Ястия без месо
Re: Ястия без месо
Това е аз го правя, но не е много бързо.
===============================================
Предлагам на вашето внимание това, което помогна на мъжа ми да стане вегетарианец.
На дъното на глинена чиния нарязвам:
една глава лук/неголяма/,
върху нея половин чушка,
един домат,
малко олио,
натрошено сирене и
най-отгоре кашкавал.
Запича се дотогава, докато кашкавалът леко загори, ама съвсем леко.
Това е за една порция.
===============================================
Предлагам на вашето внимание това, което помогна на мъжа ми да стане вегетарианец.
На дъното на глинена чиния нарязвам:
една глава лук/неголяма/,
върху нея половин чушка,
един домат,
малко олио,
натрошено сирене и
най-отгоре кашкавал.
Запича се дотогава, докато кашкавалът леко загори, ама съвсем леко.
Това е за една порция.
------------------------------------------------------------------------
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618" onclick="window.open(this.href);return false;
Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618" onclick="window.open(this.href);return false;
Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
- dancheto
- Кафе машина
- Мнения: 4881
- Регистриран на: Фев 24, '11, 08:48
- Местоположение: хасково
- Дал благодарност: 10 пъти
- Получил благодарност: 21 пъти
Re: Ястия без месо
Моята рецепта за пълнен патладжан.
Патладжаните се разрязват по дължина, издълбават се и после леко се посоляват. Издълбаното се нарязва на ситни кубчета. В тиган леко се запържва нарязан на ситно лук в мазнина, кубчетата патладжан, 1 чаша измит и изчистен ориз, настърган морков, домати /пресни или консерва буркан/. Може да се добави и малко вода, целта е да уври ориза с доматите, да поеме от неговия сок. Когато е почти готов ориза се вади и се добавят сол на вкус, гьозум /джоджен/, чер пипер. Пълнят се патладжаните с плънката и се нареждат в тава. Долива се вода в тавата до половината на патладжаните и се пече на умерена фурна. Приятен апетит!
Патладжаните се разрязват по дължина, издълбават се и после леко се посоляват. Издълбаното се нарязва на ситни кубчета. В тиган леко се запържва нарязан на ситно лук в мазнина, кубчетата патладжан, 1 чаша измит и изчистен ориз, настърган морков, домати /пресни или консерва буркан/. Може да се добави и малко вода, целта е да уври ориза с доматите, да поеме от неговия сок. Когато е почти готов ориза се вади и се добавят сол на вкус, гьозум /джоджен/, чер пипер. Пълнят се патладжаните с плънката и се нареждат в тава. Долива се вода в тавата до половината на патладжаните и се пече на умерена фурна. Приятен апетит!
Независим дистрибутор на АкваСорс
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
http://superhrani.myaquasource.net
http://superhrani.myaquasource.net/opportunity
Re: Ястия без месо
Аз ви препоръчвам една лесна и много вкусна салата с нахут.
Около 250 гр нахут сварен
1 глава червен лук
1 връзка магданоз
няколко листенца пресен босилек
2 червени печени чушки/може и без тях/
сол,зехтин и сок от половин лимон
Обърквате всичко това и се получава страхотна и засищата салата.
Аз накисвам нахута за една нощ и варя ,докато омекне,без да се разварява.
В нашето семейство само аз съм вегетарианка,въпреки ,че мъжът ми много рядко яде месо,не го е отказал съвсем.Сега ще взема да го изкуша с рецептата на naa
Около 250 гр нахут сварен
1 глава червен лук
1 връзка магданоз
няколко листенца пресен босилек
2 червени печени чушки/може и без тях/
сол,зехтин и сок от половин лимон
Обърквате всичко това и се получава страхотна и засищата салата.
Аз накисвам нахута за една нощ и варя ,докато омекне,без да се разварява.
В нашето семейство само аз съм вегетарианка,въпреки ,че мъжът ми много рядко яде месо,не го е отказал съвсем.Сега ще взема да го изкуша с рецептата на naa
Re: Ястия без месо
Супа от карфиол:
една глава карфиол се нарязва на хапки/неголеми парченца/, запържва се или се задушава с олио, долива се с вода да го покрие и ври към половин час или малко повече, докато се свари.
След това в тенджерата се долива към два пръста прясно мляко. Слага се сол и малко грис за сгъстяване, може и две лъжици брашно, предварително разбъркани с вода.
Поднася се като шкембе-чорба - с оцет, чесън и червен пипер/лют или не/. Може и с черен пипер.
Зависи кой как предпочита.
Нямам спомен какъв е вкусът на шкембе-чорбата, но по думите на други хора, две яденета много си приличат на вкус.
една глава карфиол се нарязва на хапки/неголеми парченца/, запържва се или се задушава с олио, долива се с вода да го покрие и ври към половин час или малко повече, докато се свари.
След това в тенджерата се долива към два пръста прясно мляко. Слага се сол и малко грис за сгъстяване, може и две лъжици брашно, предварително разбъркани с вода.
Поднася се като шкембе-чорба - с оцет, чесън и червен пипер/лют или не/. Може и с черен пипер.
Зависи кой как предпочита.
Нямам спомен какъв е вкусът на шкембе-чорбата, но по думите на други хора, две яденета много си приличат на вкус.
------------------------------------------------------------------------
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618" onclick="window.open(this.href);return false;
Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618" onclick="window.open(this.href);return false;
Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
Re: Ястия без месо
Още една манджа с карфиол:
В голям тиган се запържват парченца карфиол с олио. След като се запържат добре, се поръсва с грис отгоре и се изчаква грисът да хване лек загар.
Поръсва се копър и лимон, солта е на вкус.
Добре е тиганът да е голям, за да стигне манжджата за всички.
В голям тиган се запържват парченца карфиол с олио. След като се запържат добре, се поръсва с грис отгоре и се изчаква грисът да хване лек загар.
Поръсва се копър и лимон, солта е на вкус.
Добре е тиганът да е голям, за да стигне манжджата за всички.
------------------------------------------------------------------------
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618" onclick="window.open(this.href);return false;
Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
http://shtastie.snimka.bg/nature/juni2013.797618" onclick="window.open(this.href);return false;
Чисто е не там, където чистят, а там, където не цапат.
Re: Ястия без месо
Да си копирам и тук, че да не се изгуби в другата тема. И без това рядко имам повод да се разпиша тук.
ravik написа:Никаква семейна и тайна не е. Всички кръчми в Гърция и половината в Мелник я правят.
Вариант 1 (печено сирене с подправки):
Плочка сирене, отгоре се поръсва с риган и червен пипер. Слага се за малко в микровълновата (много малко, защото става бързо). Като се извади, се полива със зехтин. Зехтинът може да се сложи и преди да се сложи в микровълновата, но ние понеже си донесохме някакъв много ароматен, студенопресован от Гърция и малко му се губи аромата ако го печем и него, и затова просто поливаме печеното сирене с него. Освен ригана и червения пипер, много хубаво става и ако се сложат кръгчета от люта чушка. Аз лично чушки не обичам и не ям, но ми харесва леко-лютивия вкус, който оставят върху сиренето.
Това цялото нещо може да се направи и завито във фолио и направо в нормалната фурна, но става по-бавно.
Вариант 2 (печено сирене и кашкавал с подправки):
Същото като горе, само че върху плочката сирене с подправки, слагаме и плочка кашкавал (малко по-тънка) и върху нея също слагаме подправки.
Става буквално за под минута, затова е хубаво да се наблюдава за да не го извадиш направо течно. Между другото, предполагам, че става и с произволни подправки на вкус - черен пипер, лют червен пипер, босилек, мащерка, магданоз и т.н. Но на мен най ми харесва с риган или с риган и червен пипер. С червено вино върви чудничко.
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
- mucunka
- Кафе машина
- Мнения: 3128
- Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
- Местоположение: София,Световрачене
- Дал благодарност: 19 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Ястия без месо
Много вкусна е мусаката с тиквички.Има различни рецепти, но за мен най-вкусната е тази.И много лесна и бърза. Реди сe половината намаслена тава с тънки кръгчета тиквички.Върху тях сe изсипва смес от запържени лук, моркови, кайма и домати, овкусени с много копър и кимион.Отгоре се реди втори пласт тиквички докато се напълни догоре тавата.Омаслява се с олио и се пече.След запичане на тиквичките се залива с една кофичка кисело мляко, 2 яйца, лъжица брашно и малко сода за хляб. И отново се запича.Мисля, че същата може да стане и с патладжани.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
- milena02
- Чист кофеин
- Мнения: 5417
- Регистриран на: Юни 13, '12, 16:35
- Местоположение: София
- Получил благодарност: 1 път
Re: Ястия без месо
Да дам своя принос към темата. Пак от забравените рецепти на баба ми. Сваряват се картофи. Намачкват се като за пюре и към тях се прибавят запържен кромид лук и нарязани печени чушки. Овкусява се с магданоз, черен пипер и чубрица. Аз съм го сложила в раздел "Гарнитури", но навремето са го поднасяли като лека лятна вечеря.
- mucunka
- Кафе машина
- Мнения: 3128
- Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
- Местоположение: София,Световрачене
- Дал благодарност: 19 пъти
- Получил благодарност: 33 пъти
Re: Ястия без месо
Да добавя и аз една рецепта, моя импровизация, с картофи. Сваряват се картофи като за пюре и се намачкват в тава, в която ще се пече т.н. огретен. Добавят се натрошено сирене, настърган чесън, копър,4 яйца, олио, и прясно мляко до получаване на гъста каша.По желание може да се настърже и един домат.Пече се, поръсва се настърган кашкавал и пак се запича.
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Re: Ястия без месо
на моето предложение аз му викам тиганчета, защото го приготвям в такива съдинки - малки керамични тиганчета за персонална порция
малко олио/зехтин/масло на дъното, тънка плочка сирене, поръсена с черен пипер и риган, над нея тънки резенчета тиквичка, две колелца пипер(с червен става особено сладко), парченца люта чушка, за който обича, най-отгоре се редят резенчета домат, поръсени пак с малко черен пипер и мащерка.Поръсва се и отгоре със зехтин. Пече се на 180-200°C във фурна до готовност(забелязва се по доматките, около 20мин) и се чуква отгоре едно яйце. Сервира се с пресни листа босилек отгоре.
освен тази импровизация в тиганчетата си правя и камембер по следния семпъл, но превъзходен начин
125гр камембер в средата, наоколо му маслини без костилки, поръсвам леко с черен и щедро с РОЗОВ пипер, добавям и прясна мащерка(става и суха), малко нарязани отгоре сушени домати(ползвам от тези, дето са в зехтин) и поръсвам, пак щедро всичко отгоре със зехтин и слагам във фурна на 170-180 °C докато камембера се издуе-знак, че вътрешността е вече течна
малко олио/зехтин/масло на дъното, тънка плочка сирене, поръсена с черен пипер и риган, над нея тънки резенчета тиквичка, две колелца пипер(с червен става особено сладко), парченца люта чушка, за който обича, най-отгоре се редят резенчета домат, поръсени пак с малко черен пипер и мащерка.Поръсва се и отгоре със зехтин. Пече се на 180-200°C във фурна до готовност(забелязва се по доматките, около 20мин) и се чуква отгоре едно яйце. Сервира се с пресни листа босилек отгоре.
освен тази импровизация в тиганчетата си правя и камембер по следния семпъл, но превъзходен начин
125гр камембер в средата, наоколо му маслини без костилки, поръсвам леко с черен и щедро с РОЗОВ пипер, добавям и прясна мащерка(става и суха), малко нарязани отгоре сушени домати(ползвам от тези, дето са в зехтин) и поръсвам, пак щедро всичко отгоре със зехтин и слагам във фурна на 170-180 °C докато камембера се издуе-знак, че вътрешността е вече течна