Коледни сладкиши
Публикувано на: Ное 17, '10, 14:21
Наближава един от най-красивите празници на годината. Като всеки празник денят е много по-очакван и хубав, ако сме се подготвяли за него отдавна и носим настроението и духа в себе си дълго време. Предлагам ви тук да споделим празничните рецепти, които правим.
От три години аз приготвям английски коледен кекс. Хубавото му е, че се приготвя доста време преди Коледа - обикновено шест седмици. У нас първата година го правих два пъти - единия път удържа около седмица, втория път около три. За мен лично вкусът му след около десетина дни е най-добър и затова го правя около средата на декември. Независимо от дълго написаната рецепта приготвянето му не е мааалко по сложно от обикновен кекс. Аромата на отхлупения сладкиш не може да се сравни с нищо друго. Всеки път при сиропирането му едва устоявам на изкушението да не си отрежа парченце. Доста е засищаш на вкус заради огромното количество плодове вътре. За мен лично е страхотно облекчение, че имам възможност да го приготвя предварително и същевременно да се опита нещо различно и коледно точно на този ден. Пригответе се за слюноотделяне и започвайте.
Английски коледен кекс
източник http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010 ... _7713.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Вечерта се накисват:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр орехи нарязани
100 гр бадеми нарязани
75 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.
На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата.
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 350 гр масло, 3 с л акациев мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар.
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.
Приготвят се 350 гр брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйче се разбива сместта, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.
Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес. Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре.
Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).
Така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с л ром, оставя се така 30 мин.
След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване. След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. А за да не се опиянчим на Коледа от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай.
От три години аз приготвям английски коледен кекс. Хубавото му е, че се приготвя доста време преди Коледа - обикновено шест седмици. У нас първата година го правих два пъти - единия път удържа около седмица, втория път около три. За мен лично вкусът му след около десетина дни е най-добър и затова го правя около средата на декември. Независимо от дълго написаната рецепта приготвянето му не е мааалко по сложно от обикновен кекс. Аромата на отхлупения сладкиш не може да се сравни с нищо друго. Всеки път при сиропирането му едва устоявам на изкушението да не си отрежа парченце. Доста е засищаш на вкус заради огромното количество плодове вътре. За мен лично е страхотно облекчение, че имам възможност да го приготвя предварително и същевременно да се опита нещо различно и коледно точно на този ден. Пригответе се за слюноотделяне и започвайте.
Английски коледен кекс
източник http://djemmasvetlana.blogspot.com/2010 ... _7713.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Вечерта се накисват:
500 гр стафиди
100 гр сушени кайсии- нарязани на дребно
150 гр сушени череши- нарязани на половинки
100 гр орехи нарязани
100 гр бадеми нарязани
75 гр портокалови кори, нарязани на ситно
настъргана кора от 1 лимон
сок от 1 лимон
4 с л портокалов сок
100 мл коняк
1 с л канела
1 с л смлян карамфил
малко смлян джинджифил
Завива се с найлон и се оставя на хладно.
На другия ден:
Включва се фурната на 150 гр.
Застила се пекарска хартия на дъното и стените на формата.
Аз използвам метална кутия, в която после ще съхранявам кекса, тя има плътно прилепващ капак.
В купа се слага 350 гр масло, 3 с л акациев мед, 200 гр кафява захар и 150 гр бяла захар.
В рецептата е само бяла захар, но ми казаха, че ако я заменя на кафява- кексът ще се запази по-дълго свеж.
Приготвят се 350 гр брашно.
Маслената смес се разбива на крем. След това се прибавят едно по едно 6 яйца, като след всяко яйче се разбива сместта, слага се по 1 с л брашно, разбива се и чак тогава се слага следващото яйце.
Прибавя се половината от брашното, 1 бакпулвер, 100 гр смлени бадеми и плодовата смес. Разбърква се добре и се слага останалото врашно, отново се разбърква до еднородна смес. Изсипва се във формата, заглажда се добре отгоре.
Отгоре се слага пекарска хартия, двойна, завързва се (аз не я връзвах, а сложих капака, за да улегне и стои сгъната след като махна капака).
Така опакован кексът се слага да се пече 2,5 - 3 часа, докато клечката излезе суха.Като се изпече се надупчва на няколко места и се залива с 5 с л ром, оставя се така 30 мин.
След 30 мин се вади на решетка до пълното му изстиване. След което се завива във фолио, прибира се в метална кутия и на студено се съхранява до Коледа, като през няколко дена се напръсква с ром. А за да не се опиянчим на Коледа от кекса, може ромът да е разреден с малко портокалов сок или чай.