Търся рецепта

Изкушения за лакомници и гурмани.
Публикувай отговор
kristofa

Re: Търся рецепта

Мнение от kristofa »

Здравейте! Търся рецепта за свинси шол, сварен в зелев сок. Приготвено така, месото имало вкус на шунка. Моля, ако някой е правил, да ме светне :stiskam:
Аватар
stp_stp
Виенско кафе
Мнения: 331
Регистриран на: Мар 12, '13, 21:58

Re: Търся рецепта

Мнение от stp_stp »

Търся рецепта за сироп от цветовете на бъз - колко цвята, в какво количество вода се киснат, колко захар и пр.
Моля, ако някой е правил, че сега е момента :stiskam:
mama_li

Re: Търся рецепта

Мнение от mama_li »

Ето рецептата, по която действах миналата година:
10 големи цвята бъз
1 лимон
3 литра студена вода
2 кг. захар
1 чаена лъжичка/кг. захар лимонена киселина
Цветовете се накисват заедно с нарязания лимон за 24 часа. Прецежда се, лимонът се изстисква, добавя се захарта и се бърка до нейното разтваряне. Накрая се добавя лимонената киселина. Разсипва се в определените съдове/бурканчета, шишета .../ и се стерилизира 5 минути.

Захарта я разбърквах от време на време, когато минавах край съда. Не съм стояла да бъркам непрекъснато.
Може да се добавят и няколко цвята акациев цвят. Всъщност, май не направих особена разлика в аромата :snif: .
Аватар
stp_stp
Виенско кафе
Мнения: 331
Регистриран на: Мар 12, '13, 21:58

Re: Търся рецепта

Мнение от stp_stp »

mama_li написа:Ето рецептата, по която действах миналата година:
10 големи цвята бъз
1 лимон
3 литра студена вода
2 кг. захар
1 чаена лъжичка/кг. захар лимонена киселина
Цветовете се накисват заедно с нарязания лимон за 24 часа. Прецежда се, лимонът се изстисква, добавя се захарта и се бърка до нейното разтваряне. Накрая се добавя лимонената киселина. Разсипва се в определените съдове/бурканчета, шишета .../ и се стерилизира 5 минути.

Захарта я разбърквах от време на време, когато минавах край съда. Не съм стояла да бъркам непрекъснато.
Може да се добавят и няколко цвята акациев цвят. Всъщност, май не направих особена разлика в аромата :snif: .
Благодаря! :tzvetentze:
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Търся рецепта

Мнение от Миша »

Хора, как се готви кафяв ориз? Пропорции вода/ориз?
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
wenche

Re: Търся рецепта

Мнение от wenche »

Аз не консервирам бъзов сок, но докато цъфти правя редовно напитката за непосредствена консумация в съвсем произволна пропорция.
В една тенджера хвърлям цветовете ( горе-долу 1/3 от обема й), нарязвам 1-2 лимона, захар на око и на вкус и пълня догоре с вода.
На следващия ден е готово за пиене, обикновено доразредено с газирана вода.
Аватар
Daniela Pargu
Чист кофеин
Мнения: 5252
Регистриран на: Яну 29, '17, 20:53
Местоположение: В.Търново
Дал благодарност: 67 пъти
Получил благодарност: 90 пъти

Re: Търся рецепта

Мнение от Daniela Pargu »

Миша написа:Хора, как се готви кафяв ориз? Пропорции вода/ориз?
В готвенето няма разлика/или поне не съществена/
Аз ползвам основно кафяв ,но не за всичко става. Малко увеличи водата от това ,което си свикнала за конкретната ти рецепта! :daaa:
rosi-m
Кафеджия/Кафеджийка
Мнения: 1986
Регистриран на: Ное 19, '14, 19:54

Re: Търся рецепта

Мнение от rosi-m »

Мише, до колкото знам първо се трябва да стои във вода
няколко часа и тогава да се приготвя
:tzvetentze:
Аватар
Миша
Наркоман
Мнения: 17028
Регистриран на: Ное 27, '09, 14:11
Местоположение: София
Дал благодарност: 136 пъти
Получил благодарност: 468 пъти
Обратна връзка:

Re: Търся рецепта

Мнение от Миша »

Пак аз :oops:

Имам телешки език към 500 гр,и малко момици, думайте как най-вкусно да ги сготвя
Свирете, музиканти! Дълга нощ ще е тази - чак до изгрева на надеждата......


Разсадник
Изображение
Аватар
Мария Николова
Наркоман II ранг
Мнения: 31528
Регистриран на: Ное 28, '09, 23:44
Местоположение: Нова Загора
Дал благодарност: 815 пъти
Получил благодарност: 1727 пъти

Re: Търся рецепта

Мнение от Мария Николова »

Мише, само да ти кажа, че езикът първо се сварява почти до готовност, което е по-продължително. Момиците за минутки са готови.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за някого, е не да му покажеш богатствата си,
а да му разкриеш неговите.
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”