Вино и ракия

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
ZAPLESKA
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1360
Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
Местоположение: до Пловдив
Обратна връзка:

Re: Вино и ракия

Мнение от ZAPLESKA »

имах един познат, викаше "няма лоша ракия има лоши пиячи" , харен човек беше, ама рано се спомина, обаче като видя ракия и все се ухилвам с тая реплика, нищо че не пия и само отлежават в разни дамаджани из мазата ... та в тоя ред на мисли алкохолно ферментирали да попитам: ракия разваля ли се? че не знам по какво да разбера дали е за хвърляне или да я оставя :hmmm:
ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
evita
Кафе машина
Мнения: 3312
Регистриран на: Ное 23, '09, 19:20

Re: Вино и ракия

Мнение от evita »

Не се разваля.
Но е добре да не е в пластмасови съдове и е желателно да е на тъмно :nod:
Аватар
mucunka
Кафе машина
Мнения: 3128
Регистриран на: Ное 29, '09, 18:57
Местоположение: София,Световрачене
Дал благодарност: 19 пъти
Получил благодарност: 33 пъти

Re: Вино и ракия

Мнение от mucunka »

Няма развалена ракия.Колкото по-отлежава,толкова по-хубава става.Знам го от пиячи.По този повод,имам близък,лятото прекарва на една вила високо над Петрич.Той събира плодовете само от земята,така били максимално захарни.Та същият ми лелинчо,там казват свако ,вари цяло лято ракия и дава на приятели.Но за себе си оставя 365 л.ракия,за всеки ден от годината,да си има
за всеки ден нещо сигурно. :lol:
АКО ИСКАШ ДА СЕ ПОЧУВСТВАШ БОГАТ,ПРОСТО ПРЕБРОЙ ВСИЧКИТЕ СВОИ НЕЩА,КОИТО НЕ СИ КУПИЛ С ПАРИ.
http://mucun72.snimka.bg/daily/dostignata-mechta.752721
моите цветя
моите гоблени
Аватар
ZAPLESKA
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1360
Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
Местоположение: до Пловдив
Обратна връзка:

Re: Вино и ракия

Мнение от ZAPLESKA »

значи им е добре :nod: има една със спиртосана краставица вътре :D като извънземно в буркан е :lol:
ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11805
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 145 пъти
Получил благодарност: 185 пъти
Обратна връзка:

Re: Вино и ракия

Мнение от johnstalker »

В дъбови бъчви, и на сухи места с големи температурни амплитуди. Така най-добре отлежава тази божествена напитка и придобива кехлибарен цвят и аромат. :daaa: Добри резултати има също и при отлежаване в салкъмови бурета, но там не бива да престоява повече от две години. :daaa:
Аватар
evita
Кафе машина
Мнения: 3312
Регистриран на: Ное 23, '09, 19:20

Re: Вино и ракия

Мнение от evita »

Джонка ,какво е салкъм :oops: ?
Имам дъбово и акациево.За рИкия кое е по-добро?
Аватар
ZAPLESKA
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1360
Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
Местоположение: до Пловдив
Обратна връзка:

Re: Вино и ракия

Мнение от ZAPLESKA »

салкъм=акация
ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
johnstalker
Наркоман
Мнения: 11805
Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
Дал благодарност: 145 пъти
Получил благодарност: 185 пъти
Обратна връзка:

Re: Вино и ракия

Мнение от johnstalker »

Акация - Салкъм. Правят се и комбинирани бурета от 4 дъги акация и една дъга черница за по-дъгла употреба, както и за по-сигурното оцветяване на ракията от черниковите дъги. Акацията дава един неповторим медец цвят, който се дообгатява от черницата и става по-наситен. Чисто черниково буре не съм виждал. :daaa:
Аватар
ZAPLESKA
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1360
Регистриран на: Май 2, '10, 18:53
Местоположение: до Пловдив
Обратна връзка:

Re: Вино и ракия

Мнение от ZAPLESKA »

тука слагат парчета черница в бурето или дамаджаната за да се оцвети ракията
ИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Вино и ракия

Мнение от Titi »

ZAPLESKA написа:тука слагат парчета черница в бурето или дамаджаната за да се оцвети ракията
и при нас така :dovolen: Свекъра ми вече направи джанковата ракия.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”