Рецепти за сладкиши и десерти
Re: Рецепти на сладкиши
Жълтъкът се слага за спойка. Мен също ме е страх сурово яйце да ползвам. Зная, че някои вегетаринаци слагат вместо яйца, мляно ленено семе - ще проверя формата точно каква беше. Лененото семе пуска една такава слуз или желеобразно вещество, което явно действа като яйце.
Re: Рецепти на сладкиши
Днес ядох един кекс, който имаше вкус на коледни меденки. И решх да пробвам да направя класически кекс, защото ми е по-лесно, отколкото да цъцкам формички, но да му добавя онова, което придава характерния вкус на тези въпросни меденки - канела, джинджифил, карамфил? Ужасно натрапчиво познат аромат, но не успях втарапаната да разбера кой го е приготвял. Май беше звездовиден анасон - онова, на което на английски казват "cainnamon." . Ще експериментирам. Поне видях, че детето го хареса - омете 3 парчета. Имаше и какао.
Re: Рецепти на сладкиши
Точно - ама пусто все отказвам да го запомня, защото не обичам канела.zmei4o написа:cinnamon си е канела
в меденките има карамфилче
Ето какво ме посъветва приятелка, която е много добра и опитна кулинарка:
За меденките - канела, карамфил, анасон, кардамом и бахар - това го има в класическите меденки, немските.
Но трябва да се дозира внимателно, защото иначе накъртва ужасно и може да си ароматизираш цялата къща, но меденките да не може да се сложат в уста казвам от опит). Аз слагам по съвсем малко - 1 кардамомче, парченце от анасона, 1-2 карамфилчета плюс захар в кафемелачката и смилам,
после си добавям канелата направо на прах и на вкус и от цялата тази смес слагам съвсем малко (то зависи и от тестото колко е, но стандартното тесто сигурно не повече от 1 ч.л. от вече получената смес, хем тя е размесена със захар)
Re: Рецепти на сладкиши
Моята торта за Коледа. Правя я един път в годината съвсем умишлено, та да я чакат с нетърпение
за блата
2 пак. бишкоти,
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. ром или коняк
250 гр. масло
2 с.л. какао
4 жълтъка
за глазурата
1 голяма кофичка заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
Бишкотите се натрошават на ситно и се заливат с млякото и 2/3 от рома. Маслото се разбива със захарта, какаото, останалия ром и жълтъците. Полученият крем се добавя към бишкотите и се разбърква добре. Изсипва се във форма за торта и престоява в хладилник за 24 часа. След това се покрива със сметаната разбита със захарта и ванилията. Идеята е сметаната при поднасяне да е пухкава и свежа.
за блата
2 пак. бишкоти,
1 ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. ром или коняк
250 гр. масло
2 с.л. какао
4 жълтъка
за глазурата
1 голяма кофичка заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
Бишкотите се натрошават на ситно и се заливат с млякото и 2/3 от рома. Маслото се разбива със захарта, какаото, останалия ром и жълтъците. Полученият крем се добавя към бишкотите и се разбърква добре. Изсипва се във форма за торта и престоява в хладилник за 24 часа. След това се покрива със сметаната разбита със захарта и ванилията. Идеята е сметаната при поднасяне да е пухкава и свежа.
Re: Рецепти на сладкиши
Нелчо звучи адски вкусно мммммммм и въобще всичко със сурови жълтъци вътре е великолепно. Ама като не смея - нито на децата да ги давам, нито аз да ги ям докато кърмя още - та само се облизвам
He who plants a garden, plants happiness
Re: Рецепти на сладкиши
Blue sky написа:Нелчо звучи адски вкусно мммммммм и въобще всичко със сурови жълтъци вътре е великолепно. Ама като не смея - нито на децата да ги давам, нито аз да ги ям докато кърмя още - та само се облизвам
Хихи, Блу - то точно докато кърмиш още можеш да правиш такива работи - щото по-трудно се хващат болести, особено стомашно-чревни, и по-бързо минават Майтап де. И аз не смея сурови яйца, въпреки че обожавам.
Re: Рецепти на сладкиши
Не им се притеснявайте толкова. Баба ми е професионален готвач и казва, че що се отнася до суровите яйца - ако нещо не е наред то си личи при счупването на яйцето и че е много по-вероятно да хванеш салмонела от домашни яйца отколкото от купешки.
Re: Рецепти на сладкиши
Нелчо, и аз съм попадала на инфо, че общо взето е рядко да се пипне салмонелоза, ама все пак... Има си риск. Ще взема да попитам тук-там.
Re: Рецепти на сладкиши
Така е, винаги съществува макар и минимален риск Откакто детето стана на 7-8 вече не си давам толкова зор, но когато децата са малки и не могат да си кажат какво им е - по добре да се пазят повече