Какво сготвих днес
Re: Какво сготвих днес
Лук на кръгчета.
Праз на лентички.
Зеле на ситно.
Гъби на филийки.
Пилешко филе на жулиенчета.
Пилешкото се накисва в соев сос.
От всички зеленчуци по равно. Аз например нарязвам от всичко по една купичка.
Всеки зеленчук се задушава в тефлонов тиган със няколко капки зехтин и скилидка чесън нарязана на ситно. Неприкъснато се разбърква. Зеленчука трябва по-скоро да е суров , леко бланширан, отколкото мек и сварен. Слага се в иенска тенжера с капак. И се задушава следващия зеленчук. Лятото слагам и тиквичка. Може и кисела краставичка , но тя се слага без да се бланшира, разбира се.Накрая се задушава и пилешкото филе със зехтин и чесън. Всичко се обърква добре.[/quote]
Довечера и аз ще я пробвам таз китайщина..
На село няма зехтин и ще ползвам олио. Пилешкото филе предполагам не е предварително термично обработено (на скара или сварено)?[/quote]
става и с олио - но капваш две -три капки. По-скоро е печено , отколкото пържено.
Малко е връткава , но не е от това че поотделно се задушават.Самото задушаване става за минути.
По-скоро докато се нарежат всички зеленчуци отнема време.
Заедно ако ги сложеш в тигана не става - едното омеква по-бързо другото по-бавно.Пробвала съм.
Може да се сложи и броколи, брюкселско зеле , царевица , грах. Но без зелето не става . То е основата.И чесъна .
Филето нищо не се обработва предварително - само се кисне в соевия сос.
Праз на лентички.
Зеле на ситно.
Гъби на филийки.
Пилешко филе на жулиенчета.
Пилешкото се накисва в соев сос.
От всички зеленчуци по равно. Аз например нарязвам от всичко по една купичка.
Всеки зеленчук се задушава в тефлонов тиган със няколко капки зехтин и скилидка чесън нарязана на ситно. Неприкъснато се разбърква. Зеленчука трябва по-скоро да е суров , леко бланширан, отколкото мек и сварен. Слага се в иенска тенжера с капак. И се задушава следващия зеленчук. Лятото слагам и тиквичка. Може и кисела краставичка , но тя се слага без да се бланшира, разбира се.Накрая се задушава и пилешкото филе със зехтин и чесън. Всичко се обърква добре.[/quote]
Довечера и аз ще я пробвам таз китайщина..
![Стискам :stiskam:](./images/smilies/paltzi.gif)
става и с олио - но капваш две -три капки. По-скоро е печено , отколкото пържено.
Малко е връткава , но не е от това че поотделно се задушават.Самото задушаване става за минути.
По-скоро докато се нарежат всички зеленчуци отнема време.
Заедно ако ги сложеш в тигана не става - едното омеква по-бързо другото по-бавно.Пробвала съм.
Може да се сложи и броколи, брюкселско зеле , царевица , грах. Но без зелето не става . То е основата.И чесъна .
Филето нищо не се обработва предварително - само се кисне в соевия сос.
- johnstalker
- Наркоман
- Мнения: 11923
- Регистриран на: Дек 19, '09, 23:08
- Местоположение: Троян, България, Европа, Земя
- Дал благодарност: 203 пъти
- Получил благодарност: 354 пъти
- Обратна връзка:
Re: Какво сготвих днес
![Изображение](http://i45.tinypic.com/2j0z01x.jpg)
Ето и обещаната снимка, манджата добре стана, защото се изяде от воле. Според мен му липсват някакви специфични подправки. При следващият подобен експеримент ще добавя и малко царевица, както и сурово запържен сусам.
![Дааа :daaa:](./images/smilies/daaa.gif)
Добра работа Лизи!
![Цветенце за теб :tzvetentze:](./images/smilies/tzvetentze.jpg)
-
- Наркоман
- Мнения: 11647
- Регистриран на: Дек 13, '09, 08:51
- Дал благодарност: 100 пъти
- Получил благодарност: 67 пъти
Re: Какво сготвих днес
На подобни манджи слагам чубрица и черен пипер.
ПП.изглежда перфектно,много си дОбър!
ПП.изглежда перфектно,много си дОбър!
Re: Какво сготвих днес
Забравих да кажа че се поднася с много соев сос. можеш да сложиш кориандър .johnstalker написа:
Ето и обещаната снимка, манджата добре стана, защото се изяде от воле. Според мен му липсват някакви специфични подправки. При следващият подобен експеримент ще добавя и малко царевица, както и сурово запържен сусам.![]()
Добра работа Лизи!
Последно промяна от Lizi на Фев 9, '10, 20:52, променено общо 1 път.
Re: Какво сготвих днес
Mercury foods имат много успешен микс за китайска кухня.johnstalker написа: Според мен му липсват някакви специфични подправки. При следващият подобен експеримент ще добавя и малко царевица, както и сурово запържен сусам.![]()
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
Re: Какво сготвих днес
Моето китайско е подобно като на Лизи
и връткавото е самото нарязване, а самото готвене после става бързо.
Нарязвам на тънки ивички зеле, моркови на пръчици, гъби на филийки, пипер на кръгчета, сварявам пилешки бутчета и ги обезкостявам, приготвям грах и царевица. Запържвам зелето в около 2 с.л. олио като добавям и соев сос, изваждам го и слагам морковите, пак малко олио и соев сос и така с всички продукти, включително и граха и царевицата преминават през тигана
.Внимава се да останат хрупкави зеленчуците, да не омекнат, но и да не са сурови. Объркват се хубаво и се прави сос от 2 с.л. от подправката на KOTANYI за китайска кухня, соев сос, малко брашно и от бульона на пилето се прави по-редичък сос и в същия тиган, където са пържени зеленчуците се слага и на котлона да се посгъсти. Изсипва се върху зеленчуците обърква се и е готово.Става страшно вкусно ![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
Зеленчуците са каквито ви харесват, гощавали са ме с китайско, където бяха сложили картофи; запържена прясна краставица - приличаше на тиквичка.
В къщи вече това китайско го приготвя мъжО, аз само нарязвам зеленчуците![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
Нарязвам на тънки ивички зеле, моркови на пръчици, гъби на филийки, пипер на кръгчета, сварявам пилешки бутчета и ги обезкостявам, приготвям грах и царевица. Запържвам зелето в около 2 с.л. олио като добавям и соев сос, изваждам го и слагам морковите, пак малко олио и соев сос и така с всички продукти, включително и граха и царевицата преминават през тигана
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
Зеленчуците са каквито ви харесват, гощавали са ме с китайско, където бяха сложили картофи; запържена прясна краставица - приличаше на тиквичка.
В къщи вече това китайско го приготвя мъжО, аз само нарязвам зеленчуците
![Wink ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
Re: Какво сготвих днес
Blue sky написа:lila написа:Телешки кюфтета от любимия на Нел4о-вата кучка магазин, печени червени чушки - много са гадни - пак от там, утре ще ги изхвърля, правих салата от червено цвекло и моркови със суров слънчоглед и стафиди. Половин буркан лютеница, също омахах и един шоколад.
Лила, може ли повече подробности за тази салат, каква марината слагаш?
И за да не се чудите какви са тез последователни мнения, оправям индексите, и точа лиги рано сутрин
Цвеклото се вари и настъргва на по-едро. Може и сурово но вкуса е по-странен - на мен не ми пречи
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Марина за цвеклото :
балсамов оцет около супена лъжица на голяма глава цвекло, става и с обикновен оцет, но се добавя малко захар
зехтин или олио каквото има под ръка - на лъжица оцет лъжица и половина зехтин
сол
С това се залива и обърква цвеклото - добре е да престои малко. Оставям го в хладиника обикновено от предната вечер.
Добавям настъргани равно количество мокови.
Шепа стафиди - може да се накиснат в алкохол за малко, а може и в обикновена вода
![Доволен :)](./images/smilies/smile.gif)
В оригинал слагам суров сусам, когато няма - суров слънчоглед.
Задължително 1/4 чаена лъжичка смлян кимион.
Ако е необходимо се доовкусява - сол и оцет.
Отивам да ям - съвсем огладнях
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_e_biggrin.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Re: Какво сготвих днес
Снощи милото направи пица /той ги прав разкошни/ и изпътжи калмари за мезе, аз ядох ![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
![Nod :nod:](./images/smilies/nod.gif)
Търся добри хора