Супи
Re: Супи
Добре де, от мен да мине
Сварявам 1 кг. шкембе, добре измито само със сол иняколко зърна черен пипер. Ползвам тенджера под налягане, защото иначе ми се умирисва душата докато се свари. Водата трябва да покрима шкембето, да не е твърде много. 40 минути му стигат. Сварявам литър прясно мляко. Запържвам в масло една глава лук, две пълни супени лъжици брашно и пълна чаена лъжичка червен пипер. Добавям запръжката към бульона, който вече е съвсем намалял и пускам вътре нарязаното шкембе, добавям млякото и чакам да кипне. Ври не повече от 10 мин. на тих огън. Добавките после са ясни
Баща ми казва, че като ядеш шкембе чорба трябва да има кръговрат - ти сърбаш, а от челото ти пот капе
Сварявам 1 кг. шкембе, добре измито само със сол иняколко зърна черен пипер. Ползвам тенджера под налягане, защото иначе ми се умирисва душата докато се свари. Водата трябва да покрима шкембето, да не е твърде много. 40 минути му стигат. Сварявам литър прясно мляко. Запържвам в масло една глава лук, две пълни супени лъжици брашно и пълна чаена лъжичка червен пипер. Добавям запръжката към бульона, който вече е съвсем намалял и пускам вътре нарязаното шкембе, добавям млякото и чакам да кипне. Ври не повече от 10 мин. на тих огън. Добавките после са ясни
Баща ми казва, че като ядеш шкембе чорба трябва да има кръговрат - ти сърбаш, а от челото ти пот капе
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Супи
За това какво ще сложите вътре, няма да коментирам. Ако е шкембе, аз задължително го почиствам с вар, и отделно изкисвам. Без варта е по- вкусно, но....
В повече мазнина запържвам няколко малки главички лук, вадя лука и добавям брашно.Запържвам добре. След това добавям студена вода /обикновено не ползвам бульона на шкембето, а и като имам възможност сварявам няколко, нарязвам ги и прибирам пакетчета във фризера. Така си умирисвам душата само веднъж / . С бульона от шкембето също става, но аз лично го правя така. Разбърквам добре, че брашното пада на дъното и лесно загаря. Към това прибавям 2 разбити жълтъка и кофичка кисело мляко. Бърка се почти непрекъснато докато заври. Отпенва се пяната добре. След като е останала чиста повърхността се прибавя шкембето, или каквото друго ви хрумне, може и пиле. Запържва се отделно малко мазнина с червен пипер и се добавя към всяка порция. Рецептата е в кръчмарски вариант и така се прави на повечето места, където сервират подобно нещо.
В повече мазнина запържвам няколко малки главички лук, вадя лука и добавям брашно.Запържвам добре. След това добавям студена вода /обикновено не ползвам бульона на шкембето, а и като имам възможност сварявам няколко, нарязвам ги и прибирам пакетчета във фризера. Така си умирисвам душата само веднъж / . С бульона от шкембето също става, но аз лично го правя така. Разбърквам добре, че брашното пада на дъното и лесно загаря. Към това прибавям 2 разбити жълтъка и кофичка кисело мляко. Бърка се почти непрекъснато докато заври. Отпенва се пяната добре. След като е останала чиста повърхността се прибавя шкембето, или каквото друго ви хрумне, може и пиле. Запържва се отделно малко мазнина с червен пипер и се добавя към всяка порция. Рецептата е в кръчмарски вариант и така се прави на повечето места, където сервират подобно нещо.
Re: Супи
Айда и от мене рецепта за шкембето, от стара готварска стогодишна книга, ама става един път.
Шкембето се вари в тенджера (може и под налягане) със зеленчуци с каквито се прави телешкото варено- слагам цели: моркови, картофи, лук, стръкове целина, сол.
като се свари го изваждам отделно и го режа на парченца, а бульона прецеждам от варивата и ползвам само него.
Запържвам в тенджера малко ситно нарязан лук (малко, само за миризма на олиото), малко брашно, червен пипер и доливам с бульона. това нещо го застройвам с 2-3 яйца и 1/2 кофичка кисело мляко, + черен пипер и прибавям нарязаното шкембе.
после е ясно- люти чушки, чесън, оцет- на воля...
Шкембето се вари в тенджера (може и под налягане) със зеленчуци с каквито се прави телешкото варено- слагам цели: моркови, картофи, лук, стръкове целина, сол.
като се свари го изваждам отделно и го режа на парченца, а бульона прецеждам от варивата и ползвам само него.
Запържвам в тенджера малко ситно нарязан лук (малко, само за миризма на олиото), малко брашно, червен пипер и доливам с бульона. това нещо го застройвам с 2-3 яйца и 1/2 кофичка кисело мляко, + черен пипер и прибавям нарязаното шкембе.
после е ясно- люти чушки, чесън, оцет- на воля...
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
Re: Супи
bouquet написа:Други супи не правите ли, че се вмириса темата
Изискана крем супа от пресен грах? - Не, вече не. голяма играчка.
........................
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
-Вы кто?
-Добрая фея
-А почему с топором?
-Настроение что-то не очень...
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Супи
Днес най-сетне се реших да сготвя рибена чорба. Когато поисках рецептата ме домързя и реших, че по ми се лежи Така или иначе имах на разположение риба и се спретнах
Това е рибата. Използвах главите и гръбнаците на три лаврака (филето го изпапахме на скара ) и няколко парчета сьомга.
Това са зеленчуците - домати, лук, моркови, картофи. Подправките - магданоз, копър, дивисил, мащерка, сол и черен пипер.
Метнах рибата във вряща подсолена вода със солта, черния пипер, и дръжките от копъра и магданоза, а и един стрък дивисил
и ми дойде настроението за едно узо, което после завторих
Ето уврялата вече рибка
Това е рибата. Използвах главите и гръбнаците на три лаврака (филето го изпапахме на скара ) и няколко парчета сьомга.
Това са зеленчуците - домати, лук, моркови, картофи. Подправките - магданоз, копър, дивисил, мащерка, сол и черен пипер.
Метнах рибата във вряща подсолена вода със солта, черния пипер, и дръжките от копъра и магданоза, а и един стрък дивисил
и ми дойде настроението за едно узо, което после завторих
Ето уврялата вече рибка
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Супи
През цялото време си имах помощничка, която внимаваше да не падне някое парче от рибата, докато я обезкостявах.
И така, прецедих бульона и метнах в него нарязаните на кубчета моркови и лук. Малко по-късно добавих рибата, картофите и доматите с мащерката.
Доукъкри около 20 мин., ръснах копър и магданоз и ето какъв е крайният резултат
Наздраве Джонка
И така, прецедих бульона и метнах в него нарязаните на кубчета моркови и лук. Малко по-късно добавих рибата, картофите и доматите с мащерката.
Доукъкри около 20 мин., ръснах копър и магданоз и ето какъв е крайният резултат
Наздраве Джонка