Екзотики разни
Екзотики разни
Индекс на рецептите
Охлюви на шишче - ravik
Жабешки бутчета - DOBI
Боб Мунг - Satori
Свинско по малайзийски - lila
"Агнешко" с охлюви - s_t_m
Суши - Titi
Карибска капама - kdoicheva
Галет бретон - DOBI
Креп - палачинки - DOBI
Миди Сен Жак - DOBI
вариация на тема "Чили кон карне" - ptiholov
-----------------------------------
Понеже обичам експериментите, пък и по стечение на обстоятелствата, се е налагало да ям бая различни неща. Та нека тук съберем екзотиките.
Започвам първа.
Охлюви на шишче
Необходими продукти:
Охлюви
Дървени шишчета
и скара
За приготвянето хич ме няма - май се вари в подсолена вода, почистват се самите охлюви - освен, че се вадят от черупките, се почиства и някаква друга съществена част от тях, но дотук ми се изчерпва теоретичната подготовка. После се нанизват на шишчета и на скарата.
В интерес на истината, така стават малко жилави. Ако се панират, би трябвало да са по-вкусни.
С рецепта може да не се отчета, но ей ме на със снимките :
Охлюви на шишче - ravik
Жабешки бутчета - DOBI
Боб Мунг - Satori
Свинско по малайзийски - lila
"Агнешко" с охлюви - s_t_m
Суши - Titi
Карибска капама - kdoicheva
Галет бретон - DOBI
Креп - палачинки - DOBI
Миди Сен Жак - DOBI
вариация на тема "Чили кон карне" - ptiholov
-----------------------------------
Понеже обичам експериментите, пък и по стечение на обстоятелствата, се е налагало да ям бая различни неща. Та нека тук съберем екзотиките.
Започвам първа.
Охлюви на шишче
Необходими продукти:
Охлюви
Дървени шишчета
и скара
За приготвянето хич ме няма - май се вари в подсолена вода, почистват се самите охлюви - освен, че се вадят от черупките, се почиства и някаква друга съществена част от тях, но дотук ми се изчерпва теоретичната подготовка. После се нанизват на шишчета и на скарата.
В интерес на истината, така стават малко жилави. Ако се панират, би трябвало да са по-вкусни.
С рецепта може да не се отчета, но ей ме на със снимките :
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Re: Екзотики разни
Жабешки бутчета
Нямам представа как се правят, но намерихме една кръчма, където ги правят чудесно. Та на заинтересованите, мога да дам адреса. Готино изглеждат, нали :
Нямам представа как се правят, но намерихме една кръчма, където ги правят чудесно. Та на заинтересованите, мога да дам адреса. Готино изглеждат, нали :
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Re: Екзотики разни
Еха, jук и аз ще се включва. Но с доста постно предложение.
Опитах боб мунг /маш/ - в арабските магазини го продават под етикет "Маш - Вид соя." Което беше достатъчно да го подминавам, защото не съм фен на соята, по много съображения. Оказа се, обаче, че не е вид соя, както се и оказа, че често "соевите" кълнове са всъщност кълнове на мунг. С готовност
го пробвах, в съчетание с къри и млян киимон. /Внимателно се почиства, защото доста примеси и камъчета имаше/. Направих го по тази рецепта:
http://www.dunduk-culinar.ru/soup/soup-17.shtml
Самият маш /уголемен/
изглежда ето така:
Понеже готвя повечето постно, отколкото месо, с кеф пробвам нови неща за разнообразие. Сега на дневен ред са ми две неща: ЩИР и КИНОА.
За киноата ми препоръчаха тази рецепта: http://blog.fatfreevegan.com/2007/04/ca ... uinoa.html. За щира /амарант/ - вървяло пак с бобови. И двете растения за мен бяха новост като хранително приложение. Имало ги в диетичните.
Опитах боб мунг /маш/ - в арабските магазини го продават под етикет "Маш - Вид соя." Което беше достатъчно да го подминавам, защото не съм фен на соята, по много съображения. Оказа се, обаче, че не е вид соя, както се и оказа, че често "соевите" кълнове са всъщност кълнове на мунг. С готовност
го пробвах, в съчетание с къри и млян киимон. /Внимателно се почиства, защото доста примеси и камъчета имаше/. Направих го по тази рецепта:
http://www.dunduk-culinar.ru/soup/soup-17.shtml
Самият маш /уголемен/
изглежда ето така:
Понеже готвя повечето постно, отколкото месо, с кеф пробвам нови неща за разнообразие. Сега на дневен ред са ми две неща: ЩИР и КИНОА.
За киноата ми препоръчаха тази рецепта: http://blog.fatfreevegan.com/2007/04/ca ... uinoa.html. За щира /амарант/ - вървяло пак с бобови. И двете растения за мен бяха новост като хранително приложение. Имало ги в диетичните.
Re: Екзотики разни
Свинско по малайзийски за любителите на пикантно
В четвъртина съдържание на бутилка оцет се накисват шепа накъсани люти чушки със семките за около 24 часа. Течността се прецежда и може да се съхранява в хладилник. Това е марината, разрежда се с вода в съотношение 1 част марина с 2 части вода преди употреба.
Месото се нарязва на парчета колкото кредитна карта с дебелина до 3 см. - тоест не много големи, посолява се леко и се накисва в марината за 12 часа.
Задушава се в йенска (огнеупорна) тенджера. После се яде.
В четвъртина съдържание на бутилка оцет се накисват шепа накъсани люти чушки със семките за около 24 часа. Течността се прецежда и може да се съхранява в хладилник. Това е марината, разрежда се с вода в съотношение 1 част марина с 2 части вода преди употреба.
Месото се нарязва на парчета колкото кредитна карта с дебелина до 3 см. - тоест не много големи, посолява се леко и се накисва в марината за 12 часа.
Задушава се в йенска (огнеупорна) тенджера. После се яде.
Re: Екзотики разни
По принцип ор районите за замразени риби на големите вериги супермаркети трябва да има ,но да ти каже някой който е купувал в България
Re: Екзотики разни
Ееех, Доби, ако французите не знаят как да правят жабешки бутчета, то няма кой друг.
Нa мен ми е много чудно тези от кръчмата от къде ги намират - силно се надявам, че не ги събира някой от тях в езерцата около Кремиковци или Дружба примерно.
Нa мен ми е много чудно тези от кръчмата от къде ги намират - силно се надявам, че не ги събира някой от тях в езерцата около Кремиковци или Дружба примерно.
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Re: Екзотики разни
Май ги има и в БИЛЛА. За МЕТРО съм 200 % сигурна.DOBI написа:По принцип ор районите за замразени риби на големите вериги супермаркети трябва да има ,но да ти каже някой който е купувал в България
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1098
- Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
- Местоположение: Бургас
Re: Екзотики разни
Ооо мечтай си да са от толкова чисто място. По- сигурно е от утайниците и пречиствателните станции(или там където липсват най-вече) на азотно-торови и други химически предприятия. Там наддават бързо и една жаба може да тежи към 1 килоravik написа:Ееех, Доби, ако французите не знаят как да правят жабешки бутчета, то няма кой друг.
Нa мен ми е много чудно тези от кръчмата от къде ги намират - силно се надявам, че не ги събира някой от тях в езерцата около Кремиковци или Дружба примерно.
Друго нещо са си дървестните жабки
Лимонът по форма е жълт.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31652
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 986 пъти
- Получил благодарност: 2246 пъти
Re: Екзотики разни
В георгьовското "агнешко с ориз", 4 безработни години замествах агнешкото с охльови! Събрани от чемширената мамина градинка. Държат се една нощ в затворен съд да се изакат напълно. Измиват се под течаща вода и се пущат в тенджера с кипнала вода да се бланшират. Тогава се изваждат от черупките. (Габровци си запазвали черупките за още няколко манджи. ) Останалото е също като агнешко с ориз и зелен лук. Месцето им става по-меко, в сравнение със скарата.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.