Вино и ракия
Вино и ракия
Наближава края на лятото,казаните вече започват да пушат,време е за ракията .
Така.Няколко години пека ракия на селския казан,много е забавно,но всяка година нещо прецаквам джибрите.Или закъснявам със захарта,или джибрите все още не са станали и отивам на казана .
Ракия става,но искам да я изпипам както трябва,да стане още по -добра .
Моля за рецепти
И който каже,че правенето на ракия не е хоби,жестоко се лъже.Всяко нещо в което се влага страст ,е хоби .
Така.Няколко години пека ракия на селския казан,много е забавно,но всяка година нещо прецаквам джибрите.Или закъснявам със захарта,или джибрите все още не са станали и отивам на казана .
Ракия става,но искам да я изпипам както трябва,да стане още по -добра .
Моля за рецепти
И който каже,че правенето на ракия не е хоби,жестоко се лъже.Всяко нещо в което се влага страст ,е хоби .
Re: Вино и ракия
Преди години дядо ми вареше ракия на селския казан заедно с шурея. Двамата голяма партия бяха. Та ракията се вареше дълго, много се опитваше и посред нощ се прибираха едвам долазвайки с песни Атракция просто. Предполагам на баба ми хич не й е било весело - и мъжО и братО пияни на кирка След това баща ми започна да пече ракия на вилата. Като дойдеше време, майка ми го оставяше мъдро за седмица сам.
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Вино и ракия
Винаги съм на принцип, че каквото и да правиш трябва да прочетеш доста и да го правиш с любов. Адмирации за темата
Има много неща, които трябва да се спазят, но при нас е задължително ракията да е двойна преварка. Така сме доста по ясно за качеството, което пием. Другото после, че в момента не мога да пиша
Има много неща, които трябва да се спазят, но при нас е задължително ракията да е двойна преварка. Така сме доста по ясно за качеството, което пием. Другото после, че в момента не мога да пиша
Последно промяна от orkud на Юли 20, '10, 19:20, променено общо 1 път.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11805
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 145 пъти
- Получил благодарност: 185 пъти
- Обратна връзка:
- Мария Николова
- Наркоман II ранг
- Мнения: 31531
- Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
- Местоположение: Нова Загора
- Дал благодарност: 817 пъти
- Получил благодарност: 1740 пъти
Re: Вино и ракия
Гроздето доставях аз. Всичко до варенето си го правеше Николай. Варенето на ракията беше моя работа. Носех само брашно за "запечатване" на казана. Така обичах деня на казана! Винаги се случваше син, слънчев ден, опасан от първите есенни паяжини. Разнася се мирис на скара и той надделява над мириса на джибри и ракия. Всички са кавалери и аз само гледам да не изръсят "матряла" ми извън казана. Тогава си пушех неограничено и се кефех да си запаля с огнен въглен цигарата. Никога нищо не съм слагала. За да е хубава ракията, стигаше само "мискеУтунела"! Ама не изцедени джибрички, а грозде.
Мисля, че двамата влагахме голям мерак в своя дял от "производството" на ракията.
Мисля, че двамата влагахме голям мерак в своя дял от "производството" на ракията.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
а да му разкриеш неговите.
Re: Вино и ракия
Рецепта за добро джибри,Джонка.Иначе съм спец по самото печене на ракия .johnstalker написа:Ето я и моята тема! Какви рецепти Евита?
Значи от 7 години живея в къща,6 правих ракия,само миналата година не.
Първата година направих супер ракия от сини сливи,супер пивка,ароматна,почти без захар защото годината беше много гореща и слънчева,та плодовете бяха много сладки.Абе беше перфектна .Следващите години само джанковица,по -кофти е като качество, но не е зле.Два пъти май изпусках джибрите,бяха готови а аз още се мотках и закъснях с ходенето на казана.
За това искам съвети като например -"слагаш плодовете,заливаш със захар и чакаш например 20 дни".
Re: Вино и ракия
Откак мъж ми пътува,всяка година или купувам гроздето и залагам материала или варя,според зависи по кое време той си е тук.Не се признава друго ,освен грозде и то чист мускат-отонел,никакви мешавици.Според захарността на 150кг.материал,слагаме 10-15кг.захар,задължително се махат чепките(мале как го мразя това).Изчистения плод слагаме в два бидона,топла вода,захар.Хубаво се разбива с дрелката ,да може зърната да се намачкат максимално и да пуснат възможно повече сок-има едни джаджи за бъркане на разтвор,с нея.После всеки ден се бъркат джибрите с пръчка,ама колко дена беше забравих.И вече се следи да "паднат"джибрите(плода пада на дъното на бидона),но то си зависи от това,колко е топло времето.След това е готово за варене.Ако се запечата съда хубаво,могат доста време да изкарат до варенето,важното е да не изветрее.
Ааа,в джибрака слагаме и хл.сода.
Ааа,в джибрака слагаме и хл.сода.
Истината рядко е чиста и никога проста!
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
http://bonko.snimka.bg/hobby/moite-cvetya.30518
Re: Вино и ракия
ммм да както се казва от хубава мома - хубава булка ще стане. за мен важен е материала... сливовата като знаете се прави бавно и се препича поне два пъти, за да е пивка и меко да се лее по езика./За консултация Джони/ Препоръчвателно е сливите да са озрали и да не им се слага допълнително захар. правим също и от кайсии и праскови,защото имаме такава градина,но си харесваме сливовата....Е и гроздово правим - мускатова и от перла,дори и от ркацители.То при нас се изпива повече ракия отколкото вино.Ценители на кехлебаренате течност сме..а казана ни е електричски дори бебе може да го пусне...голямо си е предимство ,а и материала незагорява..
Последно промяна от verji на Юли 20, '10, 22:37, променено общо 1 път.