Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
Вчера направих спагети и един много успешен сос към тях - на практика сос бешамел с гъби и праз. Стана толкова хубаво, че почти привърши и днес ще сложа една леща, за всеки случай.
Сосът го направих така:
Печурките ги измих и нарязах на по-ситно. Сложих ги в олио, като си попромениха цвета, прибавих праза, също на ситно. Докато се задушаваха, разбърках около половин кофичка кисело мляко, брашно - може би няколко лъжици с връх - не помня, студена вода и две яйца. На гъстота се получи като боза или малко по-гъсто. Като се позадушиха зеленчуците, налях кипнала вода, оставих 10-тина минути да поври и бавно, с бъркане, прибавих сместа. Постоя още 10-тина минути/може и по-малко, стига да има 5 минути "ключ" - т.е. клокване/. Подправки - черен пипер и сол.
Сосът го направих така:
Печурките ги измих и нарязах на по-ситно. Сложих ги в олио, като си попромениха цвета, прибавих праза, също на ситно. Докато се задушаваха, разбърках около половин кофичка кисело мляко, брашно - може би няколко лъжици с връх - не помня, студена вода и две яйца. На гъстота се получи като боза или малко по-гъсто. Като се позадушиха зеленчуците, налях кипнала вода, оставих 10-тина минути да поври и бавно, с бъркане, прибавих сместа. Постоя още 10-тина минути/може и по-малко, стига да има 5 минути "ключ" - т.е. клокване/. Подправки - черен пипер и сол.
Re: Какво сготвих днес
Звучи добре - сосчето трябва да е било великолепно - снощи ядох салата с готови кюфтета (магазински).
Салатата си я направих с кеф - за пръв път от много години готвя
. Признавам си, че преди време обичах да готвя
.
И така :
1 малка грудка червено цвекло, сурово и изчистено и добре измито
2 средни моркова - изчистени и измити
1 авокадо
1 супена лъжица сурово слънчогледово семе (беленоооо)
2 супени лъжици стафиди, накиснати в акохол
Балсамов оцет
Студено пресован зехтин
Черен пипер и малко, ама малко смлян кимион
Мако хора знаят че авокадото е хубаво, като е леко меко и кафеникаво на коричка. У нас продават предимно зелено, а то не е вкусно.
Моркова и червеното цвекло се настъргват на дребно с ренде или комбиниран уред при наличност. Авокадото се бели, нарязва на кубчета и изсипва в настърганите моркови и цвекло. Добавяме слънчогледовото семе и стафидите. Овкусяваме с оцет, зехтин, малко млян чер пипер и щипка кимион.
Сол не ползвам или в много редки случаи. Тук няма.
Като гледам написаното - ще стигне за 2 порции най-малко![Хммм :hmmm:](./images/smilies/hmmm.gif)
Салатата си я направих с кеф - за пръв път от много години готвя
![Embarrassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
![Embarrassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
И така :
1 малка грудка червено цвекло, сурово и изчистено и добре измито
2 средни моркова - изчистени и измити
1 авокадо
1 супена лъжица сурово слънчогледово семе (беленоооо)
2 супени лъжици стафиди, накиснати в акохол
Балсамов оцет
Студено пресован зехтин
Черен пипер и малко, ама малко смлян кимион
Мако хора знаят че авокадото е хубаво, като е леко меко и кафеникаво на коричка. У нас продават предимно зелено, а то не е вкусно.
Моркова и червеното цвекло се настъргват на дребно с ренде или комбиниран уред при наличност. Авокадото се бели, нарязва на кубчета и изсипва в настърганите моркови и цвекло. Добавяме слънчогледовото семе и стафидите. Овкусяваме с оцет, зехтин, малко млян чер пипер и щипка кимион.
Сол не ползвам или в много редки случаи. Тук няма.
Като гледам написаното - ще стигне за 2 порции най-малко
![Хммм :hmmm:](./images/smilies/hmmm.gif)
Re: Какво сготвих днес
Зеленото авокадо също не е лошо, стига да е узряло. Узряло е, когато пръстът леко потъва в кората. Ако по зелената кора има кафяви петна, трябва веднагада се яде, защото е възможно самото му месо да е потъмняло вече.
Re: Какво сготвих днес
Да, така е - трябва леко да е меко. Като е кафяво е за веднагическа консумация. На мен ми се струва, че вкуса на масло при леко кафявото изпъква по-добре.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11923
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 203 пъти
- Получил благодарност: 354 пъти
- Обратна връзка:
Re: Какво сготвих днес
Зелева чорбица с червен лук и суха препечена чушка. За теста направих малка доза. Определено с праз лук е по-добре!
![Изображение](http://i48.tinypic.com/20qnlac.jpg)
А така изглежда оригиналът на тази студена супичка.
![Изображение](http://i46.tinypic.com/4ioodx.jpg)
![Йеее! :ieeemyzh:](./images/smilies/ieeemyzh.gif)
![Изображение](http://i48.tinypic.com/20qnlac.jpg)
А така изглежда оригиналът на тази студена супичка.
![Йеее! :ieeee:](./images/smilies/ieeee.gif)
![Изображение](http://i46.tinypic.com/4ioodx.jpg)
- ptiholov
- Кафе машина
- Мнения: 3603
- Регистриран на: Ное 29, '09, 22:18
- Местоположение: Бургас
- Дал благодарност: 17 пъти
- Получил благодарност: 635 пъти
Re: Какво сготвих днес
Тази вечер бяхме на зелена салата с авокадо,кашу и пармезан ,и пилешко задушено с доматен сос и зелени маслини. ![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
Re: Какво сготвих днес
Пешо, имаме си ред - който дава такива завъртени идеи, направо да дава и рецептата, не да го подканяме
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
He who plants a garden, plants happiness