Домашно сирене - дали е възможно/практично?
-
- Дълго кафе
- Мнения: 149
- Регистриран на: Дек 29, '09, 16:00
Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Някой може ли да ми даде насоки и мнение колко е практично да се прави домашно бяло сирене?
От 2 седмици съм се отворил да правя кисело мляко и става прекрасно. Правя всеки ден дори по 3.5 литра. Излиза ми само $2. Изчезва за миг защото псетата обичат да го ядат, а пък аз колкото и да лапам не мога да смогна. Става почти сладко изобщо не е кисело.
Та ето как ми дойде идеята да питам и за сирене. Рецепта ми даде един добър мил познат. Но искам да чуя колко е практично и реално в домашни условия.
Пък и ако имате рецепта - дайте.
--Николай
От 2 седмици съм се отворил да правя кисело мляко и става прекрасно. Правя всеки ден дори по 3.5 литра. Излиза ми само $2. Изчезва за миг защото псетата обичат да го ядат, а пък аз колкото и да лапам не мога да смогна. Става почти сладко изобщо не е кисело.
Та ето как ми дойде идеята да питам и за сирене. Рецепта ми даде един добър мил познат. Но искам да чуя колко е практично и реално в домашни условия.
Пък и ако имате рецепта - дайте.
--Николай
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Правя, става страхотно, но нямам време за рецепта сега. Чак във вторник съм тук и тогава ще пиша. При всички случаи обаче си заслужава
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11805
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 145 пъти
- Получил благодарност: 185 пъти
- Обратна връзка:
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Пече домашен хляб, кваси мляко.. сега и сирене ще сири. Браво! При нас на село това е естествено и задължително, но в Далас може да мине за голяма екстра. Няколко важни момента да ти споделя. Имам голям експириънс като екскурзовод на животински биоединици из балканя и помощник мандраджия съм бил даже!
- от хубаво мляко става хубаво сирене, най-доброто мляко за мен е овчето.
- важно е млякото да е прясно издоено.. ако може, трябва да е неварено.
- внимава се при загряването му, температурата да не прехвърли 36 градуса.
- маята също е важна.
- след като се съсири, получената рохкава смес трябва да се разбърка добре
- за отцеждането на цвикът ти трябва преса за сирене
- най-важната част е в отлежаването и съзряването на сиренето после, минимум 6 месеца. тази част предполагам, че ще я пропуснеш, и ще го изяждате още "топло-топло"
Ще можеш ли да си намериш мая за сирене и неварено прясно мляко?
- от хубаво мляко става хубаво сирене, най-доброто мляко за мен е овчето.
- важно е млякото да е прясно издоено.. ако може, трябва да е неварено.
- внимава се при загряването му, температурата да не прехвърли 36 градуса.
- маята също е важна.
- след като се съсири, получената рохкава смес трябва да се разбърка добре
- за отцеждането на цвикът ти трябва преса за сирене
- най-важната част е в отлежаването и съзряването на сиренето после, минимум 6 месеца. тази част предполагам, че ще я пропуснеш, и ще го изяждате още "топло-топло"
Ще можеш ли да си намериш мая за сирене и неварено прясно мляко?
-
- Дълго кафе
- Мнения: 149
- Регистриран на: Дек 29, '09, 16:00
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Ами тук сме на село. Ферми с какви ли не животни - бол. Дори емута и бизони и лами и алпаки има. Така че неварено мляко мога да намеря ама ме е страх от болеси.
Какво е то "мая за сирене"?
Виждам че това правенето на сирене е интересна работа.
--Николаъ
Какво е то "мая за сирене"?
Виждам че това правенето на сирене е интересна работа.
--Николаъ
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
По магазините тук се продава мая за сирене. На гърба на опаковката е написан следния текст:
1. Измерете точно количеството прясно мляко в чист съд и подгрейте до 35 град.
2. Желателно е да добавите 1 с.л. кисело мляко на 1 л. мляко за по-добър вкус и аромат.
3. В 1 с.л. преварена вода разтворете 5 капки мая / за 1 л. мляко / .
4. Изсипете разтворената мая в млякото,разбъркайте добре и след това го успокойте.
5. Млякото се подсирва за 10-15 мин. Оставете 60 мин. да се втвърди добре .При лек натиск то трябва да се отлепва от стените на съда.
6. Нарежете сиренето с чист нож на кубчета с размер 2 см. и оставете още 20 мин.
7. Леко разбъркайте получените кубчета и оставете още 15 мин. сместта в покой.
8. Изсипете сместта в изпраното предварително цедило и изцедете.
9. Стегнете цедилото и пресовайте с тежък предмет / 0,5 от теглото на полученото сирене / . Удвоете тежестта и пресовайте 4 часа сиренето.
10. Отвийте цедилото и извадете сиренето - готово е за консумация.
11. При желание - можете да осолите сиренето в саламура / на 1 л. вода - 220 гр. сол / за 16-18 часа при 15 град.
12. Сиренето може и да се остави в добре затворен съд за доузряване в прясна саламура 45 дни при 10 град.
Забележка : ако млякото не се подсири по т.5 , повтаря се всичко от т.1 до т.4 .
млякото трябва да е чисто ,без консерванти ,без сухо мляко ;
Тази рецепта е изпробвана / не от мен:)/ и резултатът бил отличен.
Успех желая и покажи снимки след това.
1. Измерете точно количеството прясно мляко в чист съд и подгрейте до 35 град.
2. Желателно е да добавите 1 с.л. кисело мляко на 1 л. мляко за по-добър вкус и аромат.
3. В 1 с.л. преварена вода разтворете 5 капки мая / за 1 л. мляко / .
4. Изсипете разтворената мая в млякото,разбъркайте добре и след това го успокойте.
5. Млякото се подсирва за 10-15 мин. Оставете 60 мин. да се втвърди добре .При лек натиск то трябва да се отлепва от стените на съда.
6. Нарежете сиренето с чист нож на кубчета с размер 2 см. и оставете още 20 мин.
7. Леко разбъркайте получените кубчета и оставете още 15 мин. сместта в покой.
8. Изсипете сместта в изпраното предварително цедило и изцедете.
9. Стегнете цедилото и пресовайте с тежък предмет / 0,5 от теглото на полученото сирене / . Удвоете тежестта и пресовайте 4 часа сиренето.
10. Отвийте цедилото и извадете сиренето - готово е за консумация.
11. При желание - можете да осолите сиренето в саламура / на 1 л. вода - 220 гр. сол / за 16-18 часа при 15 град.
12. Сиренето може и да се остави в добре затворен съд за доузряване в прясна саламура 45 дни при 10 град.
Забележка : ако млякото не се подсири по т.5 , повтаря се всичко от т.1 до т.4 .
млякото трябва да е чисто ,без консерванти ,без сухо мляко ;
Тази рецепта е изпробвана / не от мен:)/ и резултатът бил отличен.
Успех желая и покажи снимки след това.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11805
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 145 пъти
- Получил благодарност: 185 пъти
- Обратна връзка:
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Не се сещам за някакви описани опасни случки след употреба на домашно сирене.Голем Бел Нико написа:Ами тук сме на село. Ферми с какви ли не животни - бол. Дори емута и бизони и лами и алпаки има. Така че неварено мляко мога да намеря ама ме е страх от болеси.
...
- danielka_y
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1481
- Регистриран на: Апр 4, '10, 21:36
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Докато баба и дядо бяха живи, имахме овце, и постоянно баба правеше кисело овче мляко и сирене
Помня че не всеки път успяваше да си събере достатъчко количество мялко от едно дуене на животните, съхраняваше го в хладилник и със следващото издуено мляко го слагаше в една голяма тенджера и на печката й с дърва, затопля го до телесна температуса /проверяваше го с пръстче, и ми казваше щом го усещаш хубаво топло млякото значи е готово/ после слага мая за сирене и разбърква с лъжица, но в какво съотношение ... не помня, и го дърпа от печката, като престои известно време, млякото да можеш с нож да го режеш - казваше тя, го изсипва в едно голямо парче тензух /предварително завързано и четерте му края/ и го провисва на една тояга, да се отцежда една нощ. След това заедно с тензуха го слага в една тава, като туптисва едно голямо парче камък от горе му за да може още по-добре да се отцеди, горе долу 5-6-7 часа, след това вади питичката сирене от тензуха и го поръсва с малко морска сол (ама малко, ако се прекали, сиренето може и накамък да стане ), за да може да стегне още малко и да придобие малко солен вкус ... малеййй като се сетя колко вкусно беше това домашно овче сирене .. ама прясно , е оставаше и за тенекията със саламурата де да узрее за някой друг месец
Помня че не всеки път успяваше да си събере достатъчко количество мялко от едно дуене на животните, съхраняваше го в хладилник и със следващото издуено мляко го слагаше в една голяма тенджера и на печката й с дърва, затопля го до телесна температуса /проверяваше го с пръстче, и ми казваше щом го усещаш хубаво топло млякото значи е готово/ после слага мая за сирене и разбърква с лъжица, но в какво съотношение ... не помня, и го дърпа от печката, като престои известно време, млякото да можеш с нож да го режеш - казваше тя, го изсипва в едно голямо парче тензух /предварително завързано и четерте му края/ и го провисва на една тояга, да се отцежда една нощ. След това заедно с тензуха го слага в една тава, като туптисва едно голямо парче камък от горе му за да може още по-добре да се отцеди, горе долу 5-6-7 часа, след това вади питичката сирене от тензуха и го поръсва с малко морска сол (ама малко, ако се прекали, сиренето може и накамък да стане ), за да може да стегне още малко и да придобие малко солен вкус ... малеййй като се сетя колко вкусно беше това домашно овче сирене .. ама прясно , е оставаше и за тенекията със саламурата де да узрее за някой друг месец
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11805
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 145 пъти
- Получил благодарност: 185 пъти
- Обратна връзка:
- danielka_y
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1481
- Регистриран на: Апр 4, '10, 21:36
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
johnstalker написа:После ше го научим Нико, как да прави и извара..
Ей това ще ми е инетерсно, не сме правили, а и незнам как се прави извара, но една година се опитахме кашкавал да направим - неуспешен опит и повече не сме опитвали, така че ако има някой успял, нека да сподели - може да се пробвам да направя
П.С. сега прочетох по горе, в описанието на етикета на маята за сирене ... рецепта за саламура - ние я правим на око .... слагаш колкото вода искаш в какъвто съд искаш - тенджера/бидонче/тенекия/ и започваш да слагаш сол, разбъркваш добре с ръка докато се стопи солта - измиваш и слагаш едно сурово яйце във водата, ако му се показва дупето колкото една пара ... например от 50ст, значи е станала саламурата. Колкото по-солена - толкова по-солено става сиренето и толкова повече стяга и по-не се разваля
Дори и сега, като си вземем цяла тенекия сирене от борсата, му правя силна домашна саламура, защото това количество не може да се изяде за 10-15 дена, а повече не трае, и го прехвърлям там, затискам с някоя чиния да е потопено изцяло сиренето
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11805
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 145 пъти
- Получил благодарност: 185 пъти
- Обратна връзка:
Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?
Изварата се прави от цвикЪт, който остава от сиренето. Изварява се и се прецежда в тензух. Отпаден продукт е. Има тарикати дето вкисват млякото с разни киселини, и после пак го варят и цедят.