Коледни сладкиши
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15885
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 859 пъти
- Получил благодарност: 1725 пъти
Re: Коледни сладкиши
Е как бе, Миленски! Само червен килим нямаше кой да просне пред мен, да мина с вирнат нос, пръскаща великолепие и изключителност ...milena02 написа:Леле, Гео, какъв самодоволен вид имаш... Га че ли не тава с тиквеник, а Нобелова награда държиш...
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
- Noel
- Наркоман
- Мнения: 10630
- Регистриран на: Яну 7, '14, 19:29
- Местоположение: София кв. Борово
- Получил благодарност: 1 път
Re: Коледни сладкиши
milena02 написа:Леле, Гео, какъв самодоволен вид имаш... Га че ли не тава с тиквеник, а Нобелова награда държиш...
Форумът е голям,спасение дебне отвсякъде.
Re: Коледни сладкиши
Английски коледен кейк.
Вечерта се накисват:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр орехи нарязани
100 гр бадеми нарязани
75 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк (аз сложих "Капитан фред"- страшно е ароматен)
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.
На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата.
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 350 гр масло, 3 с л акациев мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар.
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.
Приготвят се 350 гр брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.
Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес.
Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре. Формата ми е с диаметър 22 см и височина 17 см
Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се като бурканче със сладко (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).
Така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.
Моят сега се пече- не мога да ви опиша какъв аромат се носи из къщи.
Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с л ром, оставя се така 30 мин.
След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване.
След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. А за да не се опиянчим на Коледа от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай.
А ето и клипче:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Вечерта се накисват:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр орехи нарязани
100 гр бадеми нарязани
75 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк (аз сложих "Капитан фред"- страшно е ароматен)
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.
На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата.
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 350 гр масло, 3 с л акациев мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар.
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.
Приготвят се 350 гр брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.
Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес.
Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре. Формата ми е с диаметър 22 см и височина 17 см
Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се като бурканче със сладко (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).
Така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.
Моят сега се пече- не мога да ви опиша какъв аромат се носи из къщи.
Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с л ром, оставя се така 30 мин.
След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване.
След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. А за да не се опиянчим на Коледа от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай.
А ето и клипче:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
Re: Коледни сладкиши
Трепач е.Уникално вкусен.За трета година подред го правим
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
-
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2667
- Регистриран на: Мар 26, '12, 22:53
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
[quote="Гео, граф"]Няма да ми се смеете, но за втори път през половинвековния си живот правих баница (по-точно тиквеник) със собственоръчно произведени кори. За да не съм голословна ...
Как съм го пропуснала този графски тиквеник?
Как съм го пропуснала този графски тиквеник?
Светът е пълен с непознати хора...
Re: Коледни сладкиши
Похвално!Гео, граф написа:
Обаче в бързината забравих да снимам резултата. Много бързо свърши ...
Re: Коледни сладкиши
Светката написа:Трепач е.Уникално вкусен.За трета година подред го правим
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Направи мил жест към себе си
още днес.
Re: Коледни сладкиши
Браво, Светка!
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15885
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 859 пъти
- Получил благодарност: 1725 пъти
Re: Коледни сладкиши
Краси, изчерих се артистично !
...............................................................
Този английски коледен сладкиш го правих преди две години, а аз не съм кой знае какъв кулинар, както знаете. За мен и Шефа беше приказен, останалата част от домочадието възмутено възкликна: "Толкова труд и чудесни продукти си хвърлила на вятъра, да ни беше дала поне ядките да си ги хапнем !" Неблагодарници ! Обаче пък ние си го изядохме с кеф
...............................................................
Този английски коледен сладкиш го правих преди две години, а аз не съм кой знае какъв кулинар, както знаете. За мен и Шефа беше приказен, останалата част от домочадието възмутено възкликна: "Толкова труд и чудесни продукти си хвърлила на вятъра, да ни беше дала поне ядките да си ги хапнем !" Неблагодарници ! Обаче пък ние си го изядохме с кеф
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
- greeneyed
- Наркоман
- Мнения: 10039
- Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
- Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
- Дал благодарност: 627 пъти
- Получил благодарност: 1118 пъти
Re: Коледни сладкиши
Гео, има някаква причина да не го харесват, помисли малко. Аз го правя последните години и е царска работа, безспорно много вкусен. Поздравленния за Светката)))))))))))) Независимо от внушителните размери, ще правите още един, няма начин- той има нужда да се сиропира почти всеки ден до Коледа, и познай какво му се случва през това време