Бъзак

За здрав дух в здраво тяло - здравословно хранене и въпроси, диети, съвети за красота.
Аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10703
Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
Дал благодарност: 186 пъти
Получил благодарност: 334 пъти
Обратна връзка:

Re: Бъзак

Мнение от botan »

Амчи четете де ;) :
Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да НЕ е на пряка слънчева светлина.
Аз съм използвал листа от бъзак срещу ухапване от насекоми, и съм много доволен, винаги ми е помагало като разтъркам листа върху ухапаното. Отдавна исках да направя и сироп, че съм много кекав, ама все не ми се отдаваше възможност. Сега като видях темата си грабнах чукалата и бам в гората. :stiskam: :stiskam: :stiskam:

ПП: За виното нищо не се каза, как се прави? :hmmm: :angelche:
ПП2: Обърнете внимание че рецептата на Димков е за черен, а не тревист бъз. ;)
Специализирани Фейсбук групи:
Скъпоценни орхидеи България
Мъховете в България
Аватар
Asarina
Кафе машина
Мнения: 3940
Регистриран на: Мар 31, '13, 16:23
Местоположение: София - Лобош
Дал благодарност: 2 пъти

Re: Бъзак

Мнение от Asarina »

botan написа:Амчи четете де ;) :
Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да НЕ е на пряка слънчева светлина.
Аз съм използвал листа от бъзак срещу ухапване от насекоми, и съм много доволен, винаги ми е помагало като разтъркам листа върху ухапаното. Отдавна исках да направя и сироп, че съм много кекав, ама все не ми се отдаваше възможност. Сега като видях темата си грабнах чукалата и бам в гората. :stiskam: :stiskam: :stiskam:

ПП: За виното нищо не се каза, как се прави? :hmmm: :angelche:
ПП2: Обърнете внимание че рецептата на Димков е за черен, а не тревист бъз. ;)
Ботанчо, рецептата на Димков е за тревист бъз :dovolen:
Аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10703
Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
Дал благодарност: 186 пъти
Получил благодарност: 334 пъти
Обратна връзка:

Re: Бъзак

Мнение от botan »

Нямам оригинала за да проверя, но в старията, която си пуснала в първото мнение, в пасажа с дребните букви, което се очаква да е цитат от книгата се започва с "Черният бъз вирее..." и след това още на 4-5 пъти се споменава за черен, а не тревист бъз. Т.е. методиките стриктно се отнасят за черният бъз, а не тревистия. В случая не е фатално, защото видовете бъз са с никса токсичност, НО що се отнася до билки и самолечение трябва да четете много и хубаво, а не през редовете. :swait:
В повечето литературни източници между другото препоръчват термична обработка, независимо какъв е бъза.
Специализирани Фейсбук групи:
Скъпоценни орхидеи България
Мъховете в България
lera62
Кана кафе
Мнения: 561
Регистриран на: Мар 30, '15, 21:01

Re: Бъзак

Мнение от lera62 »

Asarina,благодаря!Не разбрах разликата между черен бъз и тревист?Едното е дърво,а другото храст?-така ли е? :tzvetentze:
Аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10703
Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
Дал благодарност: 186 пъти
Получил благодарност: 334 пъти
Обратна връзка:

Re: Бъзак

Мнение от botan »

Бъзака е с тревисто едногодишно растение и цветоносите с плодчетата са изправени. Черният бъз е вдървеняващо се многогодишно растение и цветоносите с плодчетата висят надолу.
Специализирани Фейсбук групи:
Скъпоценни орхидеи България
Мъховете в България
РОУЗ

Re: Бъзак

Мнение от РОУЗ »

В чужди източници чета за извлек от Sambucus Nigra, който май е дървовиднит, бъзакът е Sambucus ebulus, ако не се лъжа, Ботан да каже, та чета, че трябва и преработен да се ползва - варен. :hmmm:

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/elderberry" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.henriettes-herb.com/blog/elder-toxicity.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Семената също май били отровни, ми то в плодчетата си има семена, съвсем се обърках, освен да питаме внука на Димков, който е офталмолог и билкар, има частен кабинет, кое, аджеба, да пием.

В аптеките сироп от дървовидния или от бъзака продават?
Аватар
Asarina
Кафе машина
Мнения: 3940
Регистриран на: Мар 31, '13, 16:23
Местоположение: София - Лобош
Дал благодарност: 2 пъти

Re: Бъзак

Мнение от Asarina »

И аз сега видях, че в цитираната от мен статия рецептата е за дървесния бъз. Но не е вярно, авторът е направил някаква компилация.
Исках да дам точна информация, а съм ви подвела.

Рецептата е за тревистия бъз - бъзак. Чела съм я на много места, отнася се за Sambucus ebulus.
Аватар
botan
Наркоман
Мнения: 10703
Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
Дал благодарност: 186 пъти
Получил благодарност: 334 пъти
Обратна връзка:

Re: Бъзак

Мнение от botan »

Отровността на бъзовете се свежда до възможността да ти раздразнят стомаха. Много от отровните гъби например няма да те убият, просто не са годни за консумация тъй като и те раздразват стомаха. Аз този бъзак дето го надробих ще го кипна, тъй като не ми се чака. Едва чукна есенният еквинокс и ми се разтече пиперката. :eeeh: :mrgreen:
Специализирани Фейсбук групи:
Скъпоценни орхидеи България
Мъховете в България
Публикувай отговор

Обратно към “Здраве и красота”