10 мин! Френска кухня - пържоли с пипер и сметана
-
- Дълго кафе
- Мнения: 149
- Регистриран на: Дек 29, '09, 16:00
10 мин! Френска кухня - пържоли с пипер и сметана
Ето ме пак, точно като загубихте надежда че изобщо някога пак ще се появя. Но не! Надежда всяка такава тука оставете. Пак се почва, ужас!
През цялото време в което не съм ви липсвал изобщо съм се занимавал с изкусуряване на настоящата рецепта. С нищо друго. Така че поне прегледайте написаното. Крайния резултат, както и в другите рецепти които публикувам, е изненадващ - вкуса е сладък и пиперен и изобщо рецептата е ужасно близо до най-типичното френско ястие което може изобщо да приготвите - "Пържола с пипер". Много пипер при това.
Ако не ви е ясно какво е то това френска кухня отделете 10 мин и ще ви стане ясно. Тежка, мазна, проста. В основата са прости селски похвати създаващи невероятен вкус. Това е то френската кухня. Това е много типичен пример, така че нямате оправдание да не пробвате:
И така, съставките:
- Пържоли
- Лук
- Сол + пипер
- Сметана
Пържолите трябва да са тънки. Тукашните са около 1 см. И месото изобщо няма мазнини, та го продават вече начукано. С чук надявам се. Но май е с някаква машина всъщност. Както и да е - не избирайте дебели пържоли.
Лука трябва да е много голяма глава. Това е важно за крайния вкус. Ако сложим прекалено малко лук вкуса няма да е френски. А кой не обича големи глави и френски работи? Да не се отплесвам обаче...
Солта и пипера са си сол и пипер. Може би тук, просто като интресен факт, можем да отбележим че черния пипер се внася главно от Индия. Сушат го на бели чаршафи и преобръщат внимателно всяко зрънце за да се изсуши добре. Да, обръщането става с крака. Главно мъжки. Черни индийски мъжки крака. Надяваме се поне не с ярко червен лак, ама то няма значение всъщност. Просто интересен факт.
Сметана. Хм, тук това което ползвам не е сметана. Казва се "Heavy Whipping Cream" - демек мазно мляко за разбиване на крем. Ако някой може да го преведе/обясни по-добре нека не се стеснява. Много е мазно това дето ползвам - мазнината ти се лепи по небцето - кучетата горките се облизват 10 мин. като им дам малко да близнат. Затова мисля че сметана ще става. Но не и масло!
И така. Снимки, както винаги:
Съставките - пържола, сметана, сол/пипер, лук
И отблизо, за тия дето обичат да гледат сурово месо отблизо:
Режем лука на едро. Мъжката. Както казах - не бива да е малко, но бе бива и да е накълцан на дребно. Целим карамелизиран вкус. Ако парченцата са дребни ше прегорят и тогава никакво френско удоволствие няма да получим:
Ето, пълен тиган с едро накълцан лук. Да, много е. Но нали се свива накрая. Тоест искаме да почнем с много и едро, за да завършим с вкус който да си е направо прекрасно усещане... Айде да не правя пак и аз разни асоциации... Големи пък после малки...
Тук лука явно се пържи. Нека му е, да не е съгрешавал. Аз как не съгрешавам никога?
Тук лука е почти готов. Искаме да няма препържени парченца. Пържолите се пържат 8 минути и лука би се препържил до черно тук таме. Стремим се да пресметнем всичко това:
Солим и пиперим едната страна на пържолата. Както се вижда не пестим пипера. Със солта обаче по-внимателно - сигурен знак че сме пресолили е белоснежен слой покриващ пържолата. По-полека, прилагаме здрав смисъл със солта. Пипера обаче - яко:
Слагаме пържолите с напиперената/насолена страна надолу. Пържим 4 мин. За вашето месо може да е по-друго, то е ясно. Но няма да е прекалено дълго ако пържолите ви са тънки:
След 4 мин. обръщаме пържолите и пак яко пиперим и солим. Пържим 3 мин.
На 3-тата минута слагаме 3/4 чаша сметана. Тя трябва да се изложи на огъня не повече от 1 мин. Иначе почва да се разпада на разни си там съставки нейни си, сметанени. Вкуса се отдалечава от френския при това. За това - не повече от 1 мин за сметаната.
Тук вече е готово:
И отблизо. Мамо!
Скочиха сами в чинията, дори и хляб грабнаха за украса. Ох!
Ах! Приближавам сеее...
Bon Appétit!
--Николай
През цялото време в което не съм ви липсвал изобщо съм се занимавал с изкусуряване на настоящата рецепта. С нищо друго. Така че поне прегледайте написаното. Крайния резултат, както и в другите рецепти които публикувам, е изненадващ - вкуса е сладък и пиперен и изобщо рецептата е ужасно близо до най-типичното френско ястие което може изобщо да приготвите - "Пържола с пипер". Много пипер при това.
Ако не ви е ясно какво е то това френска кухня отделете 10 мин и ще ви стане ясно. Тежка, мазна, проста. В основата са прости селски похвати създаващи невероятен вкус. Това е то френската кухня. Това е много типичен пример, така че нямате оправдание да не пробвате:
И така, съставките:
- Пържоли
- Лук
- Сол + пипер
- Сметана
Пържолите трябва да са тънки. Тукашните са около 1 см. И месото изобщо няма мазнини, та го продават вече начукано. С чук надявам се. Но май е с някаква машина всъщност. Както и да е - не избирайте дебели пържоли.
Лука трябва да е много голяма глава. Това е важно за крайния вкус. Ако сложим прекалено малко лук вкуса няма да е френски. А кой не обича големи глави и френски работи? Да не се отплесвам обаче...
Солта и пипера са си сол и пипер. Може би тук, просто като интресен факт, можем да отбележим че черния пипер се внася главно от Индия. Сушат го на бели чаршафи и преобръщат внимателно всяко зрънце за да се изсуши добре. Да, обръщането става с крака. Главно мъжки. Черни индийски мъжки крака. Надяваме се поне не с ярко червен лак, ама то няма значение всъщност. Просто интересен факт.
Сметана. Хм, тук това което ползвам не е сметана. Казва се "Heavy Whipping Cream" - демек мазно мляко за разбиване на крем. Ако някой може да го преведе/обясни по-добре нека не се стеснява. Много е мазно това дето ползвам - мазнината ти се лепи по небцето - кучетата горките се облизват 10 мин. като им дам малко да близнат. Затова мисля че сметана ще става. Но не и масло!
И така. Снимки, както винаги:
Съставките - пържола, сметана, сол/пипер, лук
И отблизо, за тия дето обичат да гледат сурово месо отблизо:
Режем лука на едро. Мъжката. Както казах - не бива да е малко, но бе бива и да е накълцан на дребно. Целим карамелизиран вкус. Ако парченцата са дребни ше прегорят и тогава никакво френско удоволствие няма да получим:
Ето, пълен тиган с едро накълцан лук. Да, много е. Но нали се свива накрая. Тоест искаме да почнем с много и едро, за да завършим с вкус който да си е направо прекрасно усещане... Айде да не правя пак и аз разни асоциации... Големи пък после малки...
Тук лука явно се пържи. Нека му е, да не е съгрешавал. Аз как не съгрешавам никога?
Тук лука е почти готов. Искаме да няма препържени парченца. Пържолите се пържат 8 минути и лука би се препържил до черно тук таме. Стремим се да пресметнем всичко това:
Солим и пиперим едната страна на пържолата. Както се вижда не пестим пипера. Със солта обаче по-внимателно - сигурен знак че сме пресолили е белоснежен слой покриващ пържолата. По-полека, прилагаме здрав смисъл със солта. Пипера обаче - яко:
Слагаме пържолите с напиперената/насолена страна надолу. Пържим 4 мин. За вашето месо може да е по-друго, то е ясно. Но няма да е прекалено дълго ако пържолите ви са тънки:
След 4 мин. обръщаме пържолите и пак яко пиперим и солим. Пържим 3 мин.
На 3-тата минута слагаме 3/4 чаша сметана. Тя трябва да се изложи на огъня не повече от 1 мин. Иначе почва да се разпада на разни си там съставки нейни си, сметанени. Вкуса се отдалечава от френския при това. За това - не повече от 1 мин за сметаната.
Тук вече е готово:
И отблизо. Мамо!
Скочиха сами в чинията, дори и хляб грабнаха за украса. Ох!
Ах! Приближавам сеее...
Bon Appétit!
--Николай
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11807
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 145 пъти
- Получил благодарност: 184 пъти
- Обратна връзка:
Re: 10 мин! Френска кухня - пържоли с пипер и сметана
Ето го бре! Заради него и пържоли ще проям! Всъщност свинско филе ям, и още утре вечер ще се опитам да направя една репродукция на френска тематика. Ех, как ги обичам тези френски работи! Каке-еее, според теб това от френската кухня ли е излязло, или е поамериканчено?
Нико, тез пържоли приличат на телешки?! Хм.. аз май и телешко мога да ям!
Нико, тез пържоли приличат на телешки?! Хм.. аз май и телешко мога да ям!
Re: 10 мин! Френска кухня - пържоли с пипер и сметана
изкефих се , трябва ходиш да разяждаш детските градини
утре форумджийките ще смърдят на пържен лук , гаранция
пак ела за изобщо
-
- Дълго кафе
- Мнения: 149
- Регистриран на: Дек 29, '09, 16:00
Re: 10 мин! Френска кухня - пържоли с пипер и сметана
Да Джоне, да Сталкере,
Тия са телешки пържоли. Ние тук може мюсуманите да мразим и да им горим кораните и прочее, но като стане въпрос за прасета и ние се дърпаме. Е, не яко. Но основното месо дето се консумира тука е телешко. Тия пържолки и те така - следват течението.
Рецептата е творение на Лу. Както май съм споменавал тя е била дълги години личен готвач на различни ново и неново богаташи по Европата. Да е човек готвач то не се учи доколкото схващам. И не е въпрос на следване на рецепта.
Тоест тая рецепта си е направо произведение на изкуството - творение демек, създадено по чувство и усет. Аз само следвам.
Останала ми е още една рецепта да ме научи и вече ще и знам 'сичките тайни. И веднага се развеждам! Ама тя хитра - крие какво ли не и се подиграва при това. Айде да не казвам какво ми разкри едва след 8 год. съвместен живот. Философски погледнато и жената и мъжа трябва да имат малки тайни които да разкриват един на друг през целия си съвместен живот. Но това тука е раздела 'Готварство' май...
Та така, пак се фокусирай на последната снимка.
Тия са телешки пържоли. Ние тук може мюсуманите да мразим и да им горим кораните и прочее, но като стане въпрос за прасета и ние се дърпаме. Е, не яко. Но основното месо дето се консумира тука е телешко. Тия пържолки и те така - следват течението.
Рецептата е творение на Лу. Както май съм споменавал тя е била дълги години личен готвач на различни ново и неново богаташи по Европата. Да е човек готвач то не се учи доколкото схващам. И не е въпрос на следване на рецепта.
Тоест тая рецепта си е направо произведение на изкуството - творение демек, създадено по чувство и усет. Аз само следвам.
Останала ми е още една рецепта да ме научи и вече ще и знам 'сичките тайни. И веднага се развеждам! Ама тя хитра - крие какво ли не и се подиграва при това. Айде да не казвам какво ми разкри едва след 8 год. съвместен живот. Философски погледнато и жената и мъжа трябва да имат малки тайни които да разкриват един на друг през целия си съвместен живот. Но това тука е раздела 'Готварство' май...
Та така, пак се фокусирай на последната снимка.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11807
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 145 пъти
- Получил благодарност: 184 пъти
- Обратна връзка:
Re: 10 мин! Френска кухня - пържоли с пипер и сметана
Виждам чийзкейк в близката далечниа, нали?!Голем Бел Нико написа:..
Та така, пак се фокусирай на последната снимка.
Re: 10 мин! Френска кухня - пържоли с пипер и сметана
Нико,не знам от кой точно крй на Франция е рецептата,но с този лук е доста поамериканчена.
Когато се прави сос с лук никога не използват този,който си пуснал.Изпозва се единствено и само този сорт
За сосовете се използва само квасена сметана,която при топлинната обработка сама се втечнява.А и тука са фенова на телешкото,не на свинското.
Но пък аз не мсе смятам за кой знае колко веща.Иначе френската кухня е доста финна и доста пипкава за приготовление,като технологиите са им доста връткави и сложни за мене
Иначе определено излежда доста вкусна и с кеф ще се опитам да я направя-така де за 10 минути манджа за всички,пък и вкусна си е направо вътхът!После ще докладвам!Хем за тази вечер пържоли съм предвидила
Когато се прави сос с лук никога не използват този,който си пуснал.Изпозва се единствено и само този сорт
За сосовете се използва само квасена сметана,която при топлинната обработка сама се втечнява.А и тука са фенова на телешкото,не на свинското.
Но пък аз не мсе смятам за кой знае колко веща.Иначе френската кухня е доста финна и доста пипкава за приготовление,като технологиите са им доста връткави и сложни за мене
Иначе определено излежда доста вкусна и с кеф ще се опитам да я направя-така де за 10 минути манджа за всички,пък и вкусна си е направо вътхът!После ще докладвам!Хем за тази вечер пържоли съм предвидила
Re: 10 мин! Френска кухня - пържоли с пипер и сметана
И аз веднага се засилих утре да правя тази рецепта, но мъжО каза, че няма да стане, защото телешкото, което тук се продава не било като американското т.е породите, които там консумират ги нямаме тук И какво да правя сега? С пилешко ли да пробвам
Търся добри хора
-
- Кафеджия/Кафеджийка
- Мнения: 1098
- Регистриран на: Ное 29, '09, 23:15
- Местоположение: Бургас
Re: 10 мин! Френска кухня - пържоли с пипер и сметана
Tук в България телешкото е от кравите дето са стари и болни и вече не дават мляко или са прясно заклани починали от "луда крава", "птичи грип", "свински грип", "шап", "коклюш", "чума" и т.н. ... прясно, прясно, колко да са прясно зкалани... в близките 2-3 дена след погребението им
Лимонът по форма е жълт.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Теорията за съответствията, оформила се още в недрата на декадентството, е в основата на цялата естетика на символизма.
Re: 10 мин! Френска кухня - пържоли с пипер и сметана
Да, пробвай с пилешко. Наистина са различни породитеbouquet написа:И аз веднага се засилих утре да правя тази рецепта, но мъжО каза, че няма да стане, защото телешкото, което тук се продава не било като американското т.е породите, които там консумират ги нямаме тук И какво да правя сега? С пилешко ли да пробвам