Ястия без месо
Re: Ястия без месо
Есенно(винаги може да се прекръсти на зимно ) гърне с леща
1ч.ч. от 250 мл. леща
2 бр. средно големи глави кромид лук
2 бр. средни големи моркова
2-3 скилидки чесън
400 гр. почистена и обелена тиква
2-3 бр. средно големи картофа
3-4 с.л. тъмен оцет балсамико
100 мл. червено вино
200 мл. вода
чубрица(аз слагам и риган, малко джоджен.., на каквото ми замирише в момента подходящо)
сол
50 гр. краве масло
50 мл. зехтин
Измива се лещата и се кипве в малко вода. Варете 3-4 минути, излейте водата и поставете зрънцата в глинен гювеч. Нарежете лука на ситно, а морковите на кръгчета. Скилидките чесън смачайте с ножа. Картофите обелете и нарежете на кубчета, на същите кубчета нарежете и тиквата. Прибавете всичко към лещата, разбъркайте. Добавете виното, оцета и водата. Подправете с чубрицата и солта на вкус, прибавете маслото и зехтина. Печете на 200 градуса до готовност.
Наздраве!
1ч.ч. от 250 мл. леща
2 бр. средно големи глави кромид лук
2 бр. средни големи моркова
2-3 скилидки чесън
400 гр. почистена и обелена тиква
2-3 бр. средно големи картофа
3-4 с.л. тъмен оцет балсамико
100 мл. червено вино
200 мл. вода
чубрица(аз слагам и риган, малко джоджен.., на каквото ми замирише в момента подходящо)
сол
50 гр. краве масло
50 мл. зехтин
Измива се лещата и се кипве в малко вода. Варете 3-4 минути, излейте водата и поставете зрънцата в глинен гювеч. Нарежете лука на ситно, а морковите на кръгчета. Скилидките чесън смачайте с ножа. Картофите обелете и нарежете на кубчета, на същите кубчета нарежете и тиквата. Прибавете всичко към лещата, разбъркайте. Добавете виното, оцета и водата. Подправете с чубрицата и солта на вкус, прибавете маслото и зехтина. Печете на 200 градуса до готовност.
Наздраве!
- nadin
- Чист кофеин
- Мнения: 7219
- Регистриран на: Май 17, '11, 15:33
- Местоположение: София
- Дал благодарност: 30 пъти
- Получил благодарност: 415 пъти
- Обратна връзка:
Re: Ястия без месо
Само да добавя нещо за ястията с леща. Тя си върви страхотно с мащерка вместо обикновена чубрица. Ако нямате мащерка то пробвайте с планинска чубрица. Най-хубавата леща съм яла на Мусала и там я бяха сготвили с прясна машерка. Ароматът е неповторим
А сега една салата или предястие с патладжан който ми направиха в Гърция. По един патладжан се слага в глинена или йена-глас тава и се пече цял докато поомекне. След това се вади без да се изключва фурната и се цепи през средата и се отваря. Надлъжно се правят няколко разреза с нож и се полива със зехтин, сол, балсамов оцет и счукан чесън. Слага се отново във фурната за оклоло 5 минути за да омекне чесъна. Изважда се и се поръсва с предварително направена салца от домати на кубчета, натрошено сирене, босилек и листа от дребния лук. Яде се с препечени филийки
Да ви е вкусно
А сега една салата или предястие с патладжан който ми направиха в Гърция. По един патладжан се слага в глинена или йена-глас тава и се пече цял докато поомекне. След това се вади без да се изключва фурната и се цепи през средата и се отваря. Надлъжно се правят няколко разреза с нож и се полива със зехтин, сол, балсамов оцет и счукан чесън. Слага се отново във фурната за оклоло 5 минути за да омекне чесъна. Изважда се и се поръсва с предварително направена салца от домати на кубчета, натрошено сирене, босилек и листа от дребния лук. Яде се с препечени филийки
Да ви е вкусно
Re: Ястия без месо
Петя, а каква тиква се използва? Тиквичка или бяла тиква, цигулка....?setipeti написа:Есенно(винаги може да се прекръсти на зимно ) гърне с леща
1ч.ч. от 250 мл. леща
2 бр. средно големи глави кромид лук
2 бр. средни големи моркова
2-3 скилидки чесън
400 гр. почистена и обелена тиква
2-3 бр. средно големи картофа
3-4 с.л. тъмен оцет балсамико
100 мл. червено вино
200 мл. вода
чубрица(аз слагам и риган, малко джоджен.., на каквото ми замирише в момента подходящо)
сол
50 гр. краве масло
50 мл. зехтин
Измива се лещата и се кипве в малко вода. Варете 3-4 минути, излейте водата и поставете зрънцата в глинен гювеч. Нарежете лука на ситно, а морковите на кръгчета. Скилидките чесън смачайте с ножа. Картофите обелете и нарежете на кубчета, на същите кубчета нарежете и тиквата. Прибавете всичко към лещата, разбъркайте. Добавете виното, оцета и водата. Подправете с чубрицата и солта на вкус, прибавете маслото и зехтина. Печете на 200 градуса до готовност.
Наздраве!
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили Титаник.
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
http://rumivarna60.snimka.bg/?user,albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Ястия без месо
цигулка, аз си замразявам за супички и даже и със замразена правя и тази манджичка
Re: Ястия без месо
последния път сложих точно и мащерка , абе както казах, често оставям носа да ме водиnadin написа:Само да добавя нещо за ястията с леща. Тя си върви страхотно с мащерка вместо обикновена чубрица. Ако нямате мащерка то пробвайте с планинска чубрица. Най-хубавата леща съм яла на Мусала и там я бяха сготвили с прясна машерка. Ароматът е неповторим
D
Re: Ястия без месо
Аз скоро не съм готвила, защото вкъщи готви Добрата Фея
Но темите за храна най-редовно ги чета
Патладжанената салатка на Надин много ми хареса. И супата с тиква, ама у нас не я тачат и само за мен не си я правя.
А когато правех леща преди, й слагах един дафинов лист - според мен придава много приятен вкус.
Но темите за храна най-редовно ги чета
Патладжанената салатка на Надин много ми хареса. И супата с тиква, ама у нас не я тачат и само за мен не си я правя.
А когато правех леща преди, й слагах един дафинов лист - според мен придава много приятен вкус.
Re: Ястия без месо
Много вкусна тема! Тъкмо за коледните пости!
Непременно ще пробвам салатата с патладжан и гърнето с леща.
А мащерката е невероятна подправка, аз я използвам за почти всичко - боб, леща, картофи във всякаква форма (а и не само за постни гозби ) .
Непременно ще пробвам салатата с патладжан и гърнето с леща.
А мащерката е невероятна подправка, аз я използвам за почти всичко - боб, леща, картофи във всякаква форма (а и не само за постни гозби ) .
Re: Ястия без месо
В този сезон много обичаме карфиол и броколи със сирена на фурна.
По една средно голяма глава карфиол и броколи(може и само с единия или другия зеленчук) нарязвани на розички-хапки ;
три средни моркова настъргани;
2-3 стръка целина нарязани;
2-3 скилидки чесън нарязан.
Запича се в намаслена тава с чаша вода да поомекне ( може да се свари във вода или на пара) След това по желание може да се прибави 1 кутийка сладка царевица
За заливката: Разбива се добре 200гр заквасена сметана. Към нея се прибавят 3-4 яйцаи пак се разбива добре. Към сместа се прибавя около 200 гр топено пушено сирене ( или няколко вида от триъгълничетата ) Аз режа парченцата направо в сместа за да не слепват . Разбърква се внимателно да се запазят парченцата. Заливката се прибавя към зеленчуците и отново се разбърква внимателно. Отгоре се настъргва 200гр кашкавал Запича се на 200 градуса до почервеняване
Много е вкусно и топло и студено! Да ви е сладко!!!
По една средно голяма глава карфиол и броколи(може и само с единия или другия зеленчук) нарязвани на розички-хапки ;
три средни моркова настъргани;
2-3 стръка целина нарязани;
2-3 скилидки чесън нарязан.
Запича се в намаслена тава с чаша вода да поомекне ( може да се свари във вода или на пара) След това по желание може да се прибави 1 кутийка сладка царевица
За заливката: Разбива се добре 200гр заквасена сметана. Към нея се прибавят 3-4 яйцаи пак се разбива добре. Към сместа се прибавя около 200 гр топено пушено сирене ( или няколко вида от триъгълничетата ) Аз режа парченцата направо в сместа за да не слепват . Разбърква се внимателно да се запазят парченцата. Заливката се прибавя към зеленчуците и отново се разбърква внимателно. Отгоре се настъргва 200гр кашкавал Запича се на 200 градуса до почервеняване
Много е вкусно и топло и студено! Да ви е сладко!!!