Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
al.yank
Кафе машина
Мнения: 3786
Регистриран на: Ное 27, '09, 23:24
Местоположение: Варна

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от al.yank »

Миналата година бях луднала да си правя сирене сама.Правех го точно по рецептата ,описана на упътването на маята,описано от Роза.Удобно е,щото към комплекта си има и цедило(с тензух остават влакънца).Страхотно сирене си става.Важно е млякото да е мляко и да се уцели точната температура.Най-добрия вариант е да е току-що издоено(това е идеалната температура).Това няма как да го осъществя,така,че се загрява до към 30-35градуса
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Аватар
ravik
Кафе машина
Мнения: 4636
Регистриран на: Ное 23, '09, 16:09
Получил благодарност: 2 пъти

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от ravik »

johnstalker написа: .....Имам голям експириънс като екскурзовод на животински биоединици из балканя и помощник мандраджия съм бил даже! :)
....
Това го прочетох като "екскурзовод на живописни биоединици из балканя ". :D
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11805
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 145 пъти
Получил благодарност: 185 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от johnstalker »

Ами пасЪл съм овце, кози, крави от малък :) Демек, и овчар съм.. и козар съм.. че и ковбой съм бил! ;)
Голем Бел Нико
Дълго кафе
Мнения: 149
Регистриран на: Дек 29, '09, 16:00

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от Голем Бел Нико »

Ковбой си е той и сега. Да го видите само с шапката и с китарата. Като намеря снимката ще я пусна...

Иначе това за сиренето и прочее е много интересно. Определено ще се прави!

--Николай
Аватар
gonel
Кафевар/ка/
Мнения: 952
Регистриран на: Фев 23, '10, 08:27
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 24 пъти

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от gonel »

johnstalker написа: :) За мен изварата няма вкус.. като тебешир е :)
О, жестоко се лъжеш приятелю!!!
Изварата е мноооого вкусно нещо! НО само, ако се направи от истинско прясно мляко - сварено или несварено!!!
Някъде бяхме писали за млека и сирена, Тити май като квасеше мляко, в нейната тема...
Добрата извара запазва сладникавия вкус на млякото и мазнинка си има... С печен пипер е нещо велико!!!

Нико, непременно си направи сирене! Няма нищо общо с купешкото сирене... Не пропускай да опиташ този уникален вкус - безсолно сирене, леко осолено съвсем прясно, отлежало сиренце... :potekoha: :potekoha: :potekoha:
Търся хибискуси Black Dragon, Magnifique, Zoey!
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11805
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 145 пъти
Получил благодарност: 185 пъти
Обратна връзка:

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от johnstalker »

gonel написа:
johnstalker написа: :) За мен изварата няма вкус.. като тебешир е :)
О, жестоко се лъжеш приятелю!!!
..

Тцъ, хич не се лъжа :) Предпочитам и баницата със сирене. :)
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31531
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 817 пъти
Получил благодарност: 1738 пъти

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от Мария Николова »

Bi_ , и тук казват ишемик на изварата. Етикетите в магазините, обаче, отдавна извадиха тази дума от употреба.
Значи, когато в къщи си правиш, е ишемик. Когато купуваш, е извара. :lol: :lol: :lol:

Правила съм и краве сирене, и козе сирене от мляко собствено производство. Никога не се е стигало до пълнене на тенекия, защото... :potekoha: :potekoha: :potekoha: - не е оставало не излапано. ;)
Моето лакомство е още неосолено прясно сирене. :D И кисело мляко, което като го обърнеш, не пада - овче и биволско... :angelche:
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
jesi
Кана кафе
Мнения: 533
Регистриран на: Мар 12, '10, 17:02
Дал благодарност: 3 пъти
Получил благодарност: 5 пъти

Re: Домашно сирене - дали е възможно/практично?

Мнение от jesi »

Ами то това е млякото на БАБА.
Аз знам така-започваш да правиш сирене и ако се пресече и не стане о...не се изхвърля,а се прецежда и ето ти извара.
Рецепта за кашкавал имам някъде.Ако проявявате интерес ще я търся.Става .Аз го харесвам.
У дома за съхранение и отлежаване и дума не може да става ...излапва се пресничко :hihihi:
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”