Страница 59 от 67

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Сеп 15, '16, 13:41
от patrisiq22
Наскоро ядох уникално вкусни тракийски катми, някой може ли да ми даде изпитана рецепта за тях?

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Ное 25, '16, 16:20
от Гео, граф
Имам замразен паламуд. Искам да го направя за Никулден, ама не знам как :hmmm: . Та моля за някаква вкусна рецепта, без печене на скара :arrow:

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Ное 25, '16, 16:33
от Lois
печене във фурна :)
малко лимон и магданоз в коремите, ако няма девисил, сол-пипер, малко зехтин, завиваш в хартия за печене и печеш.

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Ное 25, '16, 18:24
от краси кубарелова
Гео, граф написа:Имам замразен паламуд. Искам да го направя за Никулден, ама не знам как :hmmm: . Та моля за някаква вкусна рецепта, без печене на скара :arrow:
Гео, искаш да го осолиш ли? Лакерда- това е класиката за приготвяне на паламуд. Колкото е по едър, по- добре. Тайната в приготвянето на паламуда е доброто почистване от съсирена кръв. Почисти и към опашката, там има една по- твърда част.
Щом паламудът е замразен, го полуразмрази- да остане леко твърд. Размразената докрай риба се чисти по- трудно. Приготви си морска сол. Почисти вътрешностите, измий добре на течаща вода и приготви саламура от вода и сол. Солеността на саламурата се пробва с яйце. Добра е, когато потопено в нея яйце изплува на "пет стотинки". Потапяш рибата в саламурата . Престоява една нощ. На следващия ден вадиш, измиваш добре и пак слагаш в саламура. На втория, третия ден саламурената водичка вече е чиста. Вадиш, измиваш много хубаво и оставяш да се отцеди. Нарязваш на шайби и нареждаш плътно в буркан. Запържваш олио с хапка хляб. Когато хлябът покафенее, олиото е готово. Охлаждаш, заливаш рибата с олиото, отгоре изстискваш един лимон . Можеш да сложиш миризми, каквито харесвате. Аз слагам само чер пипер. Държиш буркана с риба в хладилника. По този начин ще имаш риба за Никулден. Преди да поднесеш, обелваш ципата.
Веян паламуд не правя заради чайките. Една година ми отмъкнаха веяната скумрия и оттогава не рискувам.

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Дек 19, '16, 09:22
от mihaela123
patrisiq22 написа:Наскоро ядох уникално вкусни тракийски катми, някой може ли да ми даде изпитана рецепта за тях?
Изпробвай тази рецепта .......... , стават божествено вкусно. Може да ги приготвиш и солени, но аз лично съм почитател на сладкото и правя само сладки катми.

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Дек 26, '16, 20:56
от Гео, граф
Защо всички "лесни" рецепти започват с думите: "Вземете килограм свинско, авокадо, перо от задника на полярна сова, три очи от динозавър и киноа"? Откъде, мамицата му, да търся свинско? :o ... :lol: :lol: :lol:

Това май беше за тема Смешки :swink:

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Дек 27, '16, 09:44
от bibi
:srofl: :sgiggle: :ssmiah:

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Дек 30, '16, 23:13
от patrisiq22
Михаела, много ти благодаря. Направих и станаха страхотни.

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Мар 22, '17, 16:05
от kertura
Дайте, моля, рецепта за "социалистически" толумбички, че ме изядоха вече в къщи за пусти толумби! "Социалистически" ще рече "онези, дето като ученици ги ядяхме за по 9 ст. в сладкарниците" - цитирам ММ. Правила съм толумби по поне 5 различни рецепти, все нещо не им е ОК. Та ми трябва технология най-проста, предполагам без масло (не вярвам по сладкарниците да са слагали таквиз скъпотии), но може пък и с масло, с една дума - стара, многократно изпитана рецепта за толумбички.

Re: Търся рецепта

Публикувано на: Мар 22, '17, 19:05
от ln_none
Аз толумби не правя, но имам една стара тухла рецептурник на заведенията за обществено хранене. Мисля, че би трябвало да е тази, която търсиш, но не мога да гарантирам ;)

Изображение

Изображение