Рецепти за сладкиши и десерти

Изкушения за лакомници и гурмани.

Рецепти за сладкиши и десерти

Мнениеот Satori » Пон Ное 23, 2009 10:02 pm

Индекс на рецептите

Ябълков сладкиш - Satori
Постен сладкиш с ябълки - nel4o
Ужасно лесен сладкиш - Satori
Жълта маслена торта - Satori
СЛАДКИШ С КРУШИ - Satori
Сладкиш с извара и ягоди а-ла Равик - ravik
Руло с ябълки - Satori
Ябълков сладкиш "Бижу" - розалия
ТИРАМИСУ - ida_ili64
Сладкиш с бонбони лакта - Debi (към външен линк)
Ябълков пай - Калина-малина
Бишкотена торта - zmei4o (по-точно, майка му ;) )
Плодово руло - tanya1602
Рулото на баба Роси - lusien
Мъфини - Роси (към външен линк)
Сладкиш с извара - rosti
Чийзкейк с извара - elina
баклава - verji
снежни топки - verji
гараш торта - verji
дежурен кекс - Satori
Сусамени сладки - rosti
Шоколадови топки или бонбони - rosti
крем брюле - tanya1602
подправки за меденки - Satori
чийзкейк - johnstalker
на Нелчо коледната Торта - nel4o
Арабски карамелен сладкиш - Satori
пълнена тиква - ptiholov
бърза рецепта за шоколадов мус - DOBI
Печени ябълки с жълт крем - Satori
кекс с вафли - lusien
Торта "Гараш" - nel4o
вкусен сладкиш - maili
Вариация на обикновена бисквитена торта - Iveto
Кекс с извара - Satori
Сладкиш с локум - evita
не точно сладкиш с малини - Templar
кексчета с тиква - al.yank
Бисквитена торта - bouquet
чийзкейк - Tanet
Пудинг в микровълнова - Lizi

--------------------------------------


Ябълков сладкиш
Продукти: 2 яйца, 1/2 ч. чаша кафява захар, 2 ч.чаши овесени ядки, 1/2 ч. чаша брашно, 1/2 ч.чаша орехови ядки, 5-6 лъжици олио, 1 ванилия, 1 бакпулвер, 1 ч.л. канела, 4-5 средни ябълки настъргани
Приготвяне:
Яйцата и захарта се разбиват. Не е задължително с миксер, може и с тел. бъркалка. Брашното се пресява и се разбърква с овесените ядки и бакпулвера. Настърганите ябълки се слагат накрая. Пече се в умерена фурна в намазнена и поръсена с брашно тавичка за около 40-50 мин. Изстива и се нарязва.

Девойката, която ми го каза, първо го печала на 180 докато се надигне, а после на 160, за да се поизсуши. Аз дори го покривам в началото и пека само на 170-175, става по-мек, но пак се изпича идеално.

Няма нужда от друга течност, освен яйцата и ябълките. Правя го без ванилия, канела и орехи, щото нямам, и с обикновен азахар. Като се изпече, може леко да се посоли с кристална захар. Веднъж го правих с круши, вместо ябълки - пак стана превъзходен.
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот nel4o » Пон Ное 23, 2009 11:35 pm

Понеже сега са Коледните пости един напълно постен сладкиш с ябълки:

1 ч.ч. пшеничен грис;
1 ч.ч. захар;
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
Тез неща се смесват в купа. Намазва се тавичката с олио и се ръсва една лъжица от сместа. След това са нужни 3 ч.ч. настъргани ябълки. И започвате да редите - ред настъргани ябълки, ред от сухата смес и така до приключване на продуктите.Винаги трябва да се завършва със суха смес. Надупчвате с молив нагъсто и заливате с 3/4 ч.ч. олио, така че да влезе добре в дупките. Печете на 180 градуса до покафеняване на горния слой. :D
кирилица не е на съседа Киро жена му...

http://raphaelholisticjewelry.com/
Аватар
nel4o
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2751
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 10:38 pm
Пол: Жена

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот Blue sky » Вто Ное 24, 2009 8:46 am

Ей, Сатори, липсваше ми :D
Благодаря за ябълковата рецепта, имам камари ябълки и никакви свестни рецепти с тях :?
He who plants a garden, plants happiness
Аватар
Blue sky
Чист кофеин
 
Мнения: 6064
Години: 39
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 4:35 pm
Пол: Жена

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот Satori » Вто Ное 24, 2009 9:56 am

И вие ми липсвахте ;)

Имам малко за наваксване по готварска линия - т.е. за споделяне туй-онуй. Ето още един сладкиш, ужасно лесен, който пробвах няколко пъти вече:

1 ч.ч. пресято брашно
1 бакпулвер
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 яйце
2 с.л. с връх какао
1 с.л. олио
щипка сол
ванилия, орехи, стафиди и пр. по желание.

Забърква се стандартно - яйцето със захарта, олиото, после киселото мляко. Прибавя се пресятото брашно, предварително добавено какао и бакпулвер. Пече се около 40-50 минути - до готовност - на 175-180 гр. Единият път нямах кисело мляко, но имах по-кисел кефир, и стана още по-добре откъм бухване.
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот Satori » Вто Ное 24, 2009 3:39 pm

Специално за Равик:

Жълта маслена торта

Тортата се състои от два блата с плънка и глазура от гладък шоколадов крем, състоящ се от полусладък (или горчив) шоколад и какао на прах.
Ще използваме бързия метод – забъркване на съставките в една купа. При него в купата се слагат първо всички сухи съставки, след което се добавя масло със стайна температура и малко мляко. Тези съставки се разбъркват, след което се добавят яйцата, ванилията и останалото мляко. Течните съставки се добавят след маслото и брашното, за да се намали набухването на глутена. Това може да стане само ако първо маслото е поело брашното, преди добавянето на млякото, като се получава стягащ ефект. При този метод се получава торта, която буквално се топи в устата и има много влажна, плътна и гладка консистенция. Единствения недостатък е, че така блатовете не набухват колкото при метода, при който първо се прави кремообразна смес от маслото и целите яйца /а не само жълтъците/ и след това се добавя брашното и млякото. Струва си обаче да се постигне ефекта на топящ се в устата сладкиш, за сметка на по-голямо бухване. Най-важното е всички съставки да са със стайна температура и да се спазят указанията за смесване.


Необходими продукти:

За блатовете:
6 големи жълтъка, 1 ч.ч. /240 мл/ прясно мляко, 2 ванилии, 3 ч.ч. /300 г/ пресято брашно, 1 и ½ ч.ч. /300 г/ кристална захар, 20 г бакпулвер, ¾ ч.л. /5 г/ сол, 12 с.л. /170/ г. безсолно масло, със стайна температура и нарязано на парчета.

За крема:
225 г. натурален или обикновен шоколад, натрошен, ¼ ч.ч. /25 г/ натурално /неподсладено/ какао, ¾ ч.ч. /180 г./ прясно мляко, ½ ч.ч. /113 г/ безсолно масло, на парчета, 3 ч.ч. /345 г/ пресята пудра захар, пакетче и половина ванилия.

Забележка: не съм сигурна за количеството ванилия, защото в оригиналната рецепта явно става дума за друга форма, не нашата есенция. Затова на око превърнах количеството по рецепта в наши пакетчета. Коригирайте.

Загрейте предварително фурната на 177 градуса. Поръсете с брашно 2 тавички с размери 23 х 3,75 см, сложете хартия за печене и отново поръсете с брашно.
В средноголяма купа смесете жълтъците, ¼ чаша /60 мл/ мляко и ваниловата есенция.
Размесете добре сухите съставки – брашното, захарта, бакпулвера и солта и към тях добавете маслото и останалата част от млякото – ¾ чаша или 180 мл. Ако използвате миксер, първо бъркайте на ниски обороти, докато се намокрят сухите съставки, след което превключете на средна мощност за около 2 минути, за да стане сместа пухкава. После с лъжица разбъркайте сместа, огребвайки добре по стените, за хомогенно размесване на съставките. Постепенно добавете яйчената смес, на 3 части, като след всяка порция разбивате в продължение на около 30 сек.

Разделете сместа в двете тавички и изравнете с готварска шпатула. Сместа стига до средата на тавичките. Печете между 25 и 35 минути или докато клечката за зъби, забита в средата на тестото, излезе чиста и блатът леко отскача, ако се натисне леко в средата.

Оставете тавичките на решетка да се охладят за около 10 минути. След това обърнете тавичките върху решетка, намазана с мазнина и за да не се разчупят блатовете, ги обърнете с горната страна нагоре. Кремът и глазурата се слагат след като блатовете са напълно изстинали.

Крем: смесете на водна баня /тихо вряща вода/ накълцания шоколад, какаото, маслото и млякото. Бъркайте до разтапяне на шоколада и постигане на гладка смес. Снемете от огъня и с помощта на тел или миксер добавете пудрата захар и ваниловата есенция. Ако сместа е на грахулки, я прецедете, за да стане гладка. Покрийте сместа и я оставете в хладилник да се стегне – това може да отнеме няколко часа.

След като се стегне кремът, го изсипете в купа и разбийте в продължение на минута-две, докато стане хубаво гладък и позволяващ размазване.

След това поставете единия блат в чиния за сервиране, покрийте го с ¾ от сместа, сложете втория блат отгоре и намажете тортата с останалия крем. Покрийте и охладете преди сервиране.

Рецептата е от: Adapted from 'Cake Bible' by Rose Levy Beranbaum and 'Desserts' by Bonnie Stern, http://www.joyofbaking.com/YellowButterCake.html
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот Satori » Вто Ное 24, 2009 4:11 pm

Преди да пусна поредни мнения, чинно прегледах правилата /които мноооого ми харесаха в своята простота и съдържателност/.

Ето един СЛАДКИШ С КРУШИ, на който попаднах, търсейки приложение на едни твърди круши. В крайна сметка ги направих по рецептата за ябълковия сладкиш с овесени ядки, но така или иначе рецептата ми хареса и ще я направя някога. Или най-малкото - ще взаимствам украсата от запечена целувкова смес. Авторката е особено любезна, защото дава отговори на практически въпроси, освен че е пуснала снимков материал за стъпките, като за американци:

http://www.say7.info/cook/recipe/589-Pirog-grushami.html

Ето много свободен превод на основните изрази и/или думи, които може да не се разберат от воле от български:

"сливочное масло" - обикновено масло
"сахар" - захар
"разрыхритель" - бакпулвер
"мука" - брашно
"абрикосы" - кайсии
"безе" - целувкова смес
"крутое тесто" - твърдо тесто
"духовка" - фурна
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот Siamka » Сря Ное 25, 2009 6:58 pm

Забръках ябълковия сладкиш на Сатори. Тестото Стан доста гъсто и лепкаво, но ябълките ще пуснат сигурно вода.
Като го изпека , ще докладвам. Дано не се изложа.
Siamka
Kафенце
 
Мнения: 18
Години: 37
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:02 pm
Пол: Мъж

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот ravik » Сря Ное 25, 2009 7:45 pm

Тъй като имах извара, тези дни търсих сладкиш с извара. Намерих това и изглеждаше божествено :) : http://trydiani.blogspot.com/2009/06/blog-post_10.html. Поради липса на съществена част от съставките обаче, го префасонирах много - предполагам с вишни ще е божествен, но и с ягоди стана страхотен. :)

Сладкиш с извара и ягоди а-ла Равик
Продукти:
За подложката:
- Масло - сложих на око - да стане на нещо като тесто, може би около 200гр.
- Обикновени бисквити (само такива имах) - около 1.5 пакет
- Овесени трици (за да влязат в употреба, че милото редовно си купува :D ) - около 1/2 - 1 чаша
- Ленено семе - 3-4 супени лъжици
За междинния слой:
- 1 бурканче сладко от ягоди
- 1 1/2 чаша смлени орехи
За горния слой:
- 500 гр. извара
- 40 гр. масло
- 6 яйца
- 2 ч.чаша захар (стана твърде сладко, така че според мен може да се намали на половина; ако се слагат вишни, предполагам, че е добре да си останат две чаши)
- 50 мл. прясно мляко
- 3 ванилии за аромат

Смесва се всичко за подложката (бисквитите ги минах с мелачката за орехи :oops: ), разстила се на равномерен пласт и върху него сложих сладкото от ягоди и отгоре орехите.
Отделно изварата се пасира с омекналото масло и млякото на гладък крем.
Разбиват се яйцата със захарта. И постепенно се добавят към сместа с непрекъснато разбиване.
Ароматизира се и се излива върху орехите.

Пече се в умерена фурна – /при мен около 40 мин. на 175 º С и 15 мин. на 150 º С /
Реже се след изстиване, а е вкусен и хладък и студен.

Ние го ядохме на следващия ден - това е общо взето двойна доза и стана огромно количество.
Недей спа! Отивай на SPA!
Цветята ми: http://community.webshots.com/user/ravique
Аватар
ravik
Кафе машина
 
Мнения: 4860
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 5:09 pm
Пол: Жена

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот Siamka » Сря Ное 25, 2009 8:32 pm

Равик, този десерт изглежда страхотен. Как обичам извара на сладкиши...
Аз правя едни подобни мъфини с извара и череши - стават разкошни. Но и това ще го пробвам задължително във формичките на мъфините, но ми се ще да е с пресни или замразени плодове.
Ето моя ябълков сладкиш с овеса. Нещо не ми се получи на външен вид - май-трябваше да бухне повече, но иначе е много вкусен.

Изображение
Siamka
Kафенце
 
Мнения: 18
Години: 37
Регистриран на: Вто Ное 24, 2009 5:02 pm
Пол: Мъж

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот didkec » Чет Ное 26, 2009 1:39 am

Мога ли да питам тук за един сладкиш, издирвам го ако някой го е правил с бонбони лакта, преди доста години го ядах и беше много вкусен, ако някой има рецепта в тефтера моля да я сподели? ;)
Аватар
didkec
Кана кафе
 
Мнения: 508
Години: 38
Регистриран на: Сря Ное 25, 2009 8:11 pm
Местоположение: Den Haag
Пол: Жена

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот Satori » Чет Ное 26, 2009 5:25 pm

Руло с ябълки

4 големи ябълки
4 яйца разделени на белтъци и жълтъци
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
4 с.л. олио
канела, орехи, стафиди по желание
Приготовление
1. На едро ренде настържете ябълките и ги сложете в тава върху хартия за печене. Поръсете на вкус със захар, канела, орехи стафиди.
2. Включете фурната на 180 градуса (160, ако ползвате вентилатор)
3. Разбийте жълтъците с олиото и прибавете меда, ако ще го ползвате вместо захар.
4. Разбийте белтъците на твърд сняг. Без да спирате да разбивате, поръсете отгоре захарта и продължавайте да биете.
5. Когато престанете да чувате скърцането на захарта по дъното на съда, без да спирате разбиването изсипвайте на тънка струйка разбитите жълтъци върху лопатките на миксера и бийте, докато се усвоят напълно.
6. Спрете разбиването и поръсете сместа с брашното. С дървена лопатка или лъжица започнете леко да разбърквате сместа, като бъркате отдолу нагоре - изтегляте сместа от дъното на купата и я "загъвате" върху брашното. Никога не бъркайте енергично и в кръг - така белтъчната смес ще спадне. Уверете се, че не са останали сухи гранулки брашно в сместа.
7. Залейте ябълките със сместа, загладете я равномерно и сложете във фурната за 20-25 мин. , докато тестото стане златисто отгоре.
8. Като се опече, завийте тавата с кърпа, внимателно обърнете наопаки върху равна повърхност и с помощта на кърпата навийте на руло. Може да поръсите с пудра захар.
9. За по-празничен вариант разредете 1-2 с.л. мед с малко вода, намажете рулото и поръсете със смлени орехи или шоколадови пръчици.
Примечание
Ако настържете ябълките заедно с кората, в сладкиша ще има повече фибри - корите почти не се усещат в плънката.
Можете да приготвите сладкиша изцяло без захар, като използвате мед вместо захарта в тестото. За да не става глетаво тестото при този вариант е нужно да добавите още 2 с.л. брашно към първоначалните 4 - така стават общо 6 с.л. брашно.
Ако ябълките не са достатъчно сладки, добавянето на повече стафиди ще направи плънката по-сладка.

Забележка копирам рецептата мот-а-мот.
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот sashy » Съб Ное 28, 2009 7:58 pm

Моля ,дайте ми някоя рецепта за тиквеник,обаче за този който се прави със заливка.Пробвах рецепти от няколко сайта,но не бяха много сполучливи :(
Аватар
sashy
Виенско кафе
 
Мнения: 310
Години: 37
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 4:16 pm
Местоположение: Бургас
Пол: Жена

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот Satori » Съб Ное 28, 2009 8:11 pm

sashy написа:Моля ,дайте ми някоя рецепта за тиквеник,обаче за този който се прави със заливка.Пробвах рецепти от няколко сайта,но не бяха много сполучливи :(


Искаш да кажеш такъв с кори, ама тип млечна баница?
Satori
Баш кафе майстор
 
Мнения: 2795
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 9:14 pm
Пол: Жена

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот sashy » Съб Ное 28, 2009 8:28 pm

Да,точно за този тиквеник питам :)
Аватар
sashy
Виенско кафе
 
Мнения: 310
Години: 37
Регистриран на: Съб Ное 28, 2009 4:16 pm
Местоположение: Бургас
Пол: Жена

Re: Рецепти на сладкиши

Мнениеот розалия » Нед Ное 29, 2009 6:34 pm

Ябълков сладкиш "Бижу"

5 яйца
1,1/2 ч.ч. захар
1,1/2 ч.ч.брашно
4-5 ябълки(обелени и нарязани на дребно като за мусака)-Не настъргани!
1/2ч.ч.олио
1ч.ч. орехи
1 бакпулвер
1 ч.л. канела

Яйцата и захарта се разбиват.Добавят се олиото,брашното с разбъркания в него бакпулвер,
ябълките,канелата и орехите .Още веднъж подчертавам,че ябълките са нарязани на ситни кубчета,а не се стържат на ренде.
Така сладкиша не става клисав.Сместта се изсипва в намазнена тавичка,като е хубаво последната да е средно голяма,за да не
стане много дебел.Пече се на средна температура(ок.170 градуса).
Като изстине се поръсва с пудра захар и се реже на ромбчета.

Забележка:Ако ябълките са сладки захарта може да се намали малко.
Аватар
розалия
Виенско кафе
 
Мнения: 474
Регистриран на: Пон Ное 23, 2009 10:02 pm
Пол: Мъж

Следваща

Назад към Готварство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта