Бъзак
Re: Бъзак
И аз правя сироп от бъзак, от паднали плодчета вече съм завъдила и в двора.
По моята рецепта седи около месец на хладно, покрит с няколко слоя тензух, след това се прецежда и налива в бутилки и го държа в хладилник.
От прецедените плодове съм правила вино, доливаше се вода и седеше още известно време така, не помня рецептата, но в нета има.
Една година го бях объркала със сиропа от къпини и за няколко вечери с ММ го изпихме, разреден с вода, нощем нямаше заспиване, много витамин С има.
По моята рецепта седи около месец на хладно, покрит с няколко слоя тензух, след това се прецежда и налива в бутилки и го държа в хладилник.
От прецедените плодове съм правила вино, доливаше се вода и седеше още известно време така, не помня рецептата, но в нета има.
Една година го бях объркала със сиропа от къпини и за няколко вечери с ММ го изпихме, разреден с вода, нощем нямаше заспиване, много витамин С има.
Re: Бъзак
Този бъз може и да се суши, като сутрин се хапват на гладно по няколко зрънца .По лесно е ,но не е така вкусно както сиропа.
Re: Бъзак
И аз от три години насам го правя, цяла зима започвам с деня с лъжичка от него на гладно и да чукам на дърво, настинка даже не ме е хващала. А иначе съм кекава и преди да почна до го пия, редовно си изкарвах и грип, и ангини по няколко.
Приключенията на Тити дългото чорапче http://titidulgotochorapche.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Бъзак
И аз правя сироп от бъзак но не по рецептата Димков а по бабината. Нещо неговата рецепта не ми харесва. Това с оставонето на слънце не ми допада. Защо на слънце след откъсване на плод или зеленчук всички знаем как да ги съхраняваме но никога на слънце защото започва бърза ферментация. Иначе този сироп е чудо на природата. Избавял ме е от болести и като дете и сега като голяма но по важното е че предотврати началния стадий на астмата на синът ми за който лекарите отсъдиха ДО ЖИВОТ. БЛАГОДАРЯ НА БОГ че ни е дал лек за всяка човешка болест.
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10769
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 239 пъти
- Получил благодарност: 450 пъти
- Обратна връзка:
Re: Бъзак
Амчи четете де :
ПП: За виното нищо не се каза, как се прави?
ПП2: Обърнете внимание че рецептата на Димков е за черен, а не тревист бъз.
Аз съм използвал листа от бъзак срещу ухапване от насекоми, и съм много доволен, винаги ми е помагало като разтъркам листа върху ухапаното. Отдавна исках да направя и сироп, че съм много кекав, ама все не ми се отдаваше възможност. Сега като видях темата си грабнах чукалата и бам в гората.Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да НЕ е на пряка слънчева светлина.
ПП: За виното нищо не се каза, как се прави?
ПП2: Обърнете внимание че рецептата на Димков е за черен, а не тревист бъз.
- Asarina
- Кафе машина
- Мнения: 3940
- Регистриран на: Мар 31, '13, 16:23
- Местоположение: София - Лобош
- Дал благодарност: 2 пъти
Re: Бъзак
Ботанчо, рецептата на Димков е за тревист бъзbotan написа:Амчи четете де :Аз съм използвал листа от бъзак срещу ухапване от насекоми, и съм много доволен, винаги ми е помагало като разтъркам листа върху ухапаното. Отдавна исках да направя и сироп, че съм много кекав, ама все не ми се отдаваше възможност. Сега като видях темата си грабнах чукалата и бам в гората.Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да НЕ е на пряка слънчева светлина.
ПП: За виното нищо не се каза, как се прави?
ПП2: Обърнете внимание че рецептата на Димков е за черен, а не тревист бъз.
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10769
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 239 пъти
- Получил благодарност: 450 пъти
- Обратна връзка:
Re: Бъзак
Нямам оригинала за да проверя, но в старията, която си пуснала в първото мнение, в пасажа с дребните букви, което се очаква да е цитат от книгата се започва с "Черният бъз вирее..." и след това още на 4-5 пъти се споменава за черен, а не тревист бъз. Т.е. методиките стриктно се отнасят за черният бъз, а не тревистия. В случая не е фатално, защото видовете бъз са с никса токсичност, НО що се отнася до билки и самолечение трябва да четете много и хубаво, а не през редовете.
В повечето литературни източници между другото препоръчват термична обработка, независимо какъв е бъза.
В повечето литературни източници между другото препоръчват термична обработка, независимо какъв е бъза.
Re: Бъзак
Asarina,благодаря!Не разбрах разликата между черен бъз и тревист?Едното е дърво,а другото храст?-така ли е?
- botan
- Наркоман
- Мнения: 10769
- Регистриран на: Ное 23, '09, 22:06
- Местоположение: София, умерен източнобалконски климат с високи годишни амплитуди
- Дал благодарност: 239 пъти
- Получил благодарност: 450 пъти
- Обратна връзка:
Re: Бъзак
Бъзака е с тревисто едногодишно растение и цветоносите с плодчетата са изправени. Черният бъз е вдървеняващо се многогодишно растение и цветоносите с плодчетата висят надолу.