Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот jozefin » Пон Авг 22, 2016 1:13 pm

sendi1966, как правиш нектара?
Аватар
jozefin
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2332
Регистриран на: Съб Дек 05, 2009 11:28 am
Местоположение: Ловеч, 200 m надморска височина, умереноконтинентален климат
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Антонова » Пон Авг 22, 2016 4:57 pm

Lizi,може ли рецептата за сосовете, които си правила, че много домати са назрели.
Антонова
Кафе с мляко
 
Мнения: 204
Регистриран на: Пон Ное 28, 2011 8:00 pm
Пол: Мъж

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот РОУЗ » Пон Авг 22, 2016 5:46 pm

И аз затворих 40 кг домати (купешки) - сос за спагети, лютика и лютивка.
Сироп от къпини и сладко от къпини. Десетина бурканчета пукани чушлета. Организирах своеобразна поточна линия с двама черноработници и за ден и половина приключихме. :lol:
Въздъх! :dovolen:


Сенди, сподели рецептата за нектара, и аз правих няколко пъти, но не помня по коя рецепта от записаните в тефтеря.
РОУЗ
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2165
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 8:15 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот sendi1966 » Пон Авг 22, 2016 6:57 pm

Момичета,нямам точна рецепта за нектара.От години го правя на око. :D
Обелвам прасковите,слагам ги да заврат с вода колкото да покрие количеството плод.Варя за около 10-15 мин,зависи и от зрелоста на прасковите де :D Като поизстинат минавам ги на блендера,слагам захар на вкус,ако е доста гъстичко добавям и водичка малко :D .Затварям в шишенца и заварявам 10 минути.Така правих миналата година и от сини сливи и дюли.
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1112
Години: 51
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Lizi » Нед Авг 28, 2016 5:18 pm

Сос за ребърца
1с.л.олио
1глава лук
3скилидки чесън
2ч.ч.кетчуп
1кутийка кока-кола
1/2ч.ч.ябълков оцет
2с.л.кафява захар
1/2с.л.черен пипер
1/2с.л.лук на прах
1/2с.л.смлян динар
1/2с.л.лимонов сок
1с.л.Сос Уорчестър
загрява се олиото и се сотират нарязаните
на ситно лук и чесън.добавят се останалите съставки и се вари на слаб огън като се разбърква около час.
Аз не съм слагала сос уорчерстър защато моя мм не яде риба.
Стерилизирах 20 минути.
2.5 кг свински ребра се натриват:
2с.л.сол
2с.л.кафява захар
2ч.л.чесън на прах
2ч.л.лук на прах
1ч.л.млян кимион
1ч.л.лют червен пипер
1ч.л.черен пипер
завиват се с фолио и се слагат в хладилника
4-12часа.
Ребрата се пекат на скара
Намазват се със сос и се доизпичат.
Сервират се със сос.
Сосът за спагети го правя с чесън
босилек и малко захар.
Аватар
Lizi
Чист кофеин
 
Мнения: 5901
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 6:02 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот kali » Съб Сеп 03, 2016 11:21 pm

Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?
А сега за тези, които обичат люто, една рецепта- "Люти чушлета със зеле"
В компотен буркан се слага:
оцет - 80 мл.
олио - 60 мл.
сол - 25 гр.
захар- 25 гр.
Нарязва се зеле, морковчета и целина и се объркват.
Чушлетата се запичат леко /пърлят се/ и още горещи се тъпчат в буркана заедно със зелевата смес
/чушлета, зеле, пак чушлета , пак зеле и т.н./ непрекъснато се тъпче отгоре с тлъчник, до тогава, докато сосът излезе отгоре. Бурканът се затваря с гореща капачка, обръща се и се завива с нещо -дреха, хавлия.
Може да се слага черен пипер, бахар, въпрос на вкус, но най-вкусно и люто става зелето и поради тази причина аз я правя без моркови.
kali
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1526
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 10:02 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот къщичка » Нед Сеп 04, 2016 12:22 am

Потекоха ми лигите, страхотни рецепти! Тъкмо ми трябваше за пуканите чушлета.
А имате ли наблюдения дали намалява лютивостта на чушлетата след пукането и престояването в бурканчето с оцета и другите съставки?
Justice is lost
Justice is raped
Justice is gone
Pulling your strings
Justice is done
Seeking no truth
Winning is all
Find it so grim
So true
So real

James Alan Hetfield
...And Justice For All/1988
Аватар
къщичка
Кафе машина
 
Мнения: 4753
Регистриран на: Сря Ное 06, 2013 1:46 pm
Местоположение: с. Николово, Русенско
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот sasho41 » Нед Сеп 04, 2016 7:56 am

kali написа:Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?


http://pep-4o.blogspot.bg/2012/07/blog-post.html
http://gastronom.blog.bg/hobi/2008/09/2 ... hki.238902
Ние правиме тези рецепти и се получават добре. Ако трябва да стоят до "нови"- два аспирина на килограм продукт
- буркана се разваля, краставиците не!!!!!! На три литров буркан- 6 аспирина
Изтанцувай го този живот ,човече!
И без друго е колкото един блус. Понякога и по малко!!!!!!!!!!
sasho41
Kафенце
 
Мнения: 24
Регистриран на: Пон Яну 23, 2012 10:41 pm
Пол: Мъж

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот sendi1966 » Нед Сеп 04, 2016 8:35 am

къщичка написа:Потекоха ми лигите, страхотни рецепти! Тъкмо ми трябваше за пуканите чушлета.
А имате ли наблюдения дали намалява лютивостта на чушлетата след пукането и престояването в бурканчето с оцета и другите съставки?

Къщичке,намаля лютивостта след като престои.Правила съм лютив чорбаджийски пипер-на сурово не се яде :D но така в буркана става. :D
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1112
Години: 51
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот kali » Нед Сеп 04, 2016 5:17 pm

sasho, благодаря, ще пробвам с аспирин, с ракия съм правила, но не се харесаха у нас.
Къщичке, по принцип лютивостта намалява при консервиране, част преминава в маринатата, а при моята рецепта лютивостта на чушлетата намалява, защото се олютява зелето. Направи я, няма да съжаляваш! :D
kali
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1526
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 10:02 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот krasota » Пон Сеп 05, 2016 7:51 am

sasho41 написа:
kali написа:Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?

Кали, само сол и вода ли слагаш на краставичките, кажи си рецептата. Моите туршии са само с вода и сол, оцет не слагам никога. Туршията става на принципа на киселото зеле и издържа до следващата есен. Освен сол и вода задължително слагам синап една чаена лъжичка, хрян няколко листа между краставичките (или други зеленчуци) и най-отгоре дюлеви пръчки с листата да ги затискат. Туршията я правя винаги с едра сол. На 1литър вода 2 суп. лъжици едра сол. Зеленчуците остават здрави, хрупкави, изключително вкусни, а сока е даже полезен за пиене. Не са неоходими ракии, аспирини... Ето снимка от предишни години
Изображение
Аватар
krasota
Кафевар/ка/
 
Мнения: 925
Години: 56
Регистриран на: Чет Юни 07, 2012 6:46 pm
Местоположение: Хасково
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Румена » Пон Сеп 05, 2016 8:24 am

kali написа:А сега за тези, които обичат люто, една рецепта- "Люти чушлета със зеле"


Kali, рецептата звучи чудесно, ще я пробвам. Дали може да се направи без олио? Как се съхранява?
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
Румена
Двойно кафе
 
Мнения: 179
Регистриран на: Сря Авг 20, 2014 10:17 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот kali » Пон Сеп 05, 2016 5:55 pm

krasota и аз правя натуралната туршия така,на 1 л вода 2 с.л. сол, слагам и синап, /хрян не съм слагала/претакам всеки ден, но след като стане няма как да я съхраня за дългата зима, вкисва силно и омекват краставичките. Да не би хрянът и дюлевите листа да съхраняват краставичките хрупкави?? Ще опитам и така, дано ми се получи. Благодаря ти. Не искам да гледам снимката ти, защото както казва Къщичка-"потекоха ми лигите" :lol:
Румена, навярно ще стане и без олио, но ще трябва да увеличиш количеството на оцета, за да е достатъчен сока, за да излезе на повърхността. Иначе при това горещо консервиране, капачката се вакуумира и след като изстине буркана го прибираш при другите си консерви-килера, мазето и т.н. :D
Пропуснах да кажа, че един-два дена бурканът се обръща, за да се разтворят солта и захарта.
kali
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1526
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 10:02 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Димана » Пон Сеп 05, 2016 7:15 pm

Да ви кажа една моя рецепта за кисели краставички, много мързелива.
В 3-литров буркан слагам 3 с.л сол, 1 ч.л синап, клонка копър и 1-2 листа от смокина. Нареждам краставичките, между тях слагам няколко скилидки чесън. Лозови клонки за затискане и заливам с вода. Обръщам няколко дни и прибирам. След 1-2 дни водата побелява и кипва, да не ви притеснява. Утаява се на дуното бялото и стават страхотни. Траят до пролетта.
Аватар
Димана
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2858
Години: 51
Регистриран на: Съб Яну 29, 2011 5:59 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Румена » Пон Сеп 05, 2016 7:37 pm

Kali, благодаря много, ще се опита непременно, ММ обожава люто, а люто зеле вероятно е супер :nod:
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
Румена
Двойно кафе
 
Мнения: 179
Регистриран на: Сря Авг 20, 2014 10:17 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

ПредишнаСледваща

Назад към Готварство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта