Коледни сладкиши
Re: Коледни сладкиши
ето ги линцерите, аз съм правила досега все по рецептата на Наталина, тази жена е магьосница
и линк към рецептата
http://www.gotvetesmen.com/forum/index. ... ml#msg9255" onclick="window.open(this.href);return false;
такава къщичка, не мисля че бих могла да направя това е произведение на изкуството, не готвене
и линк към рецептата
http://www.gotvetesmen.com/forum/index. ... ml#msg9255" onclick="window.open(this.href);return false;
такава къщичка, не мисля че бих могла да направя това е произведение на изкуството, не готвене
He who plants a garden, plants happiness
Re: Коледни сладкиши
Аз правя един лесен сладкиш с тиква.
Обелвам половин бяла тиква ,махам семето и я слагам в кръгла йенаглас.
Пьлня я с нарязани пърченца ябълка,круша, дюла,орехи,стафиди,фурми.Може и локум да се сложи..
сипва се малко вода при плодовете и малко покрай тиквата.
Пече се 20 мин. под капак ,а после се допича ,за да стане прекрасен кафяво-златиста коричка.
Поднасянето и декорирането е различно..Аз предпочитам топка сладолед
Обелвам половин бяла тиква ,махам семето и я слагам в кръгла йенаглас.
Пьлня я с нарязани пърченца ябълка,круша, дюла,орехи,стафиди,фурми.Може и локум да се сложи..
сипва се малко вода при плодовете и малко покрай тиквата.
Пече се 20 мин. под капак ,а после се допича ,за да стане прекрасен кафяво-златиста коричка.
Поднасянето и декорирането е различно..Аз предпочитам топка сладолед
Re: Коледни сладкиши
При нас Коледа не идва, ако нямаме тиквена баница, приготвена с ръчно правени дърпани кори. Много години свекърва ми я приготвяше, аз само помагах. От три години насам вече аз я правя, дъщеря ми помага. Как се правят дърпаните кори може да видите от тук " onclick="window.open(this.href);return false; , миналата Коледа пак бях пуснала това клипче във форума, на мен лично много ми е полезно. А плънката я правя от настъргана тиква, омесена с повечко захар, орехи и канела. Ето ме и мен във вихъра си миналата Коледа
и се сетих да снимам готовата баница малко преди да бъде изядена съвсем
и се сетих да снимам готовата баница малко преди да бъде изядена съвсем
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Коледни сладкиши
Титиииии
аз така и не се научих да ги правя тия кори, уж идеално ми сатват, ама после при печенето ли бъркам, къде ли, суха и жилава ми става баницата и се отказах
само един единствен път успях да я направя като хората, хрускави кори, тънки като косъм, облизахме си пръстите, и тогава май я пекох на макс баницата, ама и после пекох на макс, пък нищо не се получи
чакаме Заплеска да пусне рецептата си за домашни сладки
аз така и не се научих да ги правя тия кори, уж идеално ми сатват, ама после при печенето ли бъркам, къде ли, суха и жилава ми става баницата и се отказах
само един единствен път успях да я направя като хората, хрускави кори, тънки като косъм, облизахме си пръстите, и тогава май я пекох на макс баницата, ама и после пекох на макс, пък нищо не се получи
чакаме Заплеска да пусне рецептата си за домашни сладки
He who plants a garden, plants happiness
Re: Коледни сладкиши
аз миналата година исках да правя тези Коледни бисквити Panpepati , но не стигнах до тях, експериментирах друго
сега им е реда вече
рецептата е на Емили от "гответе с мен"
ето това е рецептата
100 гр. бели стафиди
200 гр. печени бадеми
100 гр. печени лешници
100 гр. орехи
90 гр. натурален шоколад
2 с.л. натурално какао
4 с.л. брашно
300 гр. мед
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. канела
1 ч.л. смлян черен пипер
Нарязваме на едро ядките и шоколадът и ги смесваме в купа със стафидите.
Отгоре поръсваме с брашното, какаото и подправките, и размесваме добре с ръце.
Накрая добавяме медът и разбъркваме добре, така че да обхване всички съставки.
Изсипваме сместа върху пекарска хартия и оформяме на правоъгълник.
Печем в предварително загрята фурна 25 – 30 минути.
Първите 5 минути на 190 градуса, а за останалото време - намаляваме на 170 градуса.
След като извадим от фурната, нарязваме на правоъгълни бисквити и оставяме да изстине.
Готовите бисквити съхраняваме увити в целофан.
сега им е реда вече
рецептата е на Емили от "гответе с мен"
ето това е рецептата
100 гр. бели стафиди
200 гр. печени бадеми
100 гр. печени лешници
100 гр. орехи
90 гр. натурален шоколад
2 с.л. натурално какао
4 с.л. брашно
300 гр. мед
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. канела
1 ч.л. смлян черен пипер
Нарязваме на едро ядките и шоколадът и ги смесваме в купа със стафидите.
Отгоре поръсваме с брашното, какаото и подправките, и размесваме добре с ръце.
Накрая добавяме медът и разбъркваме добре, така че да обхване всички съставки.
Изсипваме сместа върху пекарска хартия и оформяме на правоъгълник.
Печем в предварително загрята фурна 25 – 30 минути.
Първите 5 минути на 190 градуса, а за останалото време - намаляваме на 170 градуса.
След като извадим от фурната, нарязваме на правоъгълни бисквити и оставяме да изстине.
Готовите бисквити съхраняваме увити в целофан.
He who plants a garden, plants happiness
Re: Коледни сладкиши
Блу, очите ми изкочиха при вида на този разкош Задавих се от слюнки! Веднага принтирам рецептата, това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще го направя за Коледа. Даже ми малее, та ще сложа двойно продуктите. Благодаря, за рецептата
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
Ухание на Коледа - така наричам онзи страхотен аромат, който се носи от кухнята около празника. Това е онази експлозия на сетивата от миризма на канела, джинджифил, индийско орехче, портокал, ром и печен сладкиш.
Това ме подсеща за едни страхотни
Портокалови корички с шоколад
източник http://nojivilichka.wordpress.com/2008/ ... -shokolad/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ето и рецептата от там. Пробвала съм я и наистина е много успешна, ефектна и от нищо нещо
Продукти:
Корите на 2-3 портокала
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
100 гр. разтопен тъмен шоколад
Портокалите измиваме добре с четка, за да премахнем колкото се може повече от химията, с която са напръскани за по-дълга трайност. След това ги обелваме и нарязваме корите на клечки с ширина около 0.5 см. За да пуснат аромата си, а и за да не нагарчат после, ги заливаме със студена вода и бланшираме три пъти. След третото бланширане трябва вече да са отпуснали формата си и да не са на сърпове, както и, разбира се, да не горчат.
След това ги отцеждаме и подсушаваме. В дълбок тиган или тенджера приготвяме захарния сироп, като разтопяваме захарта в двете чаши вода. Когато започне леко да бълбука, прибавяме коричките, разбъркваме добре, и оставяме да къкрят на тих огън около 75 минути.
Готови са, когато изглеждат леко прозрачни. Тогава ги изваждаме от сиропа с решетъчна лъжица и ги подреждаме една по една на хартия, без да се залепват. Това занимание не е трудно, но изисква здрави нерви и търпение. Оставяме ги да се изсушат 3-4 часа, докато почти спрат да лепнат.
Когато са достатъчно сухи, можете просто да ги оваляте в бяла захар или пък да ги покриете с разтопения на водна баня тъмен шоколад. Комбинацията между портокал и тъмен шоколад е невероятна и съвсем обективно мога да кажа, че тези корички определено бият портокаловия Линдт.
Това ме подсеща за едни страхотни
Портокалови корички с шоколад
източник http://nojivilichka.wordpress.com/2008/ ... -shokolad/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ето и рецептата от там. Пробвала съм я и наистина е много успешна, ефектна и от нищо нещо
Продукти:
Корите на 2-3 портокала
2 ч.ч. вода
2 ч.ч. захар
100 гр. разтопен тъмен шоколад
Портокалите измиваме добре с четка, за да премахнем колкото се може повече от химията, с която са напръскани за по-дълга трайност. След това ги обелваме и нарязваме корите на клечки с ширина около 0.5 см. За да пуснат аромата си, а и за да не нагарчат после, ги заливаме със студена вода и бланшираме три пъти. След третото бланширане трябва вече да са отпуснали формата си и да не са на сърпове, както и, разбира се, да не горчат.
След това ги отцеждаме и подсушаваме. В дълбок тиган или тенджера приготвяме захарния сироп, като разтопяваме захарта в двете чаши вода. Когато започне леко да бълбука, прибавяме коричките, разбъркваме добре, и оставяме да къкрят на тих огън около 75 минути.
Готови са, когато изглеждат леко прозрачни. Тогава ги изваждаме от сиропа с решетъчна лъжица и ги подреждаме една по една на хартия, без да се залепват. Това занимание не е трудно, но изисква здрави нерви и търпение. Оставяме ги да се изсушат 3-4 часа, докато почти спрат да лепнат.
Когато са достатъчно сухи, можете просто да ги оваляте в бяла захар или пък да ги покриете с разтопения на водна баня тъмен шоколад. Комбинацията между портокал и тъмен шоколад е невероятна и съвсем обективно мога да кажа, че тези корички определено бият портокаловия Линдт.
- mimeta
- Кана кафе
- Мнения: 550
- Регистриран на: Фев 22, '10, 21:11
- Местоположение: Чехия
- Дал благодарност: 2 пъти
- Получил благодарност: 4 пъти
Re: Коледни сладкиши
Не съм много по шоколада, а когато ям, само млечен, Милка или българското аеро. Обичам само един тъмен шоколад - портокалов Линдт.orkud написа:... Комбинацията между портокал и тъмен шоколад е невероятна и съвсем обективно мога да кажа, че тези корички определено бият портокаловия Линдт.
Задължително ще я пробвам тази рецепта.
- ZAPLESKA
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1360
- Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
- Местоположение: до Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
ей такива корички продават в едно магазинче на 4тък пазара, направо се избиват да ги купуват като заредят
- ZAPLESKA
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1360
- Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
- Местоположение: до Пловдив
- Обратна връзка:
Re: Коледни сладкиши
РЕЦЕПТА1: ореховки/бадемки
1 коф. кис. мляко
6 яйца
2 пакетчета сода
1 ч.ч. кристална захар
2 чаши смлени ядки
брашно, шепа цели ядки
смесват се жълтъците със захарта и се бият докато побелеят, единия белтък се отделя за мазане, а другите се добавят към жълтъците. В купа се слага брашно и смлените ядки, прави се кладенче и вътре се сипва млякото със содата, добавят се и жълтъците и се бърка докато стане средно твърдо тесто от което се правят топченца, мажат се с белтък и се редят в тавичка и отгоре по една ядка се бучва, като порозовеят се вадят, редят се в чиниика и се поръсват с пудра захар
1 коф. кис. мляко
6 яйца
2 пакетчета сода
1 ч.ч. кристална захар
2 чаши смлени ядки
брашно, шепа цели ядки
смесват се жълтъците със захарта и се бият докато побелеят, единия белтък се отделя за мазане, а другите се добавят към жълтъците. В купа се слага брашно и смлените ядки, прави се кладенче и вътре се сипва млякото със содата, добавят се и жълтъците и се бърка докато стане средно твърдо тесто от което се правят топченца, мажат се с белтък и се редят в тавичка и отгоре по една ядка се бучва, като порозовеят се вадят, редят се в чиниика и се поръсват с пудра захар