Свинско месо

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
scleri
Кафе машина
Мнения: 3883
Регистриран на: Юли 10, '10, 13:14
Дал благодарност: 49 пъти
Получил благодарност: 268 пъти

Re: Свинско месо

Мнение от scleri »

С развитието на ски туризма у нас прочутата " Банска капама" стана вече и световно известна. Този регион на България обаче е известен с още едно фантастично зимно блюдо наречено " Чомлек". В класическия му вариянт то се приготвя в глинен съд, капака на който е замазан с тесто, от телешки джолан нарязан на шайби заедно с коста. На практика обаче може да се използва всякакъв вид месо. Аз лично го приготвям най-често със свинско / За това пускам рецептата тук / , и в тенджера под налягяне.
Количеството продукти зависят най-вече от броя гладни гърла които трябва да заситите. В моя вариянт тенджерата опразват шест, осем човека. Зависи кой точно се е включил в групата.

И така. За да приготвите това ястие са ви нужни :
Килограм, килограм и двеста свинско месо от бута. Почистено от жили и ципи. Килограм картофи, половин килограм лук, пакетче / 400 грама / гъби, два, три моркова, половин килограмова консерва домати, седем до десет / в зависимост от вкуса / скилидки чесън / Скилидките да са небелени / . две, три листенца дафинов лист, три, четири зрънца бахар, черен пипер и сол на вкус, половин кафена чашка олио.

Нарязвате месото на парчета с размер на кибритена кутийка. Поръсвате го с черен пипер и го оставяте на страна. В достатъчно дълбока купа слагате едро нарязаните картофи / преди това трябва да се обелят /. Лука нарязвате също на едро, но не на кубчета, а на полумесеци с дебелина четири, пет милиметра. Когато купувате гъбите от пазара избирайте по-дребни. Най-дребните сложете цели, а по едрите нарежете на две. Морковите нарежете на шайби и също прибавете в купата. Добавете доматите от консервата / без сока / . Хвърлете в купата скилидките чесън, дафиновия лист и зърната бахар.Посолете и разбъркайте получената смес. Тогава добавете и олиото. Разбъркайте отново. Вече сте свършили деветдесет процента от готвенето. Остава да вземете тенджерата под налягане. Слагате на дъното пласт от зеленчуковата смес. Нареждате отгоре част от месото. Следва пласт зеленчуци и нареждате останалото месо. Завършвате със зеленчуци. Изливате в тенджерата сока от доматената консерва. Добавяте чаена чаша червено вино, и доливате с вода така че течноста да се покаже, но без да залива напълно зеленчуците./ Определянето на точното количество течност иска лично наблюдение защото прекалено многото вода прави ястието чорбаливо, а при недостатъчно вода може да загори. /
Слагате капака на тенджерата и на котлона. След като тенджерата започне да съска намаляте огъня на минимум и оставяте за час и половина.
В класическия вариянт ястието се приготвя в глинен съд на който капака е замазан с тесто. Готви се в продължение на три, четири часа на слаба фурна.

За разлика от сладкарството тук че е нужно да претегляте всичко с точност до грам. В зависимост от вкуса можете да увеличите, или намалите количеството на даден продукт. Например който не обича лук може да сложи по-малко и т.н. Това само ще подобри ястието в посока на вашия личен вкус.
Мои колеги се опитват да подобрят рецептата слагайки в тенджерата пушени ребра, бекон, кисели краставички, и каквото още можете да се сетите. Ястието винаги става превъзходно, но класическата рецепта е тази която аз ви предложих.

Добър апетит.
denitsavm

Re: Свинско месо

Мнение от denitsavm »

Това ще се пробва още утре - да се размрази телето :daaa:
Аватар
al.yank
Кафе машина
Мнения: 3786
Регистриран на: Ное 27, '09, 23:24
Местоположение: Варна

Re: Свинско месо

Мнение от al.yank »

Руло Радост:
...
Продукти:
0.500 кг кайма смес от свинско и телешко приготвена като за пържени кюфтета
0.200 кг пушен бекон на ивици
0.200 кг шунка
0.500 кг пилешки гърди / една "пеперуда" / - без кожа и кости
0.150 кг кашкавал
3 триъгълничета топено сирене
2 моркова

Приготвяне:
Каймата както писах по-горе е приготвена и овкусена с подправки по ваш избор като за пържени кюфтета.
Беконът е хубаво да си го купите предварително нарязан на тънки ивици.
Морковите,кашкавала и шунката също нарежете на тънки ивици.За морковите ползвах белачката за картофи.
Топеното сирене разделете всяко по на четири триъгълничета.
Пилешките гърди разделяме на четири парчета,начукваме до изтъняване и овкусяваме/ аз ползвах подправка за печено пиле на Пикантина/
Пригответе си правоъгълна форма за кекс / моята е с размери 27/10/8 см,като в основата е по къса /Давам размерите,защото количеството продукти е точно за нея.Обличаме отвътре формата с алуминиево фолио,така че да излезе и над формата.Намасляваме леко и започваме да редим.
Нареждаме парчетата бекон така,че да излизат и извън формата.
Следват двете пилешки пържолки - те покриват дъното.
Върху тях редим 12-те триъгълни парченца топено сирене.
Покриваме с половината кайма.
Над нея : половината от шунката,морковите и кашкавала/ в посочения ред/.
Другата половина кайма и отново :шунка,моркови,кашкавал.
Най-отгоре : останалите две пилешки пържоли и загъваме стърчащите парчета бекон.
Загъваме фолиото и ако не ви стигне / както при мен / да покриете плътно,няма страшно.Изрязвате още едно парче и с него хубаво завивате отгоре,но така,че да стане опаковано самото руло като саламче.Ама и аз обясних.......
Печем в предварително загрята на 200* фурна.От време на време намалявах до 150*,за да не почне да кипи. Моята фурна е с вентилатор и времето за печене беше около час и 20 мин.Оставих още десетина мин.на изключена фурна.
След като поизстина малко,чак тогава отвих фолиото.Нямаше нужда от дозапичане.Беконът имаше страхотна коричка.
...
рецептата е от тук:
http://www.gotvetesmen.com/forum/index. ... #msg149070" onclick="window.open(this.href);return false;
търпи всякакви вариации и противно на очакванията,не е тежко ястие..въпреки многото продукти.Аз не пекох час и 20 мин.,видя ми се много,но то си зависи от фурната.Пекох около час,на вентилатор на 180-200градуса.
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”