Рецепти за сладкиши и десерти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Краси, ма кажи дози де, аз така не мога- БКП та БКП (това значи Брашно Колкото Поеме), едно време така се пишеше на ръчните рецепти
утре да ги направиш и да измериш колко чаени чаши брашно слагаш за една доза докато стане БКП
п.п. една приятелка навремето ми написа на листче рецепта:
3 яйца, 1 ч.ч. захар, ванилия какао, ...... и БКП
та оттогава знам, ама с БКП-то не съм хич добра
утре да ги направиш и да измериш колко чаени чаши брашно слагаш за една доза докато стане БКП
п.п. една приятелка навремето ми написа на листче рецепта:
3 яйца, 1 ч.ч. захар, ванилия какао, ...... и БКП
та оттогава знам, ама с БКП-то не съм хич добра
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2667
- Регистриран на: Мар 26, '12, 22:53
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Няма как да не се получат, Гео. При мъфините няма лош резултат. Правя всякакви, аз обичам сладкиши с плодове според сезона.Но имам една лоша черта, като схвана принципа на сладкиша, не търся повече рецепта, карам я на око.
Но голямата майсторка на кейкове е майката на Румиварна, примирам за нейния сладкиш с вишни
Сега ще дам още една рецепта, също много лесна. Тази рецепта е от моя леля, която м. декември ще навърши 94 години, на собствен ход е и с бистър ум. Бях забравила за този "дежурен" есенен сладкиш, но бях на кафе у тях и тя го беше приготвила с есенни попски круши, та ме подсети. Споделям го:
1 ч. чаша грис, 1 ч. чаша брашно, 1 ч.чаша захар /аз слагам половин чаша/захарта може да е бяла, кафява, каквато искате,1 бакпулвер, 100 г масло / може 50 масло и да допълните с олио/, две големи шепи ябълки с канела, настъргани неизцедени, или круши, настъргани, неизцедени с ванилия за аромат, или дюли - пак настъргани и сочни, орехи, нарязани. Смесват се сухите съставки с виличка. В една правоъгълна едновремешна тавичка се слага на дъното от мазнината, ръси се суха смес,мазнина, ръси се обилно от настъргания плод, пак суха смес,мазнина, обилно плод и се завършва със суха смес и пак мазнина. Пече се докато хване коричка. Лесен и вкусен есенен сладкиш. Според мен на есенните сладкиши отива аромат на ром.
Но голямата майсторка на кейкове е майката на Румиварна, примирам за нейния сладкиш с вишни
Сега ще дам още една рецепта, също много лесна. Тази рецепта е от моя леля, която м. декември ще навърши 94 години, на собствен ход е и с бистър ум. Бях забравила за този "дежурен" есенен сладкиш, но бях на кафе у тях и тя го беше приготвила с есенни попски круши, та ме подсети. Споделям го:
1 ч. чаша грис, 1 ч. чаша брашно, 1 ч.чаша захар /аз слагам половин чаша/захарта може да е бяла, кафява, каквато искате,1 бакпулвер, 100 г масло / може 50 масло и да допълните с олио/, две големи шепи ябълки с канела, настъргани неизцедени, или круши, настъргани, неизцедени с ванилия за аромат, или дюли - пак настъргани и сочни, орехи, нарязани. Смесват се сухите съставки с виличка. В една правоъгълна едновремешна тавичка се слага на дъното от мазнината, ръси се суха смес,мазнина, ръси се обилно от настъргания плод, пак суха смес,мазнина, обилно плод и се завършва със суха смес и пак мазнина. Пече се докато хване коричка. Лесен и вкусен есенен сладкиш. Според мен на есенните сладкиши отива аромат на ром.
Последно промяна от краси кубарелова на Ное 24, '14, 22:10, променено общо 1 път.
Светът е пълен с непознати хора...
-
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2667
- Регистриран на: Мар 26, '12, 22:53
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
calico, дръж БКП-то, защото яйцата са различни, чашите, с които мерим са различни, брашната са различни, наистина не меря...calico написа:Краси, ма кажи дози де, аз така не мога- БКП та БКП (това значи Брашно Колкото Поеме), едно време така се пишеше на ръчните рецепти
утре да ги направиш и да измериш колко чаени чаши брашно слагаш за една доза докато стане БКП
п.п. една приятелка навремето ми написа на листче рецепта:
3 яйца, 1 ч.ч. захар, ванилия какао, ...... и БКП
та оттогава знам, ама с БКП-то не съм хич добра
Обичам такива сладкиши, защото цапам една виличка, една купичка и блендера, или стъргалото. За твой хатър ще измеря, обаче, но няма да е утре.
Аз и като готвя, не меря и не опитвам. Само като си купя нова тенджера или нова марка сол опитвам веднъж. Баба ми казваше, че само пюсюраните опитват ядене...
Светът е пълен с непознати хора...
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Тази торта със сигурност много ще ми хареса, само се замислям за този кокосов орех, ако не намеря с какво да го заменя......... стърготини дали ще станеkangel (Камелия) написа:За другата рецепта ....
Дано ви харесат
Благодаря ти, Ками, и двете рецепти само като чета, предполагам че ще ми допаднат и ще опитам
- vladislava78
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2770
- Регистриран на: Май 17, '10, 16:49
- Местоположение: Обнова
- Дал благодарност: 21 пъти
- Получил благодарност: 105 пъти
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Това е рецептата на Краси на предната страница съм пуснала линк към другата тема
Шоколадови мъфини
Мнениеот Краси » Вто Май 14, 2013 10:44 am
Сухи продукти:
около 2 чаши брашно, три супени лъжици хубаво какао, захар на вкус (1 чаша?), бакпулвер, ванилия
И- стафиди, орехи, шоколадови люспи, сладко от вишни или каквото прецените и имате
Мокри продукти:
2 яйца, четвърт литър прясно мляко, ром, едно пакетче (125 г) размекнато масло (маргарин), а може да се смеси масло(маргарин) и олио.
Сухите и мокрите продукти се разбъркват поотделно и после се смесват с виличка без много излишно бъркане. Трябва да се получи смес с гъстотата на кексово тесто.
Хартиените формички се поставят в гнездата на тавичката. На дъното слагам лъжичка течен шоколад, кексовата смес до 2/3 от формичката и отгоре парченце шоколад, орехова ядка или каквото ми е под ръка . Пека мъфините 20 минути в загрята фурна. Не мога да дам градуси, защото в момента фурната ми е на газ.
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
А онази тортичка с перличиките от горе коя направи за срещата? Беше умопомрачително вкусна и ако ми напишете и рецептата ще съм много благодарна
-
- Баш кафе майстор
- Мнения: 2667
- Регистриран на: Мар 26, '12, 22:53
- Местоположение: Варна
- Обратна връзка:
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Баба ми казваше, че само пюсюраните опитват ядене...[/quote]
Извинявайте, май се пише "писюрани"
Извинявайте, май се пише "писюрани"
Светът е пълен с непознати хора...
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
vladislava78 и ти, Краси, благодаря и на двете ви за рецептата. Непременно ще се пробвам! И когато го направя, ще докладвам. Само след доклада да не излезе, че на следващата среща да ме номинират за баш пишман-кулинарка !
- kangel (Камелия)
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1352
- Регистриран на: Апр 7, '13, 22:56
- Местоположение: София
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Ще стане и с кокосови стърготини.Zory написа:Тази торта със сигурност много ще ми хареса, само се замислям за този кокосов орех, ако не намеря с какво да го заменя......... стърготини дали ще станеkangel (Камелия) написа:За другата рецепта ....
Дано ви харесат
Благодаря ти, Ками, и двете рецепти само като чета, предполагам че ще ми допаднат и ще опитам
Май забравих да пиша, че в блата на постната торта също сложих орехи. И моите чаши са с вместимост 200мл.
Re: Рецепти за сладкиши и десерти
Ето рецепта за брауни, насочена към такива като мен, дето все броят калориите в сладкишите, а иначе мноооооого ги обичат
http://www.bonapeti.bg/recepti/Postno-brauni/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bonapeti.bg/recepti/Postno-brauni/" onclick="window.open(this.href);return false;
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;