Българска кухня
Българска кухня
Българската кухня има страхотни попадения, които ни се услаждат не само защото могат да ни носят хубави спомени от детството.
Родопската кухня обаче е нещо специално, както са и Родопите /ама за тях в друга тема/. Ето какво имах удоволствието да опитам за една прекрасна седмица край Смолянските езера.
Пататник. Понеже си го поръчвах почти на всяко сядане в кръчми, успях да установя, че се различава основно по подправките. Най-много ми хареса вариантът с умерено към малко количество джоджен и една идея чубрица /а не само с много, много джоджен/, натюр, или поръсен с кашкавал.
Родопски клин. Опитах само едно залче, но много ми хареса.
Манатарки. Ядохме ги един път във вариант с масло, чесън и мащерка. Храна за боговете. Превъзходно приготвени, а съчетанието на ароматите е достойно за превъзнасяне в най-снобарските лайф-стайл и енотечни - или там каквото са - издания.
Родопските картофи - дори просто сварени, тип отлежала в хладилника ресторантска заготовка за тъпи клиенти, дето не искат все пържено да си поръчват, пак са превъзходни.
Родопската кухня обаче е нещо специално, както са и Родопите /ама за тях в друга тема/. Ето какво имах удоволствието да опитам за една прекрасна седмица край Смолянските езера.
Пататник. Понеже си го поръчвах почти на всяко сядане в кръчми, успях да установя, че се различава основно по подправките. Най-много ми хареса вариантът с умерено към малко количество джоджен и една идея чубрица /а не само с много, много джоджен/, натюр, или поръсен с кашкавал.
Родопски клин. Опитах само едно залче, но много ми хареса.
Манатарки. Ядохме ги един път във вариант с масло, чесън и мащерка. Храна за боговете. Превъзходно приготвени, а съчетанието на ароматите е достойно за превъзнасяне в най-снобарските лайф-стайл и енотечни - или там каквото са - издания.
Родопските картофи - дори просто сварени, тип отлежала в хладилника ресторантска заготовка за тъпи клиенти, дето не искат все пържено да си поръчват, пак са превъзходни.
Re: Българска кухня
Ми аз не ги знам Ще изровя нещо и ще пиша.DOBI написа:Ако пуснеш и рецептите-направо ще си безценна!
Поправка - Букет беше пускала наскоро рецепта за пататник. Ще потърся и други.
Последно промяна от Satori на Сеп 12, '10, 20:17, променено общо 1 път.
Re: Българска кухня
добре де ,ама родопския клин и пататника не е ли едно и също баба ми навремето правеше и го наричаше и по двата начина .Божеееее как ми се дояде някой може ли да прави? да му дойда на гости
Re: Българска кухня
Ми може и да е едно и също в смисъл, че плънката е картофи или ориз, с кори. Ядох вариант и с картофи - точно като пататник, но между кори, и с ориз - и двата бяха много хубави. Това с картофите обаче беше по-мазно.elina написа:добре де ,ама родопския клин и пататника не е ли едно и също баба ми навремето правеше и го наричаше и по двата начина .Божеееее как ми се дояде някой може ли да прави? да му дойда на гости
Забравих да уточня, че повече ми харесва вариантът на пататник с лук.
Ето рецептата на Букет: Пататник, Ястия без месо
Относно манатарките - някой на масата каза, че ако не са притовени като хората, ставали лигави. Един път наистина ги бях яла и бяха по-лигави - но пак много вкусни /в едно кръчме в Момин проход/, но този път бяха превъзходни - топяха се в устата.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11809
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 146 пъти
- Получил благодарност: 186 пъти
- Обратна връзка:
Re: Българска кухня
Манатарките ги правя аз с ориз, лигавеят понякога, а понякога не, за сметка на това имат неповторим аромат.
Re: Българска кухня
дааа не се замислих ,може едното да е пататник другото клин -тя правеше вариант с картофи и извара ,с картофи и лук ,и с ориз .
иначе се прави супер лесно -стига да можеш да точиш де незнам дали с готови кори става..
манатарки само пекани съм яла -не ми харесаха особено ,обаче пачи крак -пържен в масло ....ммммм
иначе се прави супер лесно -стига да можеш да точиш де незнам дали с готови кори става..
манатарки само пекани съм яла -не ми харесаха особено ,обаче пачи крак -пържен в масло ....ммммм
- Гео, граф
- Наркоман
- Мнения: 15871
- Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
- Местоположение: София-Подуенската градинка
- Дал благодарност: 836 пъти
- Получил благодарност: 1686 пъти
Re: Българска кухня
Катино мезе - свинско или телешко месо се нарязва на хапки ( малко по-големи отколкото за кебап ) и се задушава в мазнина и малко вода - да се кавардиса. Прибавят се 1-2 глави лук ( с праз става по-вкусно ) и 150-200 гр. гъби ( най-добре манатарки или печурки ), ситно нарязани, долива се малко вода ( аз слагам и 1/2 ч.ч.вино ), посолява се и се оставя на тих огън да се омъгьоса и да остане почти на мазнината. Овкусява се с лимонов сок, чер пипер, магданоз. Лично не я познавам Ката, ама мезето й е страхотно ...
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11809
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 146 пъти
- Получил благодарност: 186 пъти
- Обратна връзка:
Re: Българска кухня
Пържените манатарки са по-добри от пачия крак. Печена никога не съм ял.elina написа:дааа не се замислих ,може едното да е пататник другото клин -тя правеше вариант с картофи и извара ,с картофи и лук ,и с ориз .
иначе се прави супер лесно -стига да можеш да точиш де незнам дали с готови кори става..
манатарки само пекани съм яла -не ми харесаха особено ,обаче пачи крак -пържен в масло ....ммммм