Зимни мезета и салати

Изкушения за лакомници и гурмани.

Зимни мезета и салати

Мнениеот Satori » Вто Ное 24, 2009 10:03 am

Индекс на рецептите

Броколи със сирене рокфор и хрян - lila
рецепта с авокадо - nel4o
Цветна зимна салата - Satori
Камбички пълнени с моркови и зеле -tanya1602
Червено цвекло с хрян -tanya1602
Ордьовър с камби -Satori
две вкусни салатки с цедено кисело мляко -kdoicheva
салата с гулия -kdoicheva
Салата "Табули" - nel4o
страхотна зимна салата - Titi
салата "Лила" - lila
зелена салата с авокадо,кашу и пармезан - ptiholov
салата от чеснови домати - ptiholov
салата от спанак и сирене - nel4o
зелена салата с парченца портокал,печени орехови ядки и пармезан - ptiholov
зелена салата с пилешко - Titi
зимна идея - Moria
разядка с чесън - orkud
пролетна салата - maili
салата със скариди - valiatsvet
туршия без консерванти - jina_ina
салата от суров карфиол - Fado
идеи с авокадо, предястие с извара, салата с броколи на пара - Tanet
Салата от моркови и портокал - Blue sky
зелена салата с риба тон и маслини - ptiholov
салата от коприва - Албена
Салата с ябълки, Ементал и меден дресинг - Blue sky
салата от червено цвекло и моркови със суров слънчоглед и стафиди - lila
Спящи руладинки със сирене и бекон - Titi
Салата от тиквички - Албена
Зелена салата с ядки - Албена
бобена салата с таханов дресинг - ptiholov
зелена салата с дресинг от фъстъчено масло - ptiholov
зелена салата с нар - nel4o

------------------

Още една импровизация, която ми хареса:

Броколи със сирене рокфор и хрян

Броколито се обварява на пара – времето е в зависимост от това дали го обичате по-сурово или по-меко. В купа настъргвам на ситното ренде /или с преса/ няколко скилидки чесън /брой по желание/ и две коренчета обелен хрян /или отново количеството е по-желание/. Натрошавам малко сирене рокфор, ч. л. балсамов оцет и олио или зехтин. Не пречи да се прибави и авокадо – принципно го ползвам за пълен заместител на майонеза /за зелеви салати и пр./ Сол може да не се слага – зеленчуците на пара са идеални и без досоляване, а сиренето е солено. Разбърква се броколито със соса и се оставя да постои и да се овкуси, плътно покрито. Върви както топло, така и студено, като салата, разядка или гарнитура и пие доста червено вино.
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот nel4o » Вто Ное 24, 2009 8:04 pm

Една рецепта с авокадо

Намачквате 5бр. добре узряло авокадо, прибавяте 5-6 по-едри парчета сушен домат, предварително накиснат в топла вода, 2 супени лъжици зехтин, 2 супени лъжици кедрови ядки (ако няма може и слънчогледови) и 1 с.л. ленено семе, 2 скилидки чесън. Това се пасира добре и се поднася с нарязани маслини и топла франзела :twisted:
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2751
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 10:38 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Satori » Съб Ное 28, 2009 9:30 pm

Цветна зимна салата

Червеното зеле се реже на тънко, нарязва се червен лук, настъргва се алабаш, ряпа /ние само черна ядем/, някоя и друга скилидка чесън. Добре узрялото авокадо се слага на малки парченца. Нужно е малко - около четвърт авокадо на порция смятайте горе-долу. Сол, зехтин/олио.

Споделяла съм и друг път, че правя всякакви вариации - червено цвекло /сурово настъргано или пък сварено с кожата и после обелено и нарязано на кубчета/, бяло и/или китайско зеле, моркови, царевица, сирене рокфор. Последното много хубаво се връзва със землистия вкус на кореноплодните и с чесъна. Едно просто "правило" може да е да се сложат не повече от три зеленчука, плюс авокадо и сирене и чесън. За да не се прекалява различните вкусове. Ако се слага сурово цвекло, е добре да е съвсем малко, защото много му доминира вкусът.

Напоследък нещо съм се запалила по тахана като подправка за салати. Първо опитайте със съвсем малко, за да видите дали ще ви хареса. Хрянът ми е друг фаворит като подправка за салати, една съфорумка ме подсети за него.
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот tanya1602 » Нед Ное 29, 2009 9:06 am

Камбички пълнени с моркови и зеле

1.5 кг камбички (малки)
5-6 бр. моркови
1 зелка
1 връзка целина
1-2 стръка сух копър


1 ч.ч. оцет
2/3 ч.ч. олио
2 с.л. морска сол
1 с.л. черн пипер
1/3 ч.ч. вода
1 с.л. мед

Измитите и изчистени от дръжките и семките камбички се пускат за 1-2 минути в кипящата марината. Изваждат се и се оставят да изстинат. През това време се настъргват на ситно ренде морковите, а зелето също се нарязва на ситно. Посоляват се леко и се претриват. С тази смес се пълнят камбите. Подреждат се плътно в буркан и между тях се редят листата целина. Заливат се с маринатата. Затварят се плътно и няколко дни се обръщат.

Изображение
Аватар
tanya1602
Виенско кафе
 
Мнения: 315
Години: 105
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 8:50 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот tanya1602 » Нед Ное 29, 2009 9:08 am

Червено цвекло с хрян

3-4 глави червено цвекло
1-2 по-големи корени хрян
сол
оцет - по 500 мл на 1 кг зеленчук
вода


Цвеклото се измива, сварява и обелва. Нарязва се на тънки, дълги лентички. Водата, в която е вряло се подправя с оцета, солта и настъргания хрян. Зеленчукът се нарежда в буркани и се залива с маринатата. Стерилизира се за 30 минути.
Аватар
tanya1602
Виенско кафе
 
Мнения: 315
Години: 105
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 8:50 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Satori » Нед Ное 29, 2009 11:36 am

Еййй, Таничка, човек "хрян" да не спомене :D И ти веднага се яви!!!! :D

Така се зарадвах на Таня, че забравих да споделя нещо:

Ордьовър с камби /баба му вика "мезе"/:

Камби, по възможност по-малки, се изтърбушват и се запичат леко във фурна, колкото да поомекнат. Или колкото ви е кеф. Може леко да им сложите сол и захар, но и натюр става. После се пълнят с пълнеж по желание - пастет от сирене, извара, варени яйца, шунка,бекон, кисели краставички, царевица майонеза, чесън, черен пипер - въобще каквото ви хрумне и каквото харесвате в с съчетание с чушка. Слага се мо малко магданоз или морков отгоре за красота и се поднасят.

Сега гледам че на салатата, дето пусках вчера, съм забравила оцета.
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот tanya1602 » Пон Ное 30, 2009 7:46 am

Satori написа:Еййй, Таничка, човек "хрян" да не спомене :D И ти веднага се яви!!!! :D
Така се зарадвах на Таня, че забравих да споделя нещо:

Аз също се радвам ,че ви намерих... :D
Аватар
tanya1602
Виенско кафе
 
Мнения: 315
Години: 105
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 8:50 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот kdoicheva » Вто Дек 01, 2009 3:05 pm

Опечени и смлени сини домати,изцедено кисело мляко,малко зехтин и стрит чесън-много вкусна зимна салата.
Същото става и с печени чушки,ситно нарязани,малко сирене и 2 сварени и настъргани яйца,отново с изцедено кисело мляко,малко зехтин и чесън.
kdoicheva
Kъсо кафе
 
Мнения: 51
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 7:51 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот tanya1602 » Вто Дек 01, 2009 5:48 pm

kdoicheva написа:Опечени и смлени сини домати,изцедено кисело мляко,малко зехтин и стрит чесън-много вкусна зимна салата.
Същото става и с печени чушки,ситно нарязани,малко сирене и 2 сварени и настъргани яйца,отново с изцедено кисело мляко,малко зехтин и чесън.

Ейййй, това го бях забравила!!!! Благодаря ти !!!!! :hmmm:
Аватар
tanya1602
Виенско кафе
 
Мнения: 315
Години: 105
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 8:50 am
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Blue sky » Сря Дек 02, 2009 10:21 am

Краси звучат страхотно, особено тази с яйцата. Ще ги пробвам задължително, мразя майонеза, но тази идея за киселото мляко е върха, вероятно може са замести майонезата и при другите зимни салати.
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
 
Мнения: 6064
Години: 39
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:35 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот kdoicheva » Сря Дек 02, 2009 11:52 am

Ами аз лично обожавам тази с патладжана,но и другата я харесват доста вкъщи.
kdoicheva
Kъсо кафе
 
Мнения: 51
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 7:51 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот nelumbo » Чет Дек 03, 2009 4:04 pm

а да предложите някоя салата със земни ябълки/гулия? имам доста, гледам ги заради красивите цветове-слънчогледчета през септември. в американските сайтове намерих доста, но ми звучат прекалено екстравагантно. мислех си да ги настържа заедно с моркови, но не мога да избера дресинг или още някой зеленчук за обогатяване на вкуса. може да измислите някоя импровизация да пробвам.
Моето хоби и професия...http://www.ivenflorist.com
nelumbo
Kафенце
 
Мнения: 47
Години: 40
Регистриран на: Пон Ное 30, 2009 7:12 pm
Местоположение: София
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот kdoicheva » Чет Дек 03, 2009 5:06 pm

Съставки:
300 г гулия , 2 ябълки , 100 г кисело мляко , олио , захар , оцет , магданоз , сол
Приготвяне:
Настъргваме обелените гулии и необелените ябълки, смесваме ги с останалите продукти и поднасяме веднага.
kdoicheva
Kъсо кафе
 
Мнения: 51
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 7:51 pm
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Мария Николова » Чет Дек 03, 2009 5:26 pm

kdoicheva написа:Опечени и смлени сини домати,изцедено кисело мляко,малко зехтин и стрит чесън-много вкусна зимна салата.
Същото става и с печени чушки,ситно нарязани,малко сирене и 2 сварени и настъргани яйца,отново с изцедено кисело мляко,малко зехтин и чесън.


И трети вариант - смесваме вече приготвените чушки и патладжана. Същия дресинг.
Платон ми е скъп, но истината ми е по-скъпа.
Аватар
Мария Николова
Наркоман
 
Мнения: 21259
Години: 74
Регистриран на: Нед Ное 29, 2009 12:44 am
Местоположение: Нова Загора
Пол: Жена

Re: Зимни мезета и салати

Мнениеот Satori » Пет Дек 04, 2009 5:30 pm

nelumbo написа:а да предложите някоя салата със земни ябълки/гулия? имам доста, гледам ги заради красивите цветове-слънчогледчета през септември. в американските сайтове намерих доста, но ми звучат прекалено екстравагантно. мислех си да ги настържа заедно с моркови, но не мога да избера дресинг или още някой зеленчук за обогатяване на вкуса. може да измислите някоя импровизация да пробвам.



Там, където пиша "алабаш" - имам предвид гулия. Някъде и земна ябълка му викат. Абе въобще с този зеленчук голямо объркване има винаги. Ето това имам предвид: Гулия, алабаш
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Следваща

Назад към Готварство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Majestic-12 [Bot] и 3 госта


cron