Свинско месо

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Свинско месо

Мнение от Titi »

Индекс на рецептите

карамелизирани пържоли - ptiholov
Каварма на фурна или свинско със сметана - Satori
импровизация по Звездю - al.yank
специалитета на Тодор Живков - toni
пържоли с карамелизирана захар - DOBI
панирани пържоли - Satori
семпли пържоли -Blue sky
кайзеровано месо - tanya1602
любими пържоли - vjra
пържоли в зелев лист - Iveto
руло с шарена плънка - maili
друсан кебап - Satori
свинско с тиква - ptiholov
печено парче месо в хартия за печене - ptiholov
задушени свински сърца - ptiholov
пълнени котлети - ptiholov
свинко с ориз и фъстъчен сос - ptiholov
свинско с домати и канела, свинско в сос от квасена сметана и сирене - Satori
свински медальони с тъмна бира - Satori
вратни пържоли в хартия за печене - ptiholov
цяла печена плешка -Blue sky

---------------

Хайде давайте идеи, че свекъра ми ни напълни фризера с прясно свинско месце - рибица, бут и плешка. Събирам интересни, бързи и лесни идеи, без манджи, че моите не ядат манджи с месо.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Свинско месо

Мнение от Satori »

Това, което се сещам, е много стандартно, но хубаво. Каварма на фурна или свинско със сметана и/или топено сирене. Ама не зная дали това се води "манджа" от твоите домашни.

Кавармата я правя така: нарязвам на малки парченца месото, ако имам време, го мариновам преди това, както ми дойде. Ако не просто го слагам в леко намазана с олио съдинка от огнеупорно стъкло, слагам бахар, дафинов лист и черен пипер, може и червен, наливам малко кипнала вода, сол и покривам. Бутам в печкака /студена, по-добре е за стъклото/. Като заври, оставям около 20 минути. След това вадя и разбърквам и пак обратно. Като поцвърчи още и вземе да изглежда като готово, слагам нарязан лук или праз, моркови, гъби, ако има. Допичам, ако е нужно разбърквам един път по някое време. Ако е много водата, размивам малко брашно, примерно 1 лъжичка, във вода, изсипвам го при другото, разбърквам и връщам във фурната за 5 минути с отворен капак.

Другото - пак по същия начин. Подправките обаче може да са малко млян джинджифил и парченце звездовиден анасон. Може да се сложат гъби, чушки, или квото там. Или просто да се сложи топено сирене, като е вече почти готово месото, или пък смес от сметана и сирене. Ако се слагат гъби, съветът ми е единствената подправка да е черен пипер. Просто на гъба за мен е кощунство да се слага друго, убива й се ароматът.
Аватар
al.yank
Кафе машина
Мнения: 3786
Регистриран на: Ное 27, '09, 23:24
Местоположение: Варна

Re: Свинско месо

Мнение от al.yank »

Наскоро правих нещо,което гледах при Звездю,ама недозапомних,та карах на импровизация:
св.бонфиле се реже на тънки жулиени.Прави се марината от соев сос,сос от стриди и малко нишесте и месцата хубаво се объркват-да престоят малко.Пържат се в силно загрята мазнина(аз смесих масло и олио) за кратко-то крехко,колко му трябва.Вади се месото и в същата мазнина се пържи лук и чесън на ситно,вадят се и се пържи зеле на едро(аз сложих китайско),шитаки,соеви кълнове,червена или жълта пиперка(аз нямах и не сложих).Като се позапържат зеленчуците,месото се връща в тигана,чесъна и лука също,добавя се още соев сос,натр.глутамат и в самия край на готвенето сусамово олио.
Става и с пил филе.Днес смятам да го направя с пилешко,ще сложа и кубчета ананас.
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Аватар
toni
Кафевар/ка/
Мнения: 900
Регистриран на: Ное 29, '09, 21:45
Местоположение: София

Re: Свинско месо

Мнение от toni »

Специалитета на Тодор Живков.
В йенска тенджера се редят:
свинско- крехко, без тлъстини, на парчета като за кебап или малко по-големи
гъби (печурки съм ползвала, ама ако има избор... мисля, че ще стане и с други)
1 опаковка топено сирене- от кръглите (на триъгълничета, май са към 150 гр.)- нарязани на филийки
1 кофичка заквасена сметана от 400 гр.
домати на филийки за покриване (на това винаги съм се чудела, ама така е рецептата)
Пече се във умерена фурна към час- час и половина (тенджерата-с капак- да се задушава).
Аватар
DOBI
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1568
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:32
Местоположение: Нант

Re: Свинско месо

Мнение от DOBI »

Моите пържоли с карамелизирана захар
В тенжерата под налягане се карамелизира 1-2 суп.л. захар.Когато карамела е готов се слага едно пакетче масло 125 гр.Нареждат се пържолите овкусени ссъ сол,черен пипер и чубрица.Отгоре се нареждат картофи нарязани на кръгчета с дебелина около 1 см,гъби печурки,също нарязани,сипва се една чаша бяло вино и се захлупва.След завирането се изчаква 30 минути и е готово.Свинското може да се замени и с пилешки бутчета.
Satori
Баш кафе майстор
Мнения: 2638
Регистриран на: Ное 23, '09, 20:14

Re: Свинско месо

Мнение от Satori »

Коронната рецепта на свекърва ми: панирани пържоли. Пържолите се начукват и панират по най-класическия начин. После се прехвърлят в съд за печене с капак. Налива се малко вода и се задушават така във фурна. Можедасе сложи черен пипер, но според мен само със сол са достъчно вкусни.
Утре ще я питам, да не би нещо да пропускам и ще допълня.
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Свинско месо

Мнение от Blue sky »

А с какво мариновате свинско?
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Калина-малина
Двойно кафе
Мнения: 179
Регистриран на: Ное 26, '09, 19:33
Местоположение: Филибето

Re: Свинско месо

Мнение от Калина-малина »

Пържолите колкото и добре да са изпечени и крехки, все ми стоят сухи. Реших да експериментирам с една марината, която в общи линии ми е стандартна за всяко месо с разлика единствено на подправките. Ето съставките за вратни и котлетни пържоли:
сок от лимон, стана чудесно и с портокал,
зехтин,
бяло вино,
соев сос,
горчица – 2-3 чаени лъжички,
сол, черен пипер и кимион / повечко/
Това всичко го разбърквам с тел, става като гъста каша. Пържолите хубаво ги овалвам, останалото количество от маринатата си я изсипвам при тях и ги оставям в хладилника. При печенето в тавата, се изсипва и цялата марината. Пече се, докато се позачервят и останат само на мазнина. И крехки, и вкусни и ароматни са :nod: Пробвайте. :daaa:
Много сме лудите....но сме пръснати!
Аватар
tanya1602
Виенско кафе
Мнения: 311
Регистриран на: Ное 29, '09, 07:50
Местоположение: София

Re: Свинско месо

Мнение от tanya1602 »

Blue sky написа:А с какво мариновате свинско?
Зимата основно в зелев сок. През останалите сезони , според случая.
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Свинско месо

Мнение от Blue sky »

най-вкусните пържоли според мен, семпли, без маринати, въпреки залитането ми по тях :mrgreen:

Ползвам вратни пържоли, дебели стандартно, около 1,5-2 см. Редя ги в тава, без да ги начуквам, соля, черен и червен пипер. Сипвам вода, колкото съвсем почти да ги покрие, но така че, подправките да останат на сухо. И мятам в нагорещена фурна на макс. Готови са за около час, през това време водата извира наполовина, а последните 10-тина минути, размивам в студена вода 1-2 лъжици брашно и ги сипвам в тавата, получава се вкусен сос, а пържолите са страхотно крехки.
He who plants a garden, plants happiness
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”