Супи

Изкушения за лакомници и гурмани.
Аватар
sadeyes
Кафе с мляко
Мнения: 253
Регистриран на: Мар 17, '14, 16:17

Re: Супи

Мнение от sadeyes »

Здравейте, много искам да се пробвам да направя шкембе чорба, но нямам тенджера под налягане, чета всички използвате такава. Дали може да стане без такава и какви са съображенията? :)
Аватар
Titi
Чист кофеин
Мнения: 7181
Регистриран на: Ное 25, '09, 10:51
Местоположение: София

Re: Супи

Мнение от Titi »

sadeyes написа:Здравейте, много искам да се пробвам да направя шкембе чорба, но нямам тенджера под налягане, чета всички използвате такава. Дали може да стане без такава и какви са съображенията? :)
Съображенията са тези, че за да свариш в обикновена тенджера шкембето, ще ти отнеме около 6-8 часа. В тенджерата под налягане ще го свариш за 1 час.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
liubami
Кафевар/ка/
Мнения: 789
Регистриран на: Яну 11, '13, 13:08
Местоположение: софия

Re: Супи

Мнение от liubami »

Аз купувам сварено шкембе,нарязано на шайби и вакумирано.Става страшно бързо.
В момента готвя супа от телешка опашка...надявам се да стане вкусна. Изображение
https://flickr.com/photos/147607694@N05 ... 9499790383" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
sadeyes
Кафе с мляко
Мнения: 253
Регистриран на: Мар 17, '14, 16:17

Re: Супи

Мнение от sadeyes »

Това е идея, благодаря liubami. :)
Аватар
Tanet
Кафе машина
Мнения: 4787
Регистриран на: Яну 13, '10, 11:52
Местоположение: Севлиево 5-а зона
Дал благодарност: 2 пъти
Получил благодарност: 1 път

Re: Супи

Мнение от Tanet »

Аз вземам от Кауфланд шкембе,че е добре почистено. То е на ленти, нарязвам го с една ножица, която ми е за готварски нужди на дребни парчета и го слагам в леко подсолена вода на котлона на 1 за през нощта. По някое време ако стана то тоалетна го наглеждам и разбърквам. На 1 не ври, но водата е гореща и до сутринта е готово. Вечерта като се прибера му добавям прясно мляко, сгъстявам го с брашно и застройвам със цвърнат в сгорещено краве масло червен пипер. После който иска си слага оцет и чесън и лют пипер.
"Истинските неща в живота, не са нещата"
[img]http://smileys.on-my-web.com/repository ... gonfly.gif[/img]

градинките на "утринния покой"
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15823
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 718 пъти
Получил благодарност: 1499 пъти

Re: Супи

Мнение от Гео, граф »

gospodinov написа: Апр 18, '19, 15:47
Гео, граф написа: Апр 18, '19, 15:38 Господинов, не ми казвай, че не знаеш какво е клин-чорба :o :shock: ?!? Не е ли национално ястие :hmmm: ?
:oops: :oops: никога не е правено в къщи такава чорба.
Специално за Динко и всички останали, които не са вкусвали клин-чорба.

Из нетя се въртят рецепти за тази божествена супичка, но всичките са безмесни. Е, моята е с месо, при това агнешко. Не е нужно месото да е много, то само придава характерния си аромат на ястието.

Ето рецептата:

праз лук 1-2 стръка
морков
кисело зеле 2-3 листа
зелев сок - 2 ч.ч.
агнешко месо 200-300 гр.
шепа ориз
картофи 2-3 бр.
черен пипер, чубрица, сол

Лука се задушава в малко олио+масло в съотношение 1:1, добавя се и моркова, да се задуши и той. Залива се с 2-3 чаши вода и зелевия сок, добавя се агнешкото, нарязано на парченца като за кебап, листата от киселото зеле също наситнени и се оставя да къкри 30-40 мин., след което му се хвърля шепата ориз и малко преди да стане готов ориза, към ястието се прибавят отделно сварените и пасирани картофи. Ако течността е поизвряла, ѝ се долива тази от картофите (много е важно да не се изхвърля точно тази вода, защото там е скорбялата). Подправя се на вкус и се яде гореща.
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Аватар
gospodinov
Kъсо кафе
Мнения: 53
Регистриран на: Мар 7, '19, 16:12
Обратна връзка:

Re: Супи

Мнение от gospodinov »

Гео, благодаря за рецептата. Ще я пробвам във вариант, без агнешкото.
Изображение
Аватар
Албена
Кафе машина
Мнения: 4526
Регистриран на: Фев 2, '10, 09:57
Местоположение: Габрово

Re: Супи

Мнение от Албена »

gospodinov написа: Апр 18, '19, 18:33 Гео, благодаря за рецептата. Ще я пробвам във вариант, без агнешкото.
И аз ще я пробвам тази супа ,но ще заменя месото с гъба кладница . :nod:
Аватар
Гео, граф
Наркоман
Мнения: 15823
Регистриран на: Юли 25, '10, 23:54
Местоположение: София-Подуенската градинка
Дал благодарност: 718 пъти
Получил благодарност: 1499 пъти

Re: Супи

Мнение от Гео, граф »

Динко, Бени, варианти всякакви могат да се правят - основното е бульона да е със зелев сок и вода, и малко зелеви листа. То и за борш може да мине с повечко зеленчуци :nod: . А финалния пасиран картоф му придава гладкост и допълнителен чар :daaa:
Ако някой се влюби във вас, бъдете благодарни, защото никой не е длъжен да ви обича!

"Научи се да даваш, защото имаш, а не да взимаш, защото искаш."
Л.М.Бюджолд
Публикувай отговор

Обратно към “Готварство”