Коледни сладкиши

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Blue sky »

ето ги линцерите, аз съм правила досега все по рецептата на Наталина, тази жена е магьосница :nod:

Изображение

и линк към рецептата

http://www.gotvetesmen.com/forum/index. ... ml#msg9255" onclick="window.open(this.href);return false;

такава къщичка, не мисля че бих могла да направя :swonder: това е произведение на изкуството, не готвене :mrgreen:
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
verji
Кафе машина
Мнения: 3343
Регистриран на: Дек 2, '09, 14:40
Местоположение: Плевен

Re: Коледни сладкиши

Мнение от verji »

Аз правя един лесен сладкиш с тиква.
Обелвам половин бяла тиква ,махам семето и я слагам в кръгла йенаглас.
Пьлня я с нарязани пърченца ябълка,круша, дюла,орехи,стафиди,фурми.Може и локум да се сложи..
сипва се малко вода при плодовете и малко покрай тиквата.
Пече се 20 мин. под капак ,а после се допича ,за да стане прекрасен кафяво-златиста коричка.
Поднасянето и декорирането е различно..Аз предпочитам топка сладолед :angelche:
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Titi »

При нас Коледа не идва, ако нямаме тиквена баница, приготвена с ръчно правени дърпани кори. Много години свекърва ми я приготвяше, аз само помагах. От три години насам вече аз я правя, дъщеря ми помага. Как се правят дърпаните кори може да видите от тук " onclick="window.open(this.href);return false; , миналата Коледа пак бях пуснала това клипче във форума, на мен лично много ми е полезно. А плънката я правя от настъргана тиква, омесена с повечко захар, орехи и канела. Ето ме и мен във вихъра си миналата Коледа
Изображение
и се сетих да снимам готовата баница малко преди да бъде изядена съвсем
Изображение
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Blue sky »

Титиииии :potekoha: :potekoha: :potekoha: :potekoha: :potekoha:
аз така и не се научих да ги правя тия кори, уж идеално ми сатват, ама после при печенето ли бъркам, къде ли, суха и жилава ми става баницата и се отказах :nod:
само един единствен път успях да я направя като хората, хрускави кори, тънки като косъм, облизахме си пръстите, и тогава май я пекох на макс баницата, ама и после пекох на макс, пък нищо не се получи :ufff: :hmmm:

чакаме Заплеска да пусне рецептата си за домашни сладки :nod:
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
Мнения: 5707
Регистриран на: Ное 23, '09, 15:35

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Blue sky »

аз миналата година исках да правя тези Коледни бисквити Panpepati , но не стигнах до тях, експериментирах друго
сега им е реда вече

Изображение Изображение

рецептата е на Емили от "гответе с мен"

ето това е рецептата
100 гр. бели стафиди
200 гр. печени бадеми
100 гр. печени лешници
100 гр. орехи
90 гр. натурален шоколад
2 с.л. натурално какао
4 с.л. брашно
300 гр. мед
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. канела
1 ч.л. смлян черен пипер

Нарязваме на едро ядките и шоколадът и ги смесваме в купа със стафидите.
Отгоре поръсваме с брашното, какаото и подправките, и размесваме добре с ръце.
Накрая добавяме медът и разбъркваме добре, така че да обхване всички съставки.
Изсипваме сместа върху пекарска хартия и оформяме на правоъгълник.
Печем в предварително загрята фурна 25 – 30 минути.
Първите 5 минути на 190 градуса, а за останалото време - намаляваме на 170 градуса.
След като извадим от фурната, нарязваме на правоъгълни бисквити и оставяме да изстине.
Готовите бисквити съхраняваме увити в целофан.
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Titi »

Блу, очите ми изкочиха при вида на този разкош :shock: Задавих се от слюнки! Веднага принтирам рецептата, това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще го направя за Коледа. Даже ми малее, та ще сложа двойно продуктите. Благодаря, за рецептата :tzeluvka:
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
orkud
Кафе машина
Мнения: 3351
Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
Получил благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: Коледни сладкиши

Мнение от orkud »

Ухание на Коледа - така наричам онзи страхотен аромат, който се носи от кухнята около празника. Това е онази експлозия на сетивата от миризма на канела, джинджифил, индийско орехче, портокал, ром и печен сладкиш.

Това ме подсеща за едни страхотни

Портокалови корички с шоколад

източник http://nojivilichka.wordpress.com/2008/ ... -shokolad/" onclick="window.open(this.href);return false;

Изображение

Ето и рецептата от там. Пробвала съм я и наистина е много успешна, ефектна и от нищо нещо :potekoha:

Продукти:

Корите на 2-3 портокала
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
100 гр. разтопен тъмен шоколад

Портокалите измиваме добре с четка, за да премахнем колкото се може повече от химията, с която са напръскани за по-дълга трайност. След това ги обелваме и нарязваме корите на клечки с ширина около 0.5 см. За да пуснат аромата си, а и за да не нагарчат после, ги заливаме със студена вода и бланшираме три пъти. След третото бланширане трябва вече да са отпуснали формата си и да не са на сърпове, както и, разбира се, да не горчат.

След това ги отцеждаме и подсушаваме. В дълбок тиган или тенджера приготвяме захарния сироп, като разтопяваме захарта в двете чаши вода. Когато започне леко да бълбука, прибавяме коричките, разбъркваме добре, и оставяме да къкрят на тих огън около 75 минути.

Готови са, когато изглеждат леко прозрачни. Тогава ги изваждаме от сиропа с решетъчна лъжица и ги подреждаме една по една на хартия, без да се залепват. Това занимание не е трудно, но изисква здрави нерви и търпение. Оставяме ги да се изсушат 3-4 часа, докато почти спрат да лепнат.

Когато са достатъчно сухи, можете просто да ги оваляте в бяла захар или пък да ги покриете с разтопения на водна баня тъмен шоколад. Комбинацията между портокал и тъмен шоколад е невероятна и съвсем обективно мога да кажа, че тези корички определено бият портокаловия Линдт.
Аватар
mimeta
Кана кафе
Мнения: 550
Регистриран на: Фев 22, '10, 21:11
Местоположение: Чехия
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 4 пъти

Re: Коледни сладкиши

Мнение от mimeta »

orkud написа:... Комбинацията между портокал и тъмен шоколад е невероятна и съвсем обективно мога да кажа, че тези корички определено бият портокаловия Линдт.
Не съм много по шоколада, а когато ям, само млечен, Милка или българското аеро. Обичам само един тъмен шоколад - портокалов Линдт.
Задължително ще я пробвам тази рецепта. :dovolen:
Изображение
Аватар
ZAPLESKA
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1360
Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
Местоположение: до Пловдив
Обратна връзка:

Re: Коледни сладкиши

Мнение от ZAPLESKA »

ей такива корички продават в едно магазинче на 4тък пазара, направо се избиват да ги купуват като заредят
ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
ZAPLESKA
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1360
Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
Местоположение: до Пловдив
Обратна връзка:

Re: Коледни сладкиши

Мнение от ZAPLESKA »

РЕЦЕПТА1: ореховки/бадемки

1 коф. кис. мляко
6 яйца
2 пакетчета сода
1 ч.ч. кристална захар
2 чаши смлени ядки
брашно, шепа цели ядки

смесват се жълтъците със захарта и се бият докато побелеят, единия белтък се отделя за мазане, а другите се добавят към жълтъците. В купа се слага брашно и смлените ядки, прави се кладенче и вътре се сипва млякото със содата, добавят се и жълтъците и се бърка докато стане средно твърдо тесто от което се правят топченца, мажат се с белтък и се редят в тавичка и отгоре по една ядка се бучва, като порозовеят се вадят, редят се в чиниика и се поръсват с пудра захар
ИзображениеИзображениеИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”