориз за гарниране
за маринатата:
сокът от 1/2 зелен лимон , 3-4 скилидки чесън , 1 ч. л. сух кориандър , 1 ч. л. риган
Приготвяне:
Телешкото месо се нарязва на едри парчета и се слага в купа. Добавят се сокът от лайм, нарязаните наситно скилидки чесън и кориандърът, месото се омесва добре и се оставя да се маринова поне 1 часа.Олиото се загрява в тенджера под налягане и в него се запържва нарязаният наедро лук. Сипва се маринованото телешко месо и също се запържва.След това се слагат нарязаните наедро листа целина, налива се гореща вода, тенджерата се затваря и месото се задушава около 30 минути (докато омекне). Свинските ребърца се обезкостяват и се слагат в тенджерата под налягане заедно с кокалите. Добавят се и нарязаните на едри парчета свински гърди и се оставя да ври още 20-25 минути.Гулията се нарязва на кубчета, наденицата – на малки парчета, а пилето – на порции. Прибавят се в тенджерата и ястието ври под капак още 20 минути. Чушките се почистват от семето и се нарязват на малки парченца, обелените картофи – на кубчета, бананите - на шайби. Слагат се в тенджерата заедно с царевицата и стритата чушка, долива се малко вода и ястието се задушава още 20 минути.При сервиране санкочу се гарнира със сварен бял ориз.
http://kdoicheva.snimka.bg/flowers/hibiskus.148897" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Екзотики разни
Тити, от къде пазаруваш за сушито ?Titi написа:ето от тук се научих как да правя суши, всичко е описано просто и ясно, има и снимки на приготвянето
http://www.gotvetesmen.com/forum/index" onclick="window.open (this.href);return false;. ... opic=799.0
Re: Екзотики разни
Всичко необходимо има в Пикадили. Аз купих част от нещато от кварталния ни супермаркет до блока, ориза и уасабито от китайския магазин на Пиротска. Впоследствие видях, че в ПИкадили има всичко накуп, макар и малко по-скъпичко.tanya1602 написа:Тити, от къде пазаруваш за сушито ?Titi написа:ето от тук се научих как да правя суши, всичко е описано просто и ясно, има и снимки на приготвянето
http://www.gotvetesmen.com/forum/index" onclick="window.open (this.href);return false;. ... opic=799.0
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Екзотики разни
Доби, креп на френски палачинка ли означава? Май на повечето места, където съм ходила, така изписват палачинките - нещо като crepe, със странно е.
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Re: Екзотики разни
Да, палачинка е crepe. Със съответното ударение като покривче на първото "е".ravik написа:Доби, креп на френски палачинка ли означава? Май на повечето места, където съм ходила, така изписват палачинките - нещо като crepe, със странно е.