Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот jozefin » Пон Авг 22, 2016 1:13 pm

sendi1966, как правиш нектара?
Аватар
jozefin
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2311
Регистриран на: Съб Дек 05, 2009 11:28 am
Местоположение: Ловеч, 200 m надморска височина, умереноконтинентален климат
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Антонова » Пон Авг 22, 2016 4:57 pm

Lizi,може ли рецептата за сосовете, които си правила, че много домати са назрели.
Антонова
Кафе с мляко
 
Мнения: 204
Регистриран на: Пон Ное 28, 2011 8:00 pm
Пол: Мъж

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот РОУЗ » Пон Авг 22, 2016 5:46 pm

И аз затворих 40 кг домати (купешки) - сос за спагети, лютика и лютивка.
Сироп от къпини и сладко от къпини. Десетина бурканчета пукани чушлета. Организирах своеобразна поточна линия с двама черноработници и за ден и половина приключихме. :lol:
Въздъх! :dovolen:


Сенди, сподели рецептата за нектара, и аз правих няколко пъти, но не помня по коя рецепта от записаните в тефтеря.
РОУЗ
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2105
Регистриран на: Пон Фев 10, 2014 8:15 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот sendi1966 » Пон Авг 22, 2016 6:57 pm

Момичета,нямам точна рецепта за нектара.От години го правя на око. :D
Обелвам прасковите,слагам ги да заврат с вода колкото да покрие количеството плод.Варя за около 10-15 мин,зависи и от зрелоста на прасковите де :D Като поизстинат минавам ги на блендера,слагам захар на вкус,ако е доста гъстичко добавям и водичка малко :D .Затварям в шишенца и заварявам 10 минути.Така правих миналата година и от сини сливи и дюли.
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1095
Години: 51
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Lizi » Нед Авг 28, 2016 5:18 pm

Сос за ребърца
1с.л.олио
1глава лук
3скилидки чесън
2ч.ч.кетчуп
1кутийка кока-кола
1/2ч.ч.ябълков оцет
2с.л.кафява захар
1/2с.л.черен пипер
1/2с.л.лук на прах
1/2с.л.смлян динар
1/2с.л.лимонов сок
1с.л.Сос Уорчестър
загрява се олиото и се сотират нарязаните
на ситно лук и чесън.добавят се останалите съставки и се вари на слаб огън като се разбърква около час.
Аз не съм слагала сос уорчерстър защато моя мм не яде риба.
Стерилизирах 20 минути.
2.5 кг свински ребра се натриват:
2с.л.сол
2с.л.кафява захар
2ч.л.чесън на прах
2ч.л.лук на прах
1ч.л.млян кимион
1ч.л.лют червен пипер
1ч.л.черен пипер
завиват се с фолио и се слагат в хладилника
4-12часа.
Ребрата се пекат на скара
Намазват се със сос и се доизпичат.
Сервират се със сос.
Сосът за спагети го правя с чесън
босилек и малко захар.
Аватар
Lizi
Чист кофеин
 
Мнения: 5866
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 6:02 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот kali » Съб Сеп 03, 2016 11:21 pm

Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?
А сега за тези, които обичат люто, една рецепта- "Люти чушлета със зеле"
В компотен буркан се слага:
оцет - 80 мл.
олио - 60 мл.
сол - 25 гр.
захар- 25 гр.
Нарязва се зеле, морковчета и целина и се объркват.
Чушлетата се запичат леко /пърлят се/ и още горещи се тъпчат в буркана заедно със зелевата смес
/чушлета, зеле, пак чушлета , пак зеле и т.н./ непрекъснато се тъпче отгоре с тлъчник, до тогава, докато сосът излезе отгоре. Бурканът се затваря с гореща капачка, обръща се и се завива с нещо -дреха, хавлия.
Може да се слага черен пипер, бахар, въпрос на вкус, но най-вкусно и люто става зелето и поради тази причина аз я правя без моркови.
kali
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1478
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 10:02 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот къщичка » Нед Сеп 04, 2016 12:22 am

Потекоха ми лигите, страхотни рецепти! Тъкмо ми трябваше за пуканите чушлета.
А имате ли наблюдения дали намалява лютивостта на чушлетата след пукането и престояването в бурканчето с оцета и другите съставки?
Аватар
къщичка
Кафе машина
 
Мнения: 4684
Регистриран на: Сря Ное 06, 2013 1:46 pm
Местоположение: с. Николово, Русенско
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот sasho41 » Нед Сеп 04, 2016 7:56 am

kali написа:Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?


http://pep-4o.blogspot.bg/2012/07/blog-post.html
http://gastronom.blog.bg/hobi/2008/09/2 ... hki.238902
Ние правиме тези рецепти и се получават добре. Ако трябва да стоят до "нови"- два аспирина на килограм продукт
- буркана се разваля, краставиците не!!!!!! На три литров буркан- 6 аспирина
Изтанцувай го този живот ,човече!
И без друго е колкото един блус. Понякога и по малко!!!!!!!!!!
sasho41
Kафенце
 
Мнения: 24
Регистриран на: Пон Яну 23, 2012 10:41 pm
Пол: Мъж

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот sendi1966 » Нед Сеп 04, 2016 8:35 am

къщичка написа:Потекоха ми лигите, страхотни рецепти! Тъкмо ми трябваше за пуканите чушлета.
А имате ли наблюдения дали намалява лютивостта на чушлетата след пукането и престояването в бурканчето с оцета и другите съставки?

Къщичке,намаля лютивостта след като престои.Правила съм лютив чорбаджийски пипер-на сурово не се яде :D но така в буркана става. :D
Аватар
sendi1966
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1095
Години: 51
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 12:17 pm
Местоположение: Хасково
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот kali » Нед Сеп 04, 2016 5:17 pm

sasho, благодаря, ще пробвам с аспирин, с ракия съм правила, но не се харесаха у нас.
Къщичке, по принцип лютивостта намалява при консервиране, част преминава в маринатата, а при моята рецепта лютивостта на чушлетата намалява, защото се олютява зелето. Направи я, няма да съжаляваш! :D
kali
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1478
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 10:02 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот krasota » Пон Сеп 05, 2016 7:51 am

sasho41 написа:
kali написа:Кажете ми, как да запазя натурална туршия /само от сол и вода/ от краставички за по-дълго време, дали се пресича с нещо?

Кали, само сол и вода ли слагаш на краставичките, кажи си рецептата. Моите туршии са само с вода и сол, оцет не слагам никога. Туршията става на принципа на киселото зеле и издържа до следващата есен. Освен сол и вода задължително слагам синап една чаена лъжичка, хрян няколко листа между краставичките (или други зеленчуци) и най-отгоре дюлеви пръчки с листата да ги затискат. Туршията я правя винаги с едра сол. На 1литър вода 2 суп. лъжици едра сол. Зеленчуците остават здрави, хрупкави, изключително вкусни, а сока е даже полезен за пиене. Не са неоходими ракии, аспирини... Ето снимка от предишни години
Изображение
Аватар
krasota
Кафевар/ка/
 
Мнения: 922
Години: 56
Регистриран на: Чет Юни 07, 2012 6:46 pm
Местоположение: Хасково
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Румена » Пон Сеп 05, 2016 8:24 am

kali написа:А сега за тези, които обичат люто, една рецепта- "Люти чушлета със зеле"


Kali, рецептата звучи чудесно, ще я пробвам. Дали може да се направи без олио? Как се съхранява?
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
Румена
Двойно кафе
 
Мнения: 179
Регистриран на: Сря Авг 20, 2014 10:17 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот kali » Пон Сеп 05, 2016 5:55 pm

krasota и аз правя натуралната туршия така,на 1 л вода 2 с.л. сол, слагам и синап, /хрян не съм слагала/претакам всеки ден, но след като стане няма как да я съхраня за дългата зима, вкисва силно и омекват краставичките. Да не би хрянът и дюлевите листа да съхраняват краставичките хрупкави?? Ще опитам и така, дано ми се получи. Благодаря ти. Не искам да гледам снимката ти, защото както казва Къщичка-"потекоха ми лигите" :lol:
Румена, навярно ще стане и без олио, но ще трябва да увеличиш количеството на оцета, за да е достатъчен сока, за да излезе на повърхността. Иначе при това горещо консервиране, капачката се вакуумира и след като изстине буркана го прибираш при другите си консерви-килера, мазето и т.н. :D
Пропуснах да кажа, че един-два дена бурканът се обръща, за да се разтворят солта и захарта.
kali
Кафеджия/Кафеджийка
 
Мнения: 1478
Регистриран на: Нед Апр 07, 2013 10:02 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Димана » Пон Сеп 05, 2016 7:15 pm

Да ви кажа една моя рецепта за кисели краставички, много мързелива.
В 3-литров буркан слагам 3 с.л сол, 1 ч.л синап, клонка копър и 1-2 листа от смокина. Нареждам краставичките, между тях слагам няколко скилидки чесън. Лозови клонки за затискане и заливам с вода. Обръщам няколко дни и прибирам. След 1-2 дни водата побелява и кипва, да не ви притеснява. Утаява се на дуното бялото и стават страхотни. Траят до пролетта.
Аватар
Димана
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2823
Години: 51
Регистриран на: Съб Яну 29, 2011 5:59 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Румена » Пон Сеп 05, 2016 7:37 pm

Kali, благодаря много, ще се опита непременно, ММ обожава люто, а люто зеле вероятно е супер :nod:
Внимавай какво си пожелаваш, защото може и да го получиш...
Румена
Двойно кафе
 
Мнения: 179
Регистриран на: Сря Авг 20, 2014 10:17 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

ПредишнаСледваща

Назад към Готварство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: dany, Polin и 3 госта