Епопея на Шоколадовата торта с малиново сладко
-
- Дълго кафе
- Мнения: 149
- Регистриран на: Дек 29, '09, 16:00
Епопея на Шоколадовата торта с малиново сладко
Тази рецепта е от ония при които съставките изглеждат прости и резултата предсказуем, а всъщност се получава една неописуема симфония.
Идеята е проста – да се направи блат който не е особено сладък но има тежка шоколадова консистенция. Отгоре му за контраст се слага слой от шоколад (пак не особено сладък) и най-отгоре се слага малиново сладко. Малиновото сладко прави магията – то е хем сладко хем леко киселее. В комбинация с шоколада се получава нещо уникално.
Но има и още – блата на тази торта съдържа само половин чаша захар и половин чаша брашно! Тоест можем да изядем 3-4 такива торти и изобщо да не надебелеем! При това никой гост няма да разбере че тортата е лека като облаче по отношение на лоши съставки - вкуса и е като на тежка торта.
И така почвам обикновената си атака с хубави снимки на всяка стъпка. Целта ми както обикновено е да мотивирам. Гледаме и някъде около средата вече не можем да се сдържим, скачаме и правим. Отнема 40 мин. от начало до край.
Съставките са смешни, вие сигурно ги имате всичките в къщи с изключение на шоколада. У нас поне шоколад не се задържа. И така:
- 6 яйца
- ½ чаша захар
- ½ чаша брашно
- Ванилия (непременно от Мексико иначе нищо няма да стане)
- ½ чаша мляко (няма го на снимката, обяснение защо - по долу)
- Шоколад (да не е много сладък, аз съм екстремист и ползвам шоколад със 60% какао – само за извисени натури)
- Около ½ чаша малиново сладко (може и със семките, липсва на снимката, срам го беше)
Разделяме жълтъците от белтъците. Белтъците в миксер, жълтъците в обикновена купа, да им дойде акъла в главата:
Ето ги вече белтъците не приличат на себе си, а на пухкав сняг:
В това време не седим без работа. Усилено топим шоколада бавно -върху печката, но не на котлона а просто на топлата печка:
Мъжът, той от малък сам се е научил че всичко става по-добре ако се добави масло. Ето тука пак се проявява като пръв смазочник. Идеята е да се добави масло към шоколада за да се разтопи гладък, а не да почне да прави фасони и да се разделя на мазнина и твърди какаови частици. Ако топим шоколада прекалено бързо става точно такова разделяне. Никакво бъркане не помага. Тоест прибавянето на масло е нещо като застраховка, макар и излишна. Но мъжа - той така мисли и функционира.
Следва активна работа с участието на купата с жълтъците. В нея се прибавя първо ½ чаша захар. Разбърква се добре. После се добавя ½ чаша мляко. После ванилията. Едва тогава почва да се сипва ½ чаша брашно и то не наведнъж. Това е важен момент. Тук на снимката мъжа е набухал всичко заедно и си мисли че така се прави. Не. Не се прави така. Целта е да се бърка и да се добавя постепенно брашното така че да се получи гладка смес. Като тесто за палачинки. Ако се сложи всичко заедно наведнъж сместа не става гладка а с множество твърди частици. Пак става хубава торта, но нали човек трябва да прави всичко със стил ако наистина готви. Тук мъжа симулира готвене. Той първо буха цялата ½ чаша брашно:
После сипва всичката захар:
После слага ванилия. На око. Да ама истинска мексиканска:
Портрет в профил на ванилията в купата:
Накрая слага млякото. При това от снимката е явно че това не е обикновено мляко а соево. Защо? Ами защото мъжа не може да буде притесняван да провери дали има всички съставки преди да почне да готви. Като се окаже че няма някоя бодро звъни по телефона за помощ, хъмка и се съгласява, а като окачи слушалката си прави каквото си иска. Всъщност се оказа че и соевото мляко става, но истинската рецепта е с ½ чаша обикновено мляко:
Идва прекрасния момент на добавяне на горещия шоколад към сместа на жълтъчна основа:
Ооп...:
Оппааааа!:
И бъркаме. Шоколад, жълтъци, ванилия, захар, брашно, мляко:
Добавяме всичко това към белтъчния сняг:
Внимателно бъркаме на ръка за да не изчезне абсолютно цялата пухкавост от белтъчния сняг. На тази снимка се вижда добре колко зърнисто е станало тестото. Би трябвало да е гладко. Но в крайна сметка става и така:
Пръскаме формичката с олио против залепване на блата:
Сипваме във формата:
Раз:
Два:
Три:
Ето го във фурната. На старт. Пече се 35 минути при 180 градуса:
Следва втора част на епопеята.
--Николай
Идеята е проста – да се направи блат който не е особено сладък но има тежка шоколадова консистенция. Отгоре му за контраст се слага слой от шоколад (пак не особено сладък) и най-отгоре се слага малиново сладко. Малиновото сладко прави магията – то е хем сладко хем леко киселее. В комбинация с шоколада се получава нещо уникално.
Но има и още – блата на тази торта съдържа само половин чаша захар и половин чаша брашно! Тоест можем да изядем 3-4 такива торти и изобщо да не надебелеем! При това никой гост няма да разбере че тортата е лека като облаче по отношение на лоши съставки - вкуса и е като на тежка торта.
И така почвам обикновената си атака с хубави снимки на всяка стъпка. Целта ми както обикновено е да мотивирам. Гледаме и някъде около средата вече не можем да се сдържим, скачаме и правим. Отнема 40 мин. от начало до край.
Съставките са смешни, вие сигурно ги имате всичките в къщи с изключение на шоколада. У нас поне шоколад не се задържа. И така:
- 6 яйца
- ½ чаша захар
- ½ чаша брашно
- Ванилия (непременно от Мексико иначе нищо няма да стане)
- ½ чаша мляко (няма го на снимката, обяснение защо - по долу)
- Шоколад (да не е много сладък, аз съм екстремист и ползвам шоколад със 60% какао – само за извисени натури)
- Около ½ чаша малиново сладко (може и със семките, липсва на снимката, срам го беше)
Разделяме жълтъците от белтъците. Белтъците в миксер, жълтъците в обикновена купа, да им дойде акъла в главата:
Ето ги вече белтъците не приличат на себе си, а на пухкав сняг:
В това време не седим без работа. Усилено топим шоколада бавно -върху печката, но не на котлона а просто на топлата печка:
Мъжът, той от малък сам се е научил че всичко става по-добре ако се добави масло. Ето тука пак се проявява като пръв смазочник. Идеята е да се добави масло към шоколада за да се разтопи гладък, а не да почне да прави фасони и да се разделя на мазнина и твърди какаови частици. Ако топим шоколада прекалено бързо става точно такова разделяне. Никакво бъркане не помага. Тоест прибавянето на масло е нещо като застраховка, макар и излишна. Но мъжа - той така мисли и функционира.
Следва активна работа с участието на купата с жълтъците. В нея се прибавя първо ½ чаша захар. Разбърква се добре. После се добавя ½ чаша мляко. После ванилията. Едва тогава почва да се сипва ½ чаша брашно и то не наведнъж. Това е важен момент. Тук на снимката мъжа е набухал всичко заедно и си мисли че така се прави. Не. Не се прави така. Целта е да се бърка и да се добавя постепенно брашното така че да се получи гладка смес. Като тесто за палачинки. Ако се сложи всичко заедно наведнъж сместа не става гладка а с множество твърди частици. Пак става хубава торта, но нали човек трябва да прави всичко със стил ако наистина готви. Тук мъжа симулира готвене. Той първо буха цялата ½ чаша брашно:
После сипва всичката захар:
После слага ванилия. На око. Да ама истинска мексиканска:
Портрет в профил на ванилията в купата:
Накрая слага млякото. При това от снимката е явно че това не е обикновено мляко а соево. Защо? Ами защото мъжа не може да буде притесняван да провери дали има всички съставки преди да почне да готви. Като се окаже че няма някоя бодро звъни по телефона за помощ, хъмка и се съгласява, а като окачи слушалката си прави каквото си иска. Всъщност се оказа че и соевото мляко става, но истинската рецепта е с ½ чаша обикновено мляко:
Идва прекрасния момент на добавяне на горещия шоколад към сместа на жълтъчна основа:
Ооп...:
Оппааааа!:
И бъркаме. Шоколад, жълтъци, ванилия, захар, брашно, мляко:
Добавяме всичко това към белтъчния сняг:
Внимателно бъркаме на ръка за да не изчезне абсолютно цялата пухкавост от белтъчния сняг. На тази снимка се вижда добре колко зърнисто е станало тестото. Би трябвало да е гладко. Но в крайна сметка става и така:
Пръскаме формичката с олио против залепване на блата:
Сипваме във формата:
Раз:
Два:
Три:
Ето го във фурната. На старт. Пече се 35 минути при 180 градуса:
Следва втора част на епопеята.
--Николай
-
- Дълго кафе
- Мнения: 149
- Регистриран на: Дек 29, '09, 16:00
Епопея на Шоколадовата торта с малиново сладко -2
Това е част 2-ра на епопеята. Тук е началото:
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=4&t=1096
Ето как изглежда готовия блат още горещ от фурната. Малко е по-дебел отколкото ще е в крайна сметка. Свива се и спада след няколко минути:
Тук се е свил и дори отделил от стените на формичката:
Махаме формата:
Дебелина на блата след 5 мин изстиване:
Отделяме с нож от основата:
Така:
И така:
Преместваме на поднос:
Ето го готов за намазване с какво ли не:
Сипваме и мажем с малиновото сладко. То не е много – половин чашка е предостатъчно:
Сипваме и мажем с останалия течен горещ шоколад. И той не е много – половин чашка е предостатъчно. При това разбъркваме леко да се размеси с малиновото сладко:
И ето го сега право в подсъзнанието ни. За дълго, много дълго време:
--Николай
http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=4&t=1096
Ето как изглежда готовия блат още горещ от фурната. Малко е по-дебел отколкото ще е в крайна сметка. Свива се и спада след няколко минути:
Тук се е свил и дори отделил от стените на формичката:
Махаме формата:
Дебелина на блата след 5 мин изстиване:
Отделяме с нож от основата:
Така:
И така:
Преместваме на поднос:
Ето го готов за намазване с какво ли не:
Сипваме и мажем с малиновото сладко. То не е много – половин чашка е предостатъчно:
Сипваме и мажем с останалия течен горещ шоколад. И той не е много – половин чашка е предостатъчно. При това разбъркваме леко да се размеси с малиновото сладко:
И ето го сега право в подсъзнанието ни. За дълго, много дълго време:
--Николай
Последно промяна от Голем Бел Нико на Апр 30, '10, 07:26, променено общо 2 пъти.
-
- Дълго кафе
- Мнения: 149
- Регистриран на: Дек 29, '09, 16:00
Re: Епопея на Шоколадовата торта с малиново сладко -2
Предполагам че Джони Сталкер може да импровизира същата тая торта, ама с дупка по средата. Да сложи букет цветя, да промуши любимата пръскачка за сливи или нещо там друго си, той е изобретателен.
Но както и да го мисля ми се струва че сам ще си се нахврърли на творението. Преди да му дойдат гости.
Аз така направих, не чаках дълго. Честно казано 3 минути след като тортата беше готова от нея остана само половината. Ей, много лоши кучета имам, всичко нападат и изяждат...
--Николай
Но както и да го мисля ми се струва че сам ще си се нахврърли на творението. Преди да му дойдат гости.
Аз така направих, не чаках дълго. Честно казано 3 минути след като тортата беше готова от нея остана само половината. Ей, много лоши кучета имам, всичко нападат и изяждат...
--Николай
Re: Епопея на Шоколадовата торта с малиново сладко -2
Нико, бива ли такива работи рано сутрин, още кафето не съм изпила и очите не съм измила, а вече ми се иска да се мятам към хладилника, торта да правя при това имам всички съставки без Мексиканска ванилия, ама че ще се жертвам да проверя дали и с БГ химикален вариант за 0,01 лв пакетчето ще стане
He who plants a garden, plants happiness
- orkud
- Кафе машина
- Мнения: 3351
- Регистриран на: Дек 2, '09, 12:34
- Получил благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Re: Епопея на Шоколадовата торта с малиново сладко -2
Това на нищо не го прилича! И толкова рано, с кафето ... безобразие ..... отивам да гледам сърдито и гладно в ъгъла
Re: Епопея на Шоколадовата торта с малиново сладко -2
Ми представете си, че хапвате този божествен сладкиш с кафето.orkud написа:Това на нищо не го прилича! И толкова рано, с кафето ... безобразие ..... отивам да гледам сърдито и гладно в ъгъла
Re: Епопея на Шоколадовата торта с малиново сладко -2
аа, потече ми по брадичката! Евала, Нико, страшна рецепта! От сега почвам да мисля как ще си хапна тая шоколадова торта. Мммммммммммм
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Епопея на Шоколадовата торта с малиново сладко -2
Аха, прекрасна рецепта, обаче..... Обаче май само от снимките ми порасна още повече д..то
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11814
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 148 пъти
- Получил благодарност: 189 пъти
- Обратна връзка:
Re: Епопея на Шоколадовата торта с малиново сладко -2
Мда, тази торта ще се експериментира още днес или най късно утре. А блатът наистина ще е с дупка в средата Ще пробвам леко да я поръся и напоя с ром