Българска кухня
Re: Българска кухня
има и едно друго което правят към Смолянския край ,обаче не помня как го наричаха
с точени кори -пак е с картоф и извара плънката ,завива се като пощенски плик и се пече на сач от двете страни ,маже с масло -много е вкусно
с точени кори -пак е с картоф и извара плънката ,завива се като пощенски плик и се пече на сач от двете страни ,маже с масло -много е вкусно
-
- Виенско кафе
- Мнения: 444
- Регистриран на: Фев 14, '10, 16:58
- Местоположение: София- гулемото село
Re: Българска кухня
Като чуя българска кухня винаги се сещам за крутмач
Яла съм го като малка в Ябланица.
Знам, че го наричат някъде и катък/купешкият няма нищо общо/, но сега разбрах, че му казват и бурания в някои краища.
От Гуглето копнах това, защото най- много ми допада като описание, както и коментарите под него.
http://nojivilichka.wordpress.com/2007/ ... -loveshki/
Яла съм го като малка в Ябланица.
Знам, че го наричат някъде и катък/купешкият няма нищо общо/, но сега разбрах, че му казват и бурания в някои краища.
От Гуглето копнах това, защото най- много ми допада като описание, както и коментарите под него.
http://nojivilichka.wordpress.com/2007/ ... -loveshki/
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 187 пъти
- Обратна връзка:
Re: Българска кухня
По полето му викат КРОКМАЧ, а из Балканя - КАТЪК. Прави се от овче мляко, което се събира в края на август точно преди да прегорят овцете. В днешно време много рядко можеш да намериш истински катък.
Re: Българска кухня
Яла съм истински един-единствен път и е нещо вълшебно. Беше от Троянския Балкан. Вкусът е толкова характерен и богат /нещо средно между хубаво кисело мляко и сирене/ и няма абсолютно нищо общо с нещата, на които лепват името "катък" сега. Доколкото зная се прави като се подквасва мляко /вероятно точно овче/ със сирене, а не със закваска за кисело мляко, и после отлежава на хладно - в мазе.johnstalker написа:По полето му викат КРОКМАЧ, а из Балканя - КАТЪК. Прави се от овче мляко, което се събира в края на август точно преди да прегорят овцете. В днешно време много рядко можеш да намериш истински катък.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 187 пъти
- Обратна връзка:
Re: Българска кухня
В истинския катък няма и не се слага сирене. Той се прави само от късно овче мляко и сол. Млякото се изварява продължително време, на водна баня, посолява се добре, После се изсипва в глинени делви и се оставя и прохладно място при 10-15 градуса, като всеки ден се разбърква добре. Така се прави докато се сгъсти, около 30 дни. След това се разсипва в по-малки делви или буркани, като се запечатва отгоре с разтопено масло от каймакът който се събира при варенето. Ръсва му се малко жито или ечемик и се прибира пак в мазето.
Re: Българска кухня
Може. Дядото на майка ми го е правил със сирене - вероятно е някаква разновидност.johnstalker написа:В истинския катък няма и не се слага сирене. Той се прави само от късно овче мляко и сол. Млякото се изварява продължително време, на водна баня, посолява се добре, После се изсипва в глинени делви и се оставя и прохладно място при 10-15 градуса, като всеки ден се разбърква добре. Така се прави докато се сгъсти, около 30 дни. След това се разсипва в по-малки делви или буркани, като се запечатва отгоре с разтопено масло от каймакът който се събира при варенето. Ръсва му се малко жито или ечемик и се прибира пак в мазето.
Re: Българска кухня
Моят вариант на Катино мезе:Гео, граф написа:Катино мезе - свинско или телешко месо се нарязва на хапки ( малко по-големи отколкото за кебап ) и се задушава в мазнина и малко вода - да се кавардиса. Прибавят се 1-2 глави лук ( с праз става по-вкусно ) и 150-200 гр. гъби ( най-добре манатарки или печурки ), ситно нарязани, долива се малко вода ( аз слагам и 1/2 ч.ч.вино ), посолява се и се оставя на тих огън да се омъгьоса и да остане почти на мазнината. Овкусява се с лимонов сок, чер пипер, магданоз. Лично не я познавам Ката, ама мезето й е страхотно ...
Свинско или телешко месо се нарязва на хапки ( малко по-големи отколкото за кебап ), на едро се нарязват и гъби. В тава с мааааалко мазнина се запича месото, добавят се гъбите. Докато се пече месото, се вземат две-три по-големи глави лук. Режат се на колелца. В тенджерка с малко мазнина се позапържва лука и се налива вода да го покрие. Сгъстява се с лъжица - две брашно.
Когато месото е почти готово, върху него в тавата се изсипва лучения сос и се допича.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Българска кухня
Може ли само да упомена в асортиментажа на българската кухня любимото ми ястие - кебапче и шопска салата.
Re: Българска кухня
Обичам шопската салата, мастика ледена да пия ....lila написа:Може ли само да упомена в асортиментажа на българската кухня любимото ми ястие - кебапче и шопска салата.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 187 пъти
- Обратна връзка:
Re: Българска кухня
И руси мацки по розови бански да... Какво стана със снимките?nel4o написа:Обичам шопската салата, мастика ледена да пия ....lila написа:Може ли само да упомена в асортиментажа на българската кухня любимото ми ястие - кебапче и шопска салата.