Коледни сладкиши

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15820
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 711 пъти
Получил благодарност: 1479 пъти

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Гео, граф »

milena02 написа:Леле, Гео, какъв самодоволен вид имаш... :lol: :lol: Га че ли не тава с тиквеник, а Нобелова награда държиш... :lol:
Е как бе, Миленски! Само червен килим нямаше кой да просне пред мен, да мина с вирнат нос, пръскаща великолепие и изключителност :semo: ...
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
Noel
Наркоман
Мнения: 10630
Регистриран на: Яну 7, '14, 19:29
Местоположение: София кв. Борово
Получил благодарност: 1 път

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Noel »

milena02 написа:Леле, Гео, какъв самодоволен вид имаш... :lol: :lol: Га че ли не тава с тиквеник, а Нобелова награда държиш... :lol:
:lol: :lol: :lol:
Форумът е голям,спасение дебне отвсякъде.
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Светката »

Английски коледен кейк.
Вечерта се накисват:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр орехи нарязани
100 гр бадеми нарязани
75 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк (аз сложих "Капитан фред"- страшно е ароматен)
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.



На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата.
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 350 гр масло, 3 с л акациев мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар.
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.



Приготвят се 350 гр брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйце се разбива сместа, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.



Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес.



Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре. Формата ми е с диаметър 22 см и височина 17 см




Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се като бурканче със сладко (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).



Така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.



Моят сега се пече- не мога да ви опиша какъв аромат се носи из къщи.

Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с л ром, оставя се така 30 мин.



След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване.



След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. А за да не се опиянчим на Коледа от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай.

А ето и клипче:
" onclick="window.open(this.href);return false;
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Светката »

Трепач е.Уникално вкусен.За трета година подред го правим :dovolen:
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
краси кубарелова
Баш кафе майстор
Мнения: 2667
Регистриран на: Мар 26, '12, 22:53
Местоположение: Варна
Обратна връзка:

Re: Коледни сладкиши

Мнение от краси кубарелова »

[quote="Гео, граф"]Няма да ми се смеете, но за втори път през половинвековния си живот правих баница (по-точно тиквеник) със собственоръчно произведени кори. За да не съм голословна :arrow: ...
Изображение

Как съм го пропуснала този графски тиквеник? :o
Светът е пълен с непознати хора...
Аватар
sadeyes
Кафе с мляко
Мнения: 253
Регистриран на: Мар 17, '14, 16:17

Re: Коледни сладкиши

Мнение от sadeyes »

Гео, граф написа:
Изображение

Обаче в бързината забравих да снимам резултата. Много бързо свърши :sblush: ...
:tzvetentze: :tzvetentze: Похвално!
Светката
Баш кафе майстор
Мнения: 2246
Регистриран на: Фев 17, '11, 20:07

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Светката »

Изображение
Светката написа:Трепач е.Уникално вкусен.За трета година подред го правим :dovolen:
Усмихни се! Забавлявай се!
Направи мил жест към себе си
още днес.
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Titi »

Браво, Светка!
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15820
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 711 пъти
Получил благодарност: 1479 пъти

Re: Коледни сладкиши

Мнение от Гео, граф »

Краси, изчерих се артистично :sblush: :tzeluvka: !

...............................................................

Този английски коледен сладкиш го правих преди две години, а аз не съм кой знае какъв кулинар, както знаете. За мен и Шефа беше приказен, останалата част от домочадието възмутено възкликна: "Толкова труд и чудесни продукти си хвърлила на вятъра, да ни беше дала поне ядките да си ги хапнем :evil: !" Неблагодарници :svekurva: ! Обаче пък ние си го изядохме с кеф :D
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
greeneyed
Чист кофеин
Мнения: 9994
Регистриран на: Ное 30, '09, 15:11
Местоположение: 550 м н.в., в полите на Средна гора
Дал благодарност: 460 пъти
Получил благодарност: 875 пъти

Re: Коледни сладкиши

Мнение от greeneyed »

Гео, има някаква причина да не го харесват, помисли малко. Аз го правя последните години и е царска работа, безспорно много вкусен. :daaa: Поздравленния за Светката)))))))))))) Независимо от внушителните размери, ще правите още един, няма начин- той има нужда да се сиропира почти всеки ден до Коледа, и познай какво му се случва през това време :lol:
Не искайте много- не можете да му платите цената... Ванга

моите цветя
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”